MAYIS 2015 AVRUPA GENELİ OTOMOBİL PİYASASI

Ototeknikveri     17 Haziran 2015 05:37

Yunanistan'da yaşanan kriz ve işsizlik rakamları, Mayıs ayında Avrupa pazarındaki otomobil satışlarının azalmasına yol açtı.

MAYIS 2015 AVRUPA GENELİ OTOMOBİL PİYASASI
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Mayıs ayında Avrupa'daki otomobil satışlarında tüketicilerin işsizlik rakamları ve Yunanistan'daki ekonomik kriz nedeniyle yavaşlama görüldü. Mayıs ayında daha az iş günü olması da satışları vurdu.Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği'ndeki kayıtlı taşıt sayısı %1.4 artarak 1.15 milyon adete yükseldi. Yılın ilk 5 ayındaki satışlarda %6.7 artış yaşandı ve toplam 6 milyon otomobil satıldı. 2015 yılı Mayıs ayı Avrupa otomobil piyasasındaki genişlemenin kesintisiz sürdüğü 21. ay oldu. Buna rağmen Mayıs ayı bu süreçte Kasım ayındaki %1.2'lik büyümeden sonra en zayıf aydı. Euro bölgesindeki işsizlik oranı rekor rakamlara ulaştıktan sonra nihayet bir miktar geri çekilse de hala endişe yaratıyor. Mayıs ayı içinde dini bayramlar nedeniyle iş günlerinin az olması da satışları zayıflatan bir başka etken oldu. Yunanistan'ın borçları da Avrupalı tüketicinin kaygılarından birisi. Yunanistan'daki krizin Euro'yu etkilemesinden duyulan korku bir belirsizlik ortamı yaratıyor.

 

Renault, Avrupa'nın en çok satan 5 otomobil firması arasında Mayıs ayında grup satışlarını %5.4 arttırabilen tek firma oldu. Bölgenin otomotiv lideri Volkswagen Group satışları Mayıs'ta %2 düştü. Grubun markalarından Audi'nin satışlarında bu düşüş %5.9'a vardı. Volkswagen marka arabaların satışında %1 düşüş görülürken, Seat %2.9, Skoda ise %0.5 düşüş ile Mayıs ayını kapattı. Porsche satışları ise %12 yükseldi.

 

PSA/Peugeot-Citroen Mayıs ayında %5.2 daha az araba sattı. Citroen markasının satışları %5.7, Peugeot satışları %1.1 düştü. Ford %0.6, Opel/Vauxhall %2.2 düşüş yaşadı. Fiat Chrysler ise Fiat markasının satışlarının %7.1 büyümesi ve Jeep Renegade yarı kompakt SUV'nin gördüğü ilgi sayesinde satışlarını %9 arttırabildi. Asyalı markalar arasında ise Toyota %5,3, Honda %16 düşüş yaşadı. Nissan satışlarını %14 arttırdı.

 

Daimler Mayıs ayında satışlarını %12 arttırdı. Bunda iki koltuklu modelinin yanı sıra yeni bir 4 koltuklu model çıkartan Smart küçük arabaya olan talebin olumlu etkisi görüldü. BMW'nin bölgedeki satışları %7.9 arttı, firmanın markalarından Mini satışlarda %36 büyüme yakaladı. Üreticiler indirimlerle piyasayı canlandırmaya çalışıyor. Fiat tüm ürünlerinde Almanya'da geçen ay ortalama %15.7 indirime gitti, Ford ise %14 indirimle Nisan'da başlattığı kampanyasını sürdürdü. Avrupa'nın en büyük otomobil piyasalarından olan Almanya'da Mayıs ayında satışlar %6.7 düştü, Fransa'da ise bu düşüş %3.5'ta kaldı. Yeni taşıt kayıtları İspanya'da %14 artarken, İtalya'da %11, İngiltere'de ise %2.4 arttı.

Son Güncelleme : 17 Haziran 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo