YENİ AUDİ A4'E HAYAT VERECEK 2.0 TFSI'NİN TÜM DETAYLARI (ÖZEL HABER)

Ototeknikveri     08 Mayıs 2015 04:49

Viyana Motor Sempozyumunda Dünya Promiyeri; Audi'den yeni yüksek verimli motor: 2.0 TFSI 190 hp

YENİ AUDİ A4'E HAYAT VERECEK 2.0 TFSI'NİN TÜM DETAYLARI (ÖZEL HABER)
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Son dönemlerde downsizing akımı ile küçük hacimli motorlardan yüksek güçler elde etmek üzerine çalışan otomobil firmalarından Audi, doğru boyutlandırma (rightsizing) adını verdiği strateji ile ayrılmaya başlıyor. Sadece hacim küçültme ile verim artışı sağlanamayacağını öngören Alman markanın mühendisleri, doğru hacim ile daha geniş devir bandında yüksek tork değerleri sunarak, benzinli motorların dizel motorlara yakın tüketim değerlerine ulaşmasını hedefliyor. Viyana Motor Sempozyumunda doğru boyutlandırma (rightsizing) stratejisinin ilk ürününü gözler önüne seren Audi sınıfının en verimli 2 litre hacimli benzinli motorunu sunuyor. Yeni 2.0 TFSI 140 kW (190 hp) motor çığır açan yeni bir yanma metodu ile markanın motor alanındaki uzmanlığını gözler önüne seriyor. Audi yeni nesil A4'de motoru ilk kez kullanacak.  

 

  • İnovatif yanma metodu ile yeni 2.0 TFSI 4 silindirli motor
  • 190 hp güç, 320 Nm tork, 100 kilometrede 5 litre yakıt tüketimi
  • Yeni motor 2015 yılı sonunda yeni Audi A4 modelinde kullanılacak
  • Prof. Dr. Ulrich Hackenberg: “2.0 TFSI motor Audi doğru boyutlandırma (rightsizing) stratejisinin güzel bir örneği”
  • 2.0 TFSI 140 kW (190 hp)

 

10 yıldan fazla süre önce, Audi dünya çapında turboşarjlı ve direkt enjeksiyonlu TFSI motoru seri üretime taşıyan ilk üretici olmuştu. Bu da markayı motorda boyut ve hız küçültme alanında trend belirleyici konuma taşıdı. Audi AG Teknik Geliştirmeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ulrich Hackenberg konuyla ilgili açıklamasında “Doğru boyutlandırma stratejisi ile ileriye doğru çok önemli bir adım daha atıyoruz” diyor. Hackenberg, silindir hacmi ve motor hızındaki küçültmenin yalnızca arabanın sınıfına ve müşterilerin günlük kullanımına uygun bir şekilde bağlantılandırılabilirse anlamlı olacağını belirtiyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor “Doğru boyutlandırma araba sınıfı, silindir hacmi, motor gücü, tork ve verimlilik karakteristiklerinin günlük koşullarda en iyi şekilde dengelenmesi ile ilgilidir. Yeni 2.0 TFSI motor Vorsprung durch Technick (Teknoloji Aracılığı İle İlerleme) sloganımızın çok iyi bir örneği”.

 

4 silindirli motor 140 kW (190 hp) gücünde ve 1,984 cc silindir hacmi ile 320 Nm tork veriyor. Yüksek tork 1450 – 4400 rpm gibi geniş bir devir aralığında üretilebildiği için, her müşteri sürekli ulaşılabilir, yüksek bir motor gücünden faydalanabilecek. Motor aynı zamanda çığır açan düşük yakıt tüketim seviyelerine sahip. 100 kilometrede 5.0 litreden az yakıt tüketimi ile 4 silindirli motor önceki versiyonunu ve güçlü rakiplerini açık ara geride bırakıyor.

 

Teknolojik detaylar:
2.0 TFSI'daki çığır açan yenilik yanma metodunda. Temelde, prensibinin Miller döngüsü ile benzer olduğu söylenebilir. Audi mühendisleri bu metodu çok önemli noktalarda daha da geliştirdiler. Verimlilikteki artış ise şu faktörlerden kaynaklanıyor:

 

Emiş zamanı ciddi oranda kısaltılmış (190 - 200° krank açısı yerine 140° krank açısı).

 

Emme tarafında daha yüksek itme basıncı sayesinde, daha kısa alış süresine rağmen motor optimal silindir şarjları elde ediyor.

 

Emme valfi daha erken kapanıyor (alt ölü noktaya ulaşılmadan önce). Bu da ortalama basıncı azaltıyor, daha yüksek, verimlilik arttırıcı bir sıkıştırma oranına imkan tanıyor.

 

Kısmi yük aralığında, emiş valfinden ilave bir enjeksiyon akışı verimli bir karışım formasyonu oluşturuyor, bu da emiş manifoldunda ve yanma odacığında direkt enjeksiyonla tamamlanıyor.

 

Emme tarafındaki Audi Valvelift Sistemi (AVS) daha yüksek yüklerde kısmi yük aralığında kısa bir emiş süresine imkan tanıyor (tam yük: 170° krank açısı).

 

Audi Motor Geliştirme Şefi Dr. Stefan Knirsch yeni motorun faydalarını şöyle özetliyor: “Doğru boyutlandırma yaklaşımı sayesinde, kısmi yükte çalışırken yeni motor küçültülmüş bir motorun tüketim avantajlarından faydalanıyor, daha yüksek yüklerde ise geniş silindir hacimli bir motorun avantajlarına sahip. Sonuç, tüm motor hızı aralıklarında optimal verimlilik ve performans karakteristikleri”.

 

Yeni yanma metodunun ötesinde, yalnızca 140 kilogram ağırlığındaki yeni motor başka verimlilik teknolojilerinden de faydalanıyor. Örneğin, soğutucu akışı, kontrol motor ısınma zamanını çok kısaltacak şekilde kontrol ediliyor. Bu avantaja silindir başına entegre edilmiş egzoz manifoldu da katkı sağlıyor. Sürtünmenin sürekli azaltımı ve düşük sürtünmeli motor yağı da (0W-20) verimliliği arttıran faktörlerden.

 

Geniş yüksek teknoloji çözümleri paketi yeni 2.0 TFSI motoru segmentinde çığır açan ve standartları belirleyen gerçek bir yüksek verimlilikli motor yapıyor. Audi yeni nesil motorlarını ilk önce yeni Audi A4'de tanıtacak, daha sonra diğer model serilerinde de kullanacak.

Son Güncelleme : 08 Mayıs 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo