SSANGYON TİVOLİ 1.6 BENZİNLİ OTOMATİK TEST YORUM İNCELEME

Ototeknikveri     27 Temmuz 2015 11:37

Yeni Ssangyong Tivoli, 1.6 litrelik benzinli motor, otomatik şanzıman, önden çekiş ve Special Edition donanım seviyesiyle test konuğumuz.

SSANGYON TİVOLİ 1.6 BENZİNLİ OTOMATİK TEST YORUM İNCELEME
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Ssangyong markasını ülkemizde ve Avrupa’da şimdi olduğundan daha iyi bir noktaya getirme misyonuna sahip olan yeni b-SUV Tivoli, 1.6 litrelik atmosferik benzinli motor ve hem manuel hem de otomatik şanzıman seçenekleri ile Mayıs ayında yapılan İstanbul Autoshow 2015’te gerçekleştirilen lansmanın hemen öncesinde ülkemizde sessiz bir şekilde satışa çıkmıştı. Mayıs ayındaki kısa süre içerisinde 40 adet satılan yeni Tivoli, ilk kez tam bir ay boyunca satışa sunulduğu Haziran ayında 148 adetlik satış rakamına ulaştı. Ssangyong Tivoli’nin ülkemizde asıl çıkışını ise, önümüzdeki günlerde manuel veya otomatik şanzıman alternatifleri ile sunacağı 1.6 litrelik dizel motor ile yapması bekleniyor. Daha sonra tüm versiyonlar için eklenecek dört tekerlekten çekiş sistemi opsiyonu, yeni Tivoli’yi segmentindeki en geniş yelpazeye sahip modellerden biri haline getirecek. Ülkemizde b-SUV pazarında, 1.6 litre ve altı hacimde dizel motor, otomatik şanzıman ve dört tekerlekten çekiş sistemi  birlikteliğini ilk sunan model olan Mazda CX-3’e farklı bir alternatif oluşturacak yeni Tivoli’nin, 1.6 litrelik benzinli motor, otomatik şanzıman, önden çekiş sistemi ve en üst paket olan Special Edition donanım seviyesine sahip versiyonu ise test konuğumuz oldu. 

Tasarım;
Anavatanında My 1st SUV (Benim ilk SUV aracım) olarak lanse edilerek genç bir müşteri kitlesini hedef alan yeni Tivoli, ülkemizde ise “Macera Hiç Bu Kadar Çekici Olmamıştı” deyişiyle sunuluyor. Tivoli, tasarımı, kabin genişliği, teknolojisi ve donanımları ile segmentinin sınırlarını zorlamayı hedefleyen bir model. Dikkat çekici bir özelliğe sahip olan Tivoli’nin dış tasarımı da öne çıkan unsurlardan. Genel olarak köşeli hatlara sahip olan yeni Tivoli’nin ön yüzünde gündüz çalışan led entegre HID farlar öne çıkıyor. Farların altında tamponun köşelerine doğru konumlanan birer adet sensör, park manevraları sırasında yardımcı olurken, bu sensörlerin hemen altında büyük sis farları yer alıyor. Plakalığın hemen altındaki petekli ızgaranın aşağısının karbon malzeme ile kaplanması dikkat çekiyor. Yandan bakıldığından donanım seviyesine göre sunulan çift renkli 18 inçlik elmas kesim alaşım jantların öne çıktığı Tivoli’nin arka kapısının ortalarında başlayıp çamurluğa uzanan çıkıntılı bölüm fark yaratıyor. Geriye doğru hafif eğimli ancak düz bir şekilde devam eden tavanın A sütunu ile birleşiminin radyus olmadan sivri bir köşe oluşturması Range Rover Evoque’ye gönderme yapıyor. A ve B sütunlarının siyah renkli olması cam yüzeyler ile bütünlük sağlıyor. Cam altlarındaki ve motor kaputunun ön cama en yakın bölümündeki krom çıtalar ile şık görünen Tivoli’nin kalın tasarlanan C sütununun tavan ile birleştiği bölümün siyah renkli olması öne çıkarken, çamurlukları çevreleyen siyah plastik kaplama, tamponlar ve kapı altlarındaki siyah yüzeyler ile birleşerek aracın SUV kimliğine vurgu yapıyor. Aracın gümüş renkli tavan rayları ve arka spoileri de sportif görünümü destekliyor. 167 mm ile yerden çok yüksek bir karosere sahip olmayan Tivoli’nin arka kısmında çamurluklara uzana çift renkli led farlar ile Peugeot’un 206 modelindekini andıran tamponun orta alt kısmında yer alan tek sis farı ilgi çekiyor. Plakalığın hemen üzerindeki girintideki düğme ile açılan bagaj kapağına sahip aracın bu bölümünde yer alan marka logosunun hem altında ise büyük harfler ile Tivoli yazıyor. Arka tamponda yer alan dört adet sensör ile geri manevraları kolaylaştıran Tivoli’nin üst donanımlarında bulunan geri görüş kamerası bagaj açma düğmesinin yanına gizlenmiş. 

   

İç mekan;
4.195 mm’lik uzunluk, 1.795 mm’lik genişlik, 1.590 mm’lik yükseklik değerlerine sahip Tivoli’nin, 2.600 mm ile segmentine göre uzun sayılabilecek aks mesafesi aracın geniş bir iç mekana sahip olduğunun sinyallerini veriyor. Gerçekten de Tivoli’nin iç mekanına geçildiğinde ferah bir atmosfer ve ilgi çekici bir tasarım yolcularını karşılıyor. Büyük cam yüzüyleri, sunroofu ve genişliği ile aydınlık bir kabine sahip olan Tivoli’nin üst donanım seviyelerinde özel paket dahilinde sunulan, kırmızı ve siyah renkler ile kombine edilen ön konsol, kapı içleri ve deri koltuklar dikkat çekiyor. 6 farklı renkte ayarlanabilir arka plana sahip göstergelerin sol bölümünde devir, sağ bölümünde ise hız saati yer alıyor. Bu iki yuvarlaktan tasarlanan sayacın arasında ise araca ait bilgilerin sunulduğu 3.5 inçlik ekran bulunuyor. Bu ekranda, yol bilgisayarı, saat, vites konumu, hararet göstergesi, yakıt miktarı ve dış sıcaklık izlenebiliyor. Aynı zamanda, lastiği yönü, lastik basınçları ve direksiyonun seçilen modu bu ekrandan sürücüye aktarılıyor. 

   

Tivoli’nin kabininde, ilk dokunmada yumuşak hissiyatı veren sert plastik malzemeler yer alsa da, kalite ve işçilik seviyesi tatminkar bir görüntü çiziyor. Tivoli’nin çok fonksiyonlu ve çift renkli direksiyon simidi ise D şekildeki özel formu ile öne çıkıyor. Ergonomik açıdan sorun yaşatmayan Tivoli’nin, direksiyon, orta konsol, kapı kolları ve vites kolu çevresinde yer alan parlak renkli plastik kaplamalar şık bir görünüm sunuyor. Havalandırma çevreleri, vitesin bir bölümü, kapı içleri ve orta konsoldaki gümüş renkli bölümler iç mekana hareket kazandırırken, kapı açma kolları ve gösterge çevresindeki krom detaylar şıklık katıyor. Aracın orta konsolunun üst bölümünde 7 inçlik dokunmatik ve renkli ekrana sahip multimedya sistemi bulunuyor. Ekranın hemen altında ise direksiyon sertlik ayarı, dört flaşörler ve yol bilgisayarı gibi kontrolleri yer alırken, daha aşağıda yer alan büyük bölümden ise klima sistemi kontrol ediliyor. Çift bölgeli otomatik klima ayarlarının hafızaya alınabilmesi ile dikkat çekerken, direksiyonun, Comfort, Normal ve Sport olmak üzere üç farklı modunun bulunması yol ve çevre şartlarına aracın daha rahat adapte olmasını sağlıyor. 

   

Aracın iç mekanında eşyalar için bir çok göz bulunuyor. Bir laptopun sığabileceği derin bir torpido gözüne sahip olan aracın bu bölümünün hemen üzerinde açık bir saklama gözü bulunuyor. Ön koltukların arasında ve arka kol dayamanın üzerinde bardak tutucuların bulunduğu Tivoli’nin kapı içlerinde 0.5 litrelik su şişelerinin rahatça sığabildiği yerler bulunuyor. Güneş gözlüğü kabı, ön koltukların arkasında yer alan arka yolcuların eşyalarını koyabilecekleri koltuk arkası bandı ve orta konsol saklama bölümü gibi alanların bulunduğu Tivoli’de, cep telefonları gibi özel eşyalar, vites kolunun hemen önünde yer alan bölümde tutulabiliyor.

   

Kullanım;
Donanım seviyesine göre sunulan anahtarsız giriş ve çalıştırma sisteminin araca girişi ve ilk hareketi kolaylaştırdığı Tivoli’nin sürücü koltuğuna geçildiğinde, yüksek sürüş pozisyonu sayesinde kullanımda rahatlık sağlanıyor. Aracın motor kaputunun bittiği yerin görülebilmesi avantaj sağlarken, kalın A sütunun dönüşlerde görüş açılarını kısıtlaması dışında görüş açılarında bir problem yaşanmıyor. Geri görüşü küçük arka camı sebebiyle kısıtlı olan aracın, büyük yan aynaları ve donanım seviyesine göre sunulan geri görüş kamerası bu açığı kapatıyor. Tivoli sürücü kapısı açıldığında, sesli ve gösterge panelinde çıkan ibare ile “welcome” diyerek sizi karşılıyor. Araçtan çıkılırken de aynı şekilde “goodbye” diyerek uğurlayan Tivoli ön konsolda yer alan gümüş renkli start/stop tuşu ile çalıştırıldığında, gösterge panelindeki 3.5 inçlik ekranda ön tekerleklerin yönün gösteren bir işaret çıkması ince düşünülmüş bir detay. Bu bilginin ardında, her lastik için basınç değerinin psi cinsinde aynı ekrana aktarılıyor olması düşük basınçlı yada patlak bir lastik ile yola çıkılmasının önüne geçiyor. 

   

Test ettiğimiz Tivoli’de 6.000 devirde 128 hp güç ve 4.600 devirde 160 Nm tork üreten atmosferik benzinli motor, Aisin imzalı 6 akdemeli tam otomatik şanzıman ve önden çekişli aktarma ile birlikte görev alıyor. Normal, kış ve sport olmak üzere üç farklı modu bulunan otomatik şanzıman, vites kolunun üzerinde yer alan küçük düğme ile manuel kullanıma da imkan veriyor. Yokuşlarda geri kaydırmadan kalkılabilmesine imkan veren şanzıman vites geçişlerini hissettirmemesiyle de puan topluyor. Fabrika verilerinde 0’dan 100 km/s hız ivmelenme süreleri verilmeyen Tivoli’nin bu versiyonu 160 km/s son hıza ulaşabiliyor ve şehir içinde 9.8 litre, şehir dışında 5.7 litre ve ortalamada 7.2 litre yakıt harcıyor. Bu veriler aslında aracın nasıl bir kullanım özelliklerine sahip olduğunun işaretlerini verse de, bir gün içerisine sığdırdığımız şehir içi ve otoban sürüşlerinden oluşan yaklaşık 500 km’lik test, Tivoli’nin bu versiyonun performans ve tüketim kaygısı olmayanlara hitap ettiğini gösteriyor. Atmosferik benzinli motorun artık düşük kalan tork değerleri ve bu değerleri yüksek devirlerde sunabilmesi sebebiyle normal moda kullanım sırasında çekiş düşüklüğü yaşanmasına neden oluyor. Bu durum özellikle otoyol kullanımında uzu yokuşların tırmanılması anında iyice belirginleşiyor. Şanzımanın spor modunda ise vites değişimleri daha yüksek devirlerde gerçekleştiğinde çekiş kaybı daha az hissediliyor. Genel itibariyle şehir içi kullanımda yeterli bir performans sunan Tivoli’nin bu versiyonu, otoyol kullanımında ise yüksek hızlara çıkılmadıkça sorun yaşatmıyor. 

   

Şanzıman gibi direksiyonunda da üç farklı ayar sunan Tivoli, Comfort modunda özellikle şehir içi manevraların çok rahat ir şekilde yapılabilmesine imkan veriyor. Uzun yolda ise normal ve sport modlarında ideal kullanım özellikleri sergileyen Tivoli, sunduğu seçenekler sayesinde yolcuklukları değişken hale getirebiliyor. 

 

Konfor konusunda ise yeni Tivoli’de dikkat çeken ise özellikle uzun yolda kabin içinde artan ses seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Test aracımıza özgü bir durum olarak temenni ettiğimiz bu duruma yüksek hızlarda artan lastik ve rüzgar sesi de eklendiğinde konfor seviyesi iyice düşüyor. Tivoli’de yer alan önlerde MacPherson ve arkalarda torsiyon çubuğunda oluşan süspansiyon sistemi, konfor ve yol tutuş arasındaki dengeyi kurabiliyor. Ancak tümsek ve çukurlardaki darbe emiş vasatı aşamıyor. Test aracımızda yer alan çift renkli deri koltuklar şık görünümlerinin yanında özellikle ön sırada yolcularını çok iyi kavrıyor. Yanal destekleri çok iyi olan koltuklar sportif modellere gönderme yapıyor. Arka koltuklarda genişlikleri ve konforları ile tatminkar bir görüntü çiziyor. 

 

Bu motor ve şanzıman ikilisine sahip Tivoli, şehir içinde fabrika verisi olarak açıklanan 9.6 litrelik tüketim değerinin de üzerine çıkarak yol durumuna bağlı olarak 12 litre hatta zorlandığında 14 litrelik tüketim değerlerine ulaşabiliyor. Uzun yolda ise gayet sakin bir kullanım tarzıyla düşük tüketim değerlerine ulaşmak hedeflendiğinde 6.3 litrelik tüketim değerinin altına inmekte zorlanan Tivoli, testimiz sonunda ortalama da 9 litrelik tüketim değerlerine imza atıyor. Bu da 47 litrelik bir depoya sahip aracın 500 km’nin üzerinde bir menzil sunması anlamına geliyor. 

20.5 derecelik yaklaşma, 28 derecelik uzaklaşma ve 17 derecelik tepe açısı ile arazi kabiliyetleri hakkında ipuçları veren Tivoli, 167 mm’lik yerden yükseliği ile zorlu şartlara değilde şehir içi kullanımlara daha uygun olduğuna işaret ediyor. Önden çekişli aktarma ve otomatik şanzıman birlikteliği elektronik sistemlerinde desteği ile taşlı yolda yokuş çıkışlarda çekiş kaybının azalmasına izin vermiyor. 

 

Fiyat;
Temmuz ayı itibariyle 68.200 TL’lik başlangıç fiyatına sahip olan Tivoli 1.6 benzinli otomatik, Special Edition donanım seviyesiyle, 80.700 TL’lik bir fiyat etiketine sahip. Test aracımızda olan 2.500 TL’lik 2 Tone adlı çift renk seçeneği de eklendiğinde 83.200 TL’ye ulaşan fiyat, bir üst segmentte yer alan dizel otomatik birlikteliğine sahip sedan modellere yada Nissan Qashqai 1.2 CVT gibi üst segment benzinli otomatik SUV modellerle kıyaslanabiliyor. Baz fiyat düşünüldüğünde ise segmentin öncü modellerinden Nissan Juke 1.6 CVT’nin 56.900 TL fiyatı ile benzinli otomatik kombinasyonunu turbo besleme ile sunan Opel Mokka ise 73.200 TL’lik başlangıç fiyatı arasında kalan Tivoli yine de pazarda yer edinmeyi hedefleyen bir modele göre yüksek bir etiket taşıyor.

Sonuç
Test ettiğimiz Tivoli, şık tasarımı, geniş iç mekanı ve üst segment modellerde bile zor rastlanan donanımları ile dikkat çekmeyi başarıyor. Yolculukları eğlenceli bir hale getiren araç, 1.6 litrelik atmosferik benzinli motor ve tam otomatik şanzıman birlikteliğinin sonucu olarak vasat bir performans ve yüksek tüketim rakamları sunuyor. Ssangyong markasının halihazırda en önemli modeli yeni Tivoli, güvenlik testlerinde yer almasa da diz havayastığının da aralarında bulunduğu zengin güvenlik donanımları ve büyük oranda yüksek mukavemetli çelik kullanılan gövdesi ile bu konuda kağıt üstünde olsa da iddialı olduğunun sinyallerini veriyor. Aracın fiyat etiketi ise farklı segmentte alternatiflerin değerlendirmeye alınmasına neden oluyor. Bizce Tivoli’nin bu versiyonu, aracı ile yılda 10 bin ile 15 bin km arasında yol yapan, tüketimi önemsemeden araçtan keyif almayı hedefleyen, Premium unsurları bu segmentte talep eden, ikinci elde yaşanabilecek olası değer kaybı ve satış zorluğunu göze alacak bir kullanıcı kitlesine hitap ediyor. 

Son Güncelleme : 29 Temmuz 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user
  • User

    Misafir60666 . hayatınızda marka tutkusundan başka bir şey yaşamayıp kerizleneceğinize sizleri benim gibiler uyarıyoruz anlatıyoruz fakat anlamamakta ısrar ediyorsunuz tivoli araç kalitedir

    20 02 2018 01:19 Yanıtla Beğen (5) Şikayet Et

  • User

    Misafir21470 araç 34000km de 1.5 yıl oldu 2015 dizel oto full paket. balata haricinde tık yok MaşAllah diyelim. emsal araçları görüyoruz sadece marka probleminden dolayı fiyatlar aşağıda kalıyor. al sat yapmayacaksan biniciyim diyorsan kardeşim emsal arabarla kar

    21 12 2017 03:27 Yanıtla Beğen (6) Şikayet Et

  • User

    Misafir892 Severek kullanıyoruz.

    16 11 2017 03:03 Yanıtla Beğen (5) Şikayet Et

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo