2016 AUDİ A4 ŞANZIMAN TEKNOLOJİLERİ

Ototeknikveri     09 Ağustos 2015 06:09

Yeni nesil Audi A4'te her motor için özel geliştirilmiş manuel vites, S tronic ve tiptronic şanzıman seçeneklerinin yanında önden çekişli ve dört çekişli aktarma sistemleri görev yapıyor.

2016 AUDİ A4 ŞANZIMAN TEKNOLOJİLERİ
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Yakında yollara çıkacak yeni kasa Audi A4, yeni nesil şanzıman ve aktarma seçenekleri ile dikkat çekiyor. Yeni jenerasyon Audi A4'ün tüm TFSI ve 4 silindirli TDI motorlarında görev alana manuel vites tamamen yeniden geliştirilmiş. Kasasının büyük kısmı magnezyumdan yapılmış bu şanzımanda, biir düz dişli devre, önceki modelde ön aksta kullanılan şaftın yerini alarak, sürtünme ve boşluk gereksinimleri konularında büyük avantajlar sağlıyor. Açık dişli çarkları, içi boş şaftlar ve daha ufak debriyaj, şanzımanın ağırlığını azaltarak öncekinden 16 kilogram daha hafif olmasını sağlıyor.

 

Audi'nin yeni 7 kademeli S tronic vitesi, en üst seviye TDI haricindeki tüm motorlar için seçenk olarak sunuluyor ve 160 kW (218 hp) güç çıkışına sahip 3.0 TDI Clean Diesel motor için ise standart. Sürekli değişken multitronic vitesin yerini alan çift kavramalı vites mükemmel verimlilik sunuyor. En önemli gelişmeler sürtünmedeki azalma, düşük ağırlık, yüksek verimlilikli yağ hatları ve çok düşük rölanti hızlarına izin veren çift ağırlıklı volandaki merkezkaç sarkaç tipi emici.

 

Yeni 7 kademe S tronic şanzımanın iki kompakt, çok diskli debriyajı eksensel olarak birbirinin arkasına gelecek şekilde yerleştirilmiş. Bunlar manuel vites yapısına benzer iki ayrı ilave vitesi çalıştırıyor, sürekli aktifler ancak bir tanesi motora bağlı. Vites geçişleri saniyenin yüzde biri gibi sürelerde debriyaj vasıtası ile hızlı bir şekilde gerçekleşiyor ve çekişte hiç bir kesinti yaşanmıyor. Quattro şanzımanlar ile, güç şafttan bir dişli devresi aracılığı ile ön aks diferansiyeline aktarılıyor.

 

Yumuşak ve hızlı: 8 kademe tiptronic

8 kademe tiptronic sadece 200 kW (272 hp) 3.0 TDI Clean Diesel ile birlikte geliyor. Yumuşak, hızlı ve spontan vites geçişlerine sahip tork konvertör şanzıman başka bir yeni gelişme. Çok sayıda vites kademesi bulunması motorun çoğu zaman ideal yükte çalıştırılabilmesine olanak tanıyor. Motor hızına uyumlanabilir vibrasyon emici, güçlü V6 dizel motora 850 rpm'de bile yumuşak bir şekilde çalışma imkanı veriyor. Dişli takımlarının ve vites geçiş elementlerinin tasarımı düşük sürtünme momentini garantiliyor, bu da yüksek verimlilikle sonuçlanıyor.

 

A4 serisindeki her iki otomatik vites de modern ve çok çeşitli vites kademeleri sunuyorlar. Düşük vitesler; sportif düşük oranlara ve yüksek vitesler; motor hızını ve yakıt tüketimini azaltmak için yüksek oranlara sahip. S tronic ve tiptronic motorun sıcaklık yönetimine entegre edilmiş ve strat/stop şeklinde işletilmeye uygun tasarlanmış. Sürücü D, S ve E modlarından birini seçebiliyor ve manuel olarak vites kolu ile ya da direksiyondaki vites değiştirme kanatçıkları ile vites değiştirebiliyor. Sürücünün komutları vitese elektrikle yani kablolarla iletiliyor, vites koluna hafifçe dokunmak vites değiştirme komutunu harekete geçiriyor.

 

Yeni seyir kontrolü etkileyici bir verimlilik fonksiyonuna sahip: D ya da E modunda sürücü ayağını gaz pedalından kaldırdığında vites boşa düşüyor ve yakıt tasarrufu sağlanıyor. Bu ekonomi modu saatte 55 – 160 km arası hızlarda mümkün olabiliyor. Bu fonksiyon öngörülü verimlilik asistanı, Stog&Go adaptif seyir kontrolü, trafik yoğunluğu asistanı gibi opsiyonel sistemlerle desteklendiğinde daha da verimli hale geliyor.

 

Önden çekişli sürüş sistemi yeni Audi A4 ailesinde standart donanım. Benzinli motorlarla, quattro dört çekişli sürüş sistemi 185 kW (245 hp) çıkış gücündeki 2.0 TFSI için mevcut. Dizel motorlar için, 140 kW (190 hp) çıkış gücündeki 2.0 TDI motorda ve en güçlü seçenek olan 200 kW (272 hp) gücündeki 3.0 TDI motor için standart donanım olarak sunuluyor.

 

Quattro sürekli dört çekişli sürüş sistemi

Audi'nin quattro dört çekişli sürüş sistemi dinamikler, çekiş, güvenlik ve düz gidiş güvenilirliği anlamlarında en iyiyi veriyor. Tamamen mekanik bir yapıya sahip sistem, hiç bir gecikme olmadan işliyor. Normal işletim koşullarında seyyar dişli takımı olarak tasarlanmış kendini kilitleyen merkezi diferansiyel, motorun torkunun %60'ını arka aksa, %40'ını ön aksa aktarıyor. Duruma göre değişen şekilde, torkun %70 kadarı ön tarafa, %85 kadarı da arkaya aktarılabiliyor. Bu yüksek limitler iyi bir tork dağıtımına olanak tanıyor ve kontrol sistemleri arasında mükemmel koordinasyon sağlıyor.

 

Daha da geliştirilmiş tekerlek seçmeli tork kontrolü, motor ve şanzımana takviye oluyor ve tüm yol koşullarında kullanılabiliyor. Viraj alma sırasında, dinamik yazılım fonksiyonu, virajın içinde (önden çekişle) hafifçe ön tekerleğe fren yaparak ya da her iki iç tekerleğe fren yaparak (dört çekişli quattro sistemi ile) patinajı önlüyor. Diferansiyel gücü ile otomobil hafifçe virajı dönüyor, savrulma efekti daha uzun süre nötr kalıyor ve otomobilin yol tutuşu daha hassas, hızlı ve istikrarlı oluyor.

 

En üst seviye TDI için 2016 itibariyle opsiyonel olacak spor diferansiyel, yol tutuşu optimize ediyor. Aktif olarak torku arka tekerleklere iki kademede bölüyor. Sportif sürüş esnasında sistem arabayı viraja doğru ittiriyor ve her türlü dışa savrulma olasılığını önlüyor. Audi drive select sistemine entegre olan bu fonksiyon yeni geliştirilmiş bir kontrol ünitesi (elektronik süspansiyon programı) tarafından yönetiliyor. Spor diferansiyel önceki modelden daha hızlı tepki veriyor ve yaklaşık 1 kilogram daha hafif.

Son Güncelleme : 10 Ağustos 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo