YENİ OPEL ASTRA'NIN IntelliLux LED AYDINLATMA SİSTEMİ

Ototeknikveri     13 Mayıs 2015 03:49

Opel, Frankfurt'ta sergileyeceği yeni Astra modelinde, gece vakti gündüz aydınlığı sunan, yeni nesil IntelliLux LED far sistemini de ilk kez tanıtacak.

YENİ OPEL ASTRA'NIN IntelliLux LED AYDINLATMA SİSTEMİ
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Geleceğin akıllı aydınlatma sistemi ilk çıkışını Frankfurt Uluslararası Ootomobil Fuarı'nda (17 – 27 Eylül 2015) yeni Opel Astra jenerasyonunda yapacak. Yeni Astra ile birlikte, çığır açan, yansımasız uzun farlarla sürüşü mümkün kılan full-LED matriks akıllı aydınlatma IntelliLux de kompakt araba sınıfına giriş yapacak. En yüksek aydınlatma teknolojisi böylece bugüne kadarki en geniş tüketici kitlesiyle buluşacak. Mevcut Astra jenerasyonunda bi-xenon adaptif farları tanıttıktan sonra Opel, yeni nesil kompakt bestseller arabasında aydınlatma teknolojisinde yine liderlik rolüne soyunuyor.

 

Opel'in Mühendislikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Charlie Klein “İnovasyonları ekonomik anlamda ulaşılabilir kılarak ve çok satan arabalarda yer vererek teknolojiyi demokratikleştiriyoruz. Yeni LED matriks aydınlatma sistemimiz IntelliLux bunun mükemmel bir örneği. Opel bu son derece verimli ve yüksek performanslı aydınlatma sistemini kompakt araba segmentinde sunan ilk otomobil üreticisi oldu. LED teknolojisini entegre etmemiz olağanüstü gece performansı sunarak sürücü ve yanındakiler için güvenliği arttırıyor.” diyor.

 

Gündüz gibi aydınlık: Yoldaki diğer sürücülerin gözünü almayan uzun farlar

Bi-xenon adaptif farları daha uygun maliyetli ve 200 bin adet satan şu anki Astra dahil modellerinin pek çoğunda tercih edilebilir yaptıktan sonra, Opel'in Rüsselsheim'deki Uluslararası Teknik Geliştirme Merkezi'nin mühendisleri, bu kez yeni nesil aydınlatma sistemini geliştirmeye ve ince ayarlarını yapmaya odaklandılar. Yıllar süren hazırlıktan sonra Opel'in yeni, patentli IntelliLux full-LED far sistemi artık üretime girmeye hazır. Sistem şu an yeni çıkacak lüks sınıf otomobillerde kullanım için rezerve edildi. Opel yeni aydınlatma sistemini Eylül'de Frankfurt Otomobil Fuarı'nda prömiyerini yapacak yeni nesil Astra ile birlikte ilk kez sunacak. Akıllı çözümler ve en yeni nesil LED'lerle gün ışığına yakın parlaklıkta bir aydınlatma sağlandı.

 

16 LED segmentinden oluşan -arabanın her bir yanında 8 adet- yeni LED matriks sistem otomatik ve sürekli olarak farların gücünü her trafik durumuna göre ayarlayabiliyor. Sistem diğer hareket halindeki otomobilleri Opel Eye ön kamera sayesinde tespit ediyor, böylece her bir LED segmenti ayrı ayrı açılıp kapatılabiliyor ve diğer otomobillerdeki sürücülerin gözünün kamaşması engellenmiş oluyor.

Araba şehiriçinden çıkar çıkmaz uzun farlar otomatik olarak yakılıyor ve sürekli açık kalıyor. Bu da Darmstadt Teknik Üniversitesi ve Avrupa Aydınlatma ve Görüş Güvenliği Girişimi'nin çalışmalarınca da onaylandığı gibi ciddi bir güvenlik artışı sağlıyor. Çalışmaya göre yeni sistemle saatte 80 kilometre civarı hızlarda sürücüler yolun kenarındaki nesneleri geleneksel aydınlatmalara ya da xenon aydınlatmaya göre 30 – 40 metre daha önce fark edebiliyor. Bu da sürücüye önlem almak için örneğin yoldan aniden bir hayvan geçerken ekstra 1.5 saniye zaman tanıyor.

 

Sistemden sadece Astra sürücüleri faydalanmıyor, Astra sahipleri mükemmel aydınlatma ve görüş koşullarının keyfini çıkartırken yoldaki diğer sürücüler de yansıma yapmayan farlar sayesinde rahatsız olmuyor. Kamera yolda hareket halindeki trafiği tespit ettiğinde LED segmentleri diğer sürücüleri rahatsız etmeyecek şekilde ayarlanıyor, hareket halindeki diğer araca denk gelen kısım kapatılıyor. Buna rağmen yolun geri kalanı ve çevre aydınlatılmaya devam ediyor. Bu hassas ayarlarla LED matriks ışıklar aydınlatma teknolojisini ileri bir seviyeye taşıyor.

Opel aydınlatma mühendisleri yalnızca akıllı full-LED teknolojisini daha düşük maliyetli yapmakla kalmayıp, onu daha üst bir akıl seviyesine taşıyorlar. Tüm Astra müşterileri entegre navigasyon sistemi seçeneğini kullanmayabileceği için, aydınlatma sisteminin arabanın şehiriçi bir alanda mı yoksa şehirlerarası otoyolda mı olduğunu bağımsız bir şekilde tespit etmesi gerekiyor. Astra'daki bir seri üretim arabada IntelliLux sistemi navigasyon sistemine bağlanmadan sürekli optimize edilen ilk matriks aydınlatma sistemi olacak. Pek çok otomatik uzun ve kısa far varyasyonlarına ek olarak, IntelliLux LED aynı zamanda özel bir otoban aydınlatma moduna sahip. Bu mod ile güvenlik daha da arttırılıyor. Özel bir hoşgeldin ışığı fonksiyonu ile karanlıkta Astra'ya giriş ve çıkış da kolaylaşıyor.

 

Daha parlak, daha uzun ömürlü, daha verimli: Opel’in IntelliLux LED sistemi bir taşla üç kuş vuruyor

LED matrix ışıklandırmanın yüksek verimliliği ekstra güvenlik ve konfor sağlıyor. Sistem yalnızca çevreyi geleneksel aydınlatmalardan daha iyi aydınlatmakla kalmıyor, aynı zamanda halojen ve xenon lambalardan daha uzun ömürlü. Bir diğer avantaj ise mekanik hareketlerin farda artık gerekli olmaması. Bağımsız LED segmentleri duruma göre otomatik açılıyor ve kapanıyor. Bu da farın ömrünü arabanın kendi kullanım ömründen bile daha uzun yapıyor.

 

Yeni aydınlatma sistemi tasarımcıları da çok mutlu etti. Daha önce far yuvalarının boyutları koruduğu pahalı teknolojiye göre değişiyordu. Şimdi ise temel lamba, farın görünür kısmını belirliyor. Matriks ışıklandırmada kullanılan küçük LED'ler sayesinde gelecekte lambalar daha iyi ve daha zarif olacak; çok yer kaplayan mekanik, karmaşık kontrol üniteleri ve aşırı büyük far yuvaları artık demode.

 

Opel’in yeni IntelliLux LED sisteminin kısa özeti;

Parlak bir gelecek: Yeni nesil IntelliLux LED farlar sonbaharda Opel'in bestseller modelinde olacak
Gece vakti gündüz aydınlığı: LED matriks sistemi ile devamlı, yansımasız uzun farlar
En yüksek verimlilik: Geleneksel farlardan daha etkili ve daha uzun ömürlü 

Son Güncelleme : 13 Mayıs 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo