2015 HONDA CR-V, YENİ MOTOR SERİSİ VERİMLİLİK VE TASARRUF SAĞLIYOR

Ototeknikveri     11 Şubat 2015 07:32

Makyaj operasyonu ile 2015 CR-V modelinin görsel ve teknolojik olarak iyileştiren Honda, asıl devrimi aracın motor ve şanzıman seçeneklerinde yapıyor.

2015 HONDA CR-V, YENİ MOTOR SERİSİ VERİMLİLİK VE TASARRUF SAĞLIYOR
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Honda, yenilediği CR-V modelinde motor ve şanzıman konusundaki gelişmeleri, Euro6b'ye uyumlu motor gamı, selefinden daha fazla güç, daha az CO2 emisyonu üreten yeni 160 hp'lik 1.6 litrelik i-DTEC dizel motor, halihazırda satışta olan tüm motorlardan daha iyi performans – tüketim dengesi, yeni iki kademeli turbo ile daha yüksek güç verimi ve yeni dokuz kademeli otomatik şanzımanın, beş kademe otomatik şanzımanın yerini aması olarak özetliyor. Yapılan güncellemeler ile 2015 CR-V, tamamı  Euro6b standartlarıyla uyumlu.120 hp ve 160 hp güç alternatiflerine sahip 1.6 litrelik iki farklı dizel motor ve 155 hp güç üreten 2 litrelik benzinli motor ile geliyor. Yeni Honda CR-V teknik özelliklerine buradan ulaşabilirsiniz.


2015 Honda CR-V'de yepyeni 160 hp 1.6 litrelik dizel 

Satışların %60’ını oluşturması beklenen dizel CR-V, Honda’nın Earth Dreams Technology serisinden 160 hp'lik 1.6 litre i-DTEC 4 silindir motor ile güçlendirildi. Bu motor ilk kez 2013’te 120 hp gücünde 1.6 litre i-DTEC olarak çıkmıştı. Avrupa’ya özel bu motor 2.2 litre i-DTEC dizelin yerini alıyor. Yeni iki kademeli turbo tarafından desteklenen motor, daha yüksek güç sağlıyor, tasarruflu yakıt kullanımı ve düşük CO2 emisyonu ile dikkat çekiyor. Sonuç olarak, bu yeni motor segmentindeki en iyi performans – tüketim dengesine sahip.

 

Bir dizi inovasyondan geçirilen motorun enerji kaybı azaltılmış, yeni i-DTEC selefinden %37 daha az sürtünme oranına sahip, bu da benzinli motorlardaki orana eşit. Sonuç olarak 100 km’de 4.9 litre gibi etkileyici bir yakıt ekonomisi sağlanıyor. Motor maksimum 160 hp güç (2.2 litre dizel selefinden %6 daha fazla) ve 350 Nm tork üretiyor. Karbon salımı ise 6 kademe manuel viteste kilometre başına 129 gr (%11 daha düşük emisyon ile benzerleri arasında en iyisi). 


 
Yüksek basınçlı turbo düşük motor hızlarında motora hava akışından sorumluyken, düşük basınçlı turbo yüksek motor hızlarında devreye giriyor. Orta seviye hızlarda ise her iki turbo birlikte çalışarak motora hava sağlıyor. Daha küçük olan yüksek basınçlı turbo değişken geometri türbini (VGT) tarafından kontrol ediliyor böylece daha hızlı gaz tepkisi sağlanıyor düşük motor hızlarında pompalama kayıpları azaltılıyor. Düşük basınçlı turbo ise alışılagelmiş sıkıştırma basıncı kontrol valfi tarafından kontrol ediliyor.


 
Euro6b emisyon standartlarına uyumlu 1.6i-DTEC dizel motorda NOx katalizörü (NSC) son işlem sistemi kullanarak nitrojen azot oksitleri adsorpsiyon ve azaltma işlemlerini dönüşümlü şekilde gerçekleştiriyor. Geliştirmenin odak noktası, NOx emisyonlarını dönüştürmek için düşük sıcaklıklarda zaten verim alınabiliyorken, yüksek sıcaklıklarda da, "dönüşüm verimi" sağlamak olmuş. Hedefin tutturulabilmesi için değerli metal miktarı ve etkili tutma yüzeyi dengesi optimize edilmiş.


 
Yeni CR-V'de 9 kademeli otomatik vites

2015 CR-V yeni geliştirilmiş 9 kademe otomatik vites ile birlikte gelecek ve bu vites bir önceki 5 kademe otomatiğin yerini alacak. Yeni vites Avrupalı tüketicilere bir dizi fayda sağlayacak. Çok düşük ilk vites oranı ile hızlı ve güçlü bir kalkışın yanı sıra, yüksek hızla yapılan seyahatlerde, düşük motor devirlerinde ilerlenerek daha az yakıt tüketimi ve daha az gürültü sağlanmış. Daha çok vites ve daha küçük vites kademeleri ile araba sürücüye daha hızlı yanıt verirken, daha yumuşak vites geçişleri yapılabiliyor.

Sürüş durumuna göre değişmekle birlikte, motor devri ve kullanıcının gaz pedalına davranışşına bağlı olarak, yeni 9 kademe otomatik vites 9. kademeden 5. kademeye ya da 7’den 4’e gibi, daha düşük viteslere doğrudan geçebiliyor. Diğer benzer şanzımanlarda ise, çoklu vites düşürme işlemlerinde hedeflenen vitese geçmek için birden fazla vites değiştirmesi yapmak gerekiyor. Yeni vites sistemiyle birlikte araçta daha iyi bir ağırlık dağılımı da sağlanmış. Yeni motor ve vites birlikte eskisinden 65 kg. daha hafif, dolayısıyla daha verimli. Bu sayede yeni CR-V, kulanıcısına daha hızlı yanıtlar veriyor, daha iyi yol tutuyor ve daha kolay kontrole olanak veriyor.  
 

 
Yeni CR-V'de benzinli motor opsiyonu

Yeni CR-V’nin 4 veya 2 tekerlekten çekişli versiyonlarında benzinli motor da opsiyonel olarak sunuluyor. 2 litrelik i-VTEC benzinli motor maksimum 155 hp güç ve 192 Nm tork sağlıyor. Bu motor da diğer kardeşleri gibi Euro6 standartlarına uyumlu. Yeni Honda CR-V'nin Avrupa versiyonunun özel resimlerine aşağıdaki galeri linkinden ulaşabilirsiniz.

 

Son Güncelleme : 11 Şubat 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo