1.6 DİZELE KAVUŞAN YENİ TOYOTA AVENSİS'İN TEKNİK ÖZELLİKLERİ DETAYLARI

Ototeknikveri     25 Nisan 2015 08:52

Yeni 2015 makyajlı Toyota Avensis 1.6 dizel motora kavuşmasının yanında bir çok önemli güncellemeleri bünyesinde topluyor.

1.6 DİZELE KAVUŞAN YENİ TOYOTA AVENSİS'İN TEKNİK ÖZELLİKLERİ DETAYLARI
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Yeni Toyota Avensis, yeni stili, yeni motoru ve inovatif teknolojisi ile müşteri için işleri kolaylaştırmayı amaçlıyor. Versiyon ya da donanım seviyesinden bağımsız olarak Avensis prestijli, güvenilir, sağlam ve konforlu bir yol arkadaşı olmak üzere tasarlanmış. Avrupa’da tasarlanan ve İngiltere'de üretilen Avensis’in ilk çıktığı 1997 yılından bu yana Avrupa yollarında dört farklı model jenerasyonundan 1.711.800 adet araç yollara çıktı. O zamandan beri kalite, dayanıklılık ve güvenilirlik Avensis’in en güçlü özellikleri olmaya devam ediyor. Bu özellikler ile yüksek QDR notuna sahip olan Avensis, Almanya’da 2014’de yapılan J.D. Power Vehicle Ownership Satisfaction Survey tüketici anketinde en yüksek skoru elde etmeyi başarmıştı. Avrupa'da Avensis geleneksel olarak bireysel tüketicilere daha çekici gelse de, satışlarında en büyük payı araç filosu pazarındaki toptan satışlar oluşturuyor. 

 

Bireysel tüketicilerin daha fazla prestij, lüks, şıklık, sportiflik ve dinamizm taleplerine yanıt olarak 2015 Avensis beş kilit noktada önemli geliştirmeler içerecek şekilde tasarlandı:
•  Stil: Yeni, daha prestijli ve dinamik dış cephe tasarımı ve LED ışık teknolojisi. 

•  Duyusal kalite ve konfor: Yepyeni, şık, rafine bir iç mekan. Duyusal kalite, konfor, donanım, renk şemaları ve NVH değerlerinde iyileştirme. 

• Güvenlik: 5 yıldız Euro NCAP notu almak hedefi ile güvenlik sistemlerinde kapsamlı güncelleme yapılmış. Aktif güvenlik teknolojilerine odaklanılmış, tüm seride Toyota Safety Sense güvenlik paketi standart olarak geliyor. 

•  Donanım ve ekonomi: Yeni, daha düzgün kategorize edilmiş seviye yapısı, sınıfında lider standart donanım seviyeleri ve Toyota Touch 2 sistemi ya da 8” multimedya ekran gibi ileri teknolojiler. 

•  Sürüş keyfi ve işletim maliyeti: 2 yeni Euro dizel motor. Tüm seride daha düşük CO2 emisyonu. Daha uzun servis aralıkları, düşük servis maliyeti ve sürüş ve yol tutuşunu arttırmak amaçlı şasi iyileştirmeleri. 

 

Toyota bu geliştirmelerin modelin mevcut müşteri kitlesinin bağlılığını arttırmasının yanı sıra Avensis’in yeni müşteriler için çekiciliğini de yükselteceğini umuyor. 

 

STİL
Hem yeni Avensis salon hem de Touring Sports vagon daha özgün ve dinamik görünüme kavuştu. Arabanın genel uzunluğu 40 mm arttırılmış ve ön kısımda Toyota’nın tasarım dilinin güçlü bir yansıması göze çarpıyor. Toyota logosu daha öne çıkacak şekilde ayarlanmış ve üst ızgara daha küçük fakat daha keskin hatlı ve şık bir biçimde dizayn edilmiş. Izgaradaki krom bar LED gündüz sürüş ışıklarını da kapsayan yeni LED far grubunu tutuyor. Yeni LED aydınlatmalar Avensis’e özgün bir aydınlatma imzası kazandırıyor. 

 

Alt ızgara ise göze çarpan biçimde daha büyük yapılmış ve parlak siyah orta tampon bölümünü çevreliyor. Sis lambası yuvaları tamponun köşelerine doğru uzanıyor ve arabanın daha geniş görünmesini sağlıyor. Yan tarafta pervazdaki yeni süsleme güçlü bir yatay vurgu yaratıyor ve daha düşük bir çekim merkezi etkisi veriyor. Daha elegan profil görünümü yeni 17 ve 18 inçlik alüminyum jant tasarımlarıyla desteklenmiş. Arabanın arkası heybetli yol duruşunu pekiştirecek şekilde tasarlanmış. Arka ışık grupları LED ışık rehber teknolojisini kullanarak ileri teknoloji aydınlatma imzası yaratıyor. 

KALİTE VE KONFOR
Toyota’nın yeni Avensis’i yaratmaktaki hedeflerinden birisi konfor ve kullanışlılığı tüm seride garanti altına almaktı, elegan ve rafine iç mekan bu hedefe önemli bir katkı yapıyor. Duyusal kalite NVH değerleri (titreşim – gürültü – sertlik) bir ileri safhaya taşınmış ve kabin yeni donanım finişleri ve renk şemaları ile geliştirilmiş. Gösterge paneli iki kısma bölünmüş. Şık ve geniş üst kısımdaki kumanda panosunda tüp biçiminde takometre ve hız göstergesi 4.2” renkli TFT çoklu enformasyon ekranının her iki yanında yer alıyor. Alt kısımda ise şanzıman tünelinden ayrılmış ve 8” renkli dokunmatik ekranın hakim olduğu bir orta konsol yer alıyor. Yeniden tasarlanmış direksiyon ve vites kolu sürücü kabinini tamamlıyor. 

 

Tüm kumanda araçlarının kullanımı ve verdiği his geliştirilmiş, duyusal kalite görsellerin ve sembollerin uyumu ile ve daha iyi arka plan aydınlatması ile yükseltilmiş. Kumanda panosundaki saten krom vurgu, direksiyon simidi, konsol kumanda mekanizmaları, hava girişleri ve vites kolu daha taze, daha yüksek kalite bir görünüm sunuyor. Bir dizi yeni ve daha çekici iç mekan finişleri de yeni Avensis ile birlikte geliyor. Kumaş ve Alcantara koltuk döşemeleri ve Terracotta ya da Açık Gri seçenekleriyle yeni Dual Ambient renk şeması Avensis’e şıklık katıyor.

 

Kabin yeni ön koltuk tasarımıyla daha da geliştirilmiş ve uzun yolculuklar için konforlu hale getirilmiş. Sırt dayama kısımları büyütülmüş ve yeniden tasarlanmış, daha iyi omuz desteği ve lateral tutuş performansı sağlanmış. Koltuk süspansiyon minderi de yeniden tasarlanarak basınç dağılımı geliştirilmiş ve uzun yol yorgunluğunu azaltması sağlanmış. Yastığın açısı daha iyi kalça desteği sağlayacak şekilde arttırılmış ve yastık yan destekleri yeniden şekillendirilerek yanal tutuş performansı arttırılmış. 

 

GÜRÜLTÜ, TİTREŞİM VE SERTLİK 
NVH (gürültü, titreşim, sertlik) seviyeleri yeni Avensis’de ciddi oranda azaltılmış, Avensis’in iç mekan kalitesinin kabin içindeki sessizlikle desteklenmesi sağlanmış. Yeni ve daha etkili izolasyon sağlayan materyaller sesin kabine geçmesini önlüyor, izolasyon kalınlığı ve sayısı tüm gövdede arttırılmış. 

 

Kaput izolasyonunun kalınlığı ve yoğunluğunun arttırılması ile motor izolasyonu arttırılmış. Dizel modellerde gövde altı yumuşatma levhası da bulunuyor. Poliüretan köpük üst kaplama kanat koruyucusunun içine eklenmiş. Klima gürültüsü ısıtıcıdaki hava kanalı izolasyon elemanı entegre edilerek azaltılmış. Skyview panoramik tavana sahip versiyonlarda tavanda bir yumuşatma levhası bulunuyor, Touring Sports modellerinde ise dinamik izolasyon elamanı arka koltukta yer alıyor. 

 

DONANIM VE PARANIN KARŞILIĞI
Yeni Avensis bireysel tüketicileri çekmek ve mevcut filo müşterilerinin beklentilerini karşılamak amacıyla daha düzgün kategorize edilmiş bir seviye yapısına sahip. Avrupa şablonu yeni giriş seviyesi, orta seviye, orta üstü ve yüksek seviyeler olarak belirlenmiş. Daha yüksek donanım seviyeleri ve duyusal kalite sunulurken, Toyota Touch 2 multimedya sistemleri gibi yüksek teknolojiler de unutulmamış. Sınıfında lider donanım seviyelerinin yanı sıra, orta seviye Alcantara döşemeyi ve Terracotta ve Açık Gri iç mekan finiş seçenekleri içeren Dual Ambient renk şemasını standart olarak sunmasıyla sınıfında tek olacak. 

 

Giriş seviyesi modeller siyah ve gri iç mekan renkleriyle geliyor ve standart olarak manuel klima, seyir kontrolü, hız sınırlayıcı, LED gündüz sürüş lambaları, USB ve Bluetooth portları içeren radio/CD ses sistemi ve Toyota Safety Sense güvenlik sitemini kapsıyor. 

 

Orta seviyede ise Dual Ambient renk şeması sunuluyor. Giriş seviyesi özelliklerinin üzerine otomatik klima, 4.2” renkli TFT çoklu enformasyon ekranı, Automatic High Beam ve gün ışığına duyarlı farlar, yağmura duyarlı silecekler, 17” alüminyum jantlar, sis lambaları, kumaş ve Alcantara kombinasyonu koltuk döşemesi, Toyota Safety Sense güvenlik sisteminin geliştirilmiş versiyonu, Toyota Touch 2 multimedya sistemi ve arka kamera eklenmiş. 

 

Orta üst seviye özellikle filo/iş müşterilerinin beklentilerini karşılayacak şekilde tasarlanmış, temel özelliklerin üzerine LED farlar, ışık rehberli LED gündüz sürüş lambaları, viraj sis lambaları, arka mahremiyet camı, kumaş ve Alcantara kombinasyonu döşeme ve 17” alüminyum jantlar eklenmiş.

 

Yüksek seviyede, müşterilere en gelişmiş donanım özellikleri sunuluyor. Orta üst seviye özelliklerinin üzerine tamamen deri döşemeler ve uydu navigasyon sistemiyle entegre Go Plus özellikli Toyota Touch 2 sistemi eklenmiş. Müşteriler premium bir paket ile yüksek seviye özelliklerini daha da geliştirebilecek. Pakette yeni tasarlanmış 18” jantlar, adaptif ön aydınlatma sistemli LED farlar, hafızalı ve ayarlanabilir ön koltuklar ve Skyview panoramik tavan yer alıyor.

 

SÜRÜŞ KEYFİ VE İŞLETİM MALİYETLERİ 
Toyota güç aktarım mekanizmaları serisini Avensis için kapsamlı bir şekilde revize etti. Sağlamlık, dayanıklılık, düşük yakıt tüketimi, düşük emisyon ve düşük işletim maliyeti ilkelerinden ödün verilmedi. 

 

Dizel motorlar

Güçlü Avrupalı motor serisinde iki dizel motor yer alıyor. İkisi de yeni: 1.6 litre D-4D ve Toyota’da ilk kez kullanılacak olan 2.0 litre D-4D. 1.6 D-4D’nin CO2 emisyonu kilometre başına yalnızca 108 gram (yerini aldığı 2 litrelik ünitenin emisyonundan daha az). Yeni 2.0 litre motorun kilometrede 119 gram CO2 emisyonu ise bir önceki 2.2 litrelik üniteye göre kilometre başına 24 gram daha düşük. Servis aralıklarında da yükseltme yapılarak 20.000 kilometreye çıkartılmış ve 3 yıllık (90,000km) servis hizmeti maliyeti %20 düşmüş. Bu da dizel motorları çok daha ekonomik yapıyor. 

 

Yeni Avensis 1.6 dizel 1.6 D-4D
Motorlarda küçültmeye giderek yakıt tüketimi ve CO2 emisyonunu azaltma ve daha iyi sürüş dinamikleri sunma stratejisi kapsamında Toyota Avensis’in önceki 2.0 litre D-4D dizel motorunu yeni bir 1.6 D-4D ile değiştiriyor. Bu Euro 6 uyumlu motor 6 kademe manuel vitesle çalışıyor ve bir önceki modelden 20 kg daha hafif. 110 hp güce sahip motor 1750 – 2250 devir arasında 270 Nm tork üretiyor. Bu da maksimum saatte 180 km hız ve 0 km’den saatte 100 km/s hıza 11.4 saniyede çıkabilme olanağı sağlıyor. 

 

Önceki modele göre motor yakıt verimliliğinde %8 bir gelişme sağlıyor. Yakıt tüketimi 4.1 litre, CO2 emisyonu ise kilometrede 119 gramdan 108 grama düşürülmüş. Serideki tüm motorlar gaz pedalına hızlı yanıt verecek şekilde ayarlanmış. Bu da düşük devirlerde iyi bir başlatma yanıtı alınmasını sağlıyor, ardından turbo arttıkça lineer şekilde tork üretiliyor. Tork oranında geliştirme yapılmış, böylece motor boğulmadan 3000 devir ötesine geçebiliyor. 

 

Yeni 2.0-litre D-4D Avensis
Yeni Euro 6 uyumlu 2.0 litre D-4D düşük yakıt tüketimi ve düşük emisyon özelliklerini kardeşi 1.6 litre motor ile paylaşıyor, 2.0-litre D-4D’nin özelliği ise performansa daha çok odaklanması. Yeni motor 4000 devirde maksimum 141 hp güç üretiyor ve 1750 – 1500 devir arasında 320 Nm tork sağlıyor. Lineer tork üretimi ve yüksek devir ihtiyacı güçlü vites yanıtı ve hızlanma sağlıyor. 9.5 saniye içerisinde araba 0 kilometreden saatte 100 kilometre hıza çıkabiliyor ve maksimum 200 kilometre hız yapabiliyor. Her hızda sessiz bir sürüş sağlayan yeni bir zamanlama zinciri, Toyota start-stop teknolojisi, otoban sürüşü için 6. vites gibi sayısız geliştirmeler 2.0 D-4D’nin 4.5 litre gibi düşük bir yakıt tüketimi ve kilometre başına 119 gram gibi düşük bir CO2 emisyonuna sahip olmasını sağlıyor.

 

Benzinli motorlar

Toyota Avensis’in benzinli motorlarında da yakıt tüketimi ve emisyonu düşürmek için geliştirmeler yaptı. 130 hp 1.6, 145 hp 1.8 ve 150 hp 2.0 litre Valvematic motor seçenekleri performansın yanı sıra tasarruf da sağlıyor. Yakıt tüketimini azaltacak önlemlerin başında daha yüksek sıkıştırma oranları geliyor, bunun yanı sıra yakıt enjeksiyon açılarının ve zamanlamanın optimizasyonu, teflon ve reçine kaplamaların kullanılması, düşük sürtünmeli materyallerin kullanımı ve aternatör kayışının otomatik gerilmesi de önlemler arasında.

 

1.8 ve 2.0 litre motorlarda Multidrive S sürekli değişken viteste yapılan revizyonlar ile daha da ileri düzeyde yakıt tasarrufu sağlanmış. Bu revizyonlar da yeni bir tork konvertörü, sürekli değişken bir ünite, yağ pompası, redüksiyon dişlisi ve diferansiyel dişlileri, hidrolik kontrol ünitesi ve CVT sıvı ısıtıcıyı kapsıyor. CVT kontrol mantığı orta gaz ayarlarında motor aragazını azaltacak şekilde düzenlenmiş, gaz komutuna daha isabetli uyan motor hızı geleneksel otomatik vites benzeri konfor sağlıyor.

 

Bu geliştirmeler serideki tüm benzinli motorlarda daha düşük yakıt tüketimi sağlıyor. Aynı zamanda CO2 emisyonlarında da gelişme var, 1.6 manuelde kilometre başına 142 gram (8 gram düşüş), 1.8 manuelde kilometre başına 139 gram (14 gram düşüş), 2.0 Multidrive S’de km başına 142 gram (19 gram düşüş) CO2 emisyonu bulunuyor. 

 

Geliştirilmiş sürüş dinamikleri 
Yeni 2015 Avensis önceki modelde yer alan kendini kanıtlamış MacPherson süspansiyon kolunu ve çift salıncaklı arka süspansiyon tasarımını muhafaza ediyor. Ancak her iki ekipman da ciddi geliştirmelerden nasiplerini alarak, sürüş konforu ve yol tutuşuna katkı sağlıyorlar. Önde, yeni bir payandalı metal yatak bulunuyor, yay fazında azaltma ve yay yan yükleme telafisinde artış gerçekleştirilmiş. Amortisör kuvveti ayarlanmış ve dizel modellerde yay yükü yeniden ayarlanmış. Benzer ayarlamalar arka kısımda da yapılmış. Yeni bir piston valfı tasarımı sürüş konforuna ciddi katkı sağlıyor. Direksiyon hassasiyeti ve yanıt hızı yeni bir ara şaft kullanılarak geliştirilmiş, aynı zamanda anti-roll barın çapında değişiklik yapılmış ve ön camın bağlanması için yüksek dayanıklı üretan kullanılarak kaporta sacında güçlendirmeye gidilmiş.

 

GÜVENLİK
Euro NCAP çarpışma testi programında 5 yıldız alabilmek amacıyla, yeni Avensis aktif güvenlik ve sürüş yardımını Toyota Safety Sense sistemi ile üst seviyelere çekiyor. Toyota Safety Sense güvenlik sistemi tüm seride standart olarak geliyor. Pakette Pre-Collision (kaza önleme), Lane Departure Alert (şeritten çıkma uyarısı), Automatic High Beam (aydınlatma), Road Sign Assist (yol işaretleri) sistemleri yer alıyor. Güvenlik sistemleri ön cama monte edilmiş kompakt lazer kameradan aldıkları datayı kullanıyor.

Son Güncelleme : 27 Nisan 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo