2017 BMW 5 SERİSİ'NİN YENİ DETAYLARI

Ototeknikveri     14 Ağustos 2015 04:24

Son çıkan gizli görüntülerden yeni nesil BMW 5 Serisi'nin daha modern bir stile ve 7 Serisi'nden daha geniş bir dijital gösterge paneline sahip olacağı anlaşılıyor.

2017 BMW 5 SERİSİ'NİN YENİ DETAYLARI
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

BMW 5 Serisi gelecek yılın sonuna doğru tanıtılacak ve 2017'de satışa çıkacak. Yeni model Mercedes Benz'in yeni E Serisi'nin yanında Jaguar XF ve Audi A6'ya rakip olacak. Son görüntülerde yeni 5 Serisi'nin gösterge paneli de ilk kez karşımıza çıkıyor. Orta konsolun üst kısmına monte edilmiş geniş ekran, 5 Serisi'nin tamamen dijital kontrollere sahip olacağına işaret ediyor. İç kabin fotoğrafları alınırken motorun kapalı olması nedeniyle kontrol ekranlarında herhangi bir grafik yok. Buradan 5 Serisi'nin 7 Serisi'ni ve en yeni Audi A4'ü takip edeceği, sürücü bilgilendirmesi için ayarlanabilir bir TFT ekran sunacağı anlaşılıyor. 

Önceki fotoğraflarda otomobil Nurburgring'de değerlendirme ve kış testindeyken görüntülenmişti. Aracın hibrit varyasyonu da test esnasında ilk kez ortaya çıkmıştı. Hibrit modelin sol tekerlek bombesine yakın bir noktada şarj portu görülebiliyor. 5 Serisi hibrit varyasyonunda 2.0 litre 4 silindirli benzinli motor ve elektrikli motor kullanılacak. İki motorun toplam çıkış gücü 242 hp civarında, olacak.

 

Yeni 5 serisi geleneğe uyarak dört ve altı silindirli motorlar serisini sürdürecek. Yeni bir modüler motor ailesine mensup motorlar 2.0 veya 3.0 litre kapasiteye sahip benzinli ve dizel seçeneklerden oluşuyor. Şu anki tri-turbo 3.0 litre kapasiteli ve altı silindirli dizel motorun yeni versiyonu 400 hp güç çıkışına sahip olacak.

Yeni 5 Serisi'nin BMW'nin yeni 1.5 litre benzinli ve dizel turboşarjlı 3 silindirli motorlarından faydalanacağı, bu sayede CO2 emisyon değerlerinin Avrupa Birliği tarafından 2020 yılına kadar hedef koyduğu 95g/km değerinin altına düşeceği de söylentiler arasında. Öte yandan, üst düzey BMW yetkilileri motor serisinin son hali ile ilgili yorum yapmak için henüz erken olduğunu belirtiyorlar.

 

İçeriden bir kaynak ise “5 Serisi'nin gelecek varyasyonlarında üç silindirli motora yer verme şansımız var. Bir mühendislik uygulaması olarak Efficient Dynamics verimlilik teknolojimiz ile birlikte, özellikle dizel ile heyecan verici bir deneyim olacak. Ancak bu yönde herhangi bir karar almadan önce müşterilerden yeterli talep olduğundan emin olmalıyız” dedi.

 

Üç silindirli motorun hem benzinli hem de dizel versiyonları çeşitli elektrikli motor çözümleri ile birlikte deneniyor.

 

Yeni 5 Serisi aynı zamanda ABD'de devam eden popülaritesi nedeniyle yeni versiyon bir V8 motor seçeneğini de sunacak. 4.4 litre motor 550i'de kullanılan motorun geliştirilmiş hali.

 

BMW yeni 5 Serisi'nde daha düşük seviye motorlar için Getrag üretimi 6 kademe manuel vites, yüksek çıkış gücüne sahip motorların yer alacağı versiyonlar için ise ZF mühendisliği ile geliştirilmiş 9 kademe otomatik vitese yer vermeyi planlıyor.

5 Serisi'nde, ağabeyi 7 Serisi'nden ve yeni makyajlanan 3 Serisi'nden stil çağrışımları görülüyor. BMW'nin klasik ön panjurunun daha cesurca bir yorumu ve daha şık, daha ince farlar bu çağrışımların örneklerinden. Şirket yetkilileri modelin şık görünümünün Gran Lusso Coupé konseptinden de etkiler taşıyacağını onaylıyor. 

 

Dayanıklılık testleri trafiğe açık yollarda devam ederken, arabanın aerodinamik özellikleri de BMW'nin Münih'teki Ar-Ge merkezinde özel bir rüzgar tünelinde deneniyor. Henüz onaylanmamış duyumlara göre 5 Serisi'nin giriş seviyesi versiyonları 0.24 hava sürtünme katsayısına sahip olacak. En yeni Mercedes Benz E Serisinde ve şu anki 520i'de bu değer 0.25 (standart 225/55 R17 lastiklerle).

 

Bugünkü çok başarılı 6. nesil modelde olduğu gibi, BMW yeni 5 Serisi'ni de sedan, Touring ve GT gövde stillerini de hazırlıyor. GT arka camı bagaj çıkıntısına doğru eğilen ve bagaj kapağı arka cam ile birlikte yukarı açılan tasarımını sürdürecek ve Çin piyasasındaki 5 Serisi ile paylaştığı uzatılmış aks mesafesine sahip platform üzerinde inşa edilmeye devam edilecek. Touring versiyonu da sedan model piyasaya çıktıktan sonraki 3 ay içinde gelecek.

 

Yeni otomobilin sofistike platformu OKL (Oberklasse ya da “lüks sınıfı”) kod adı ile biliniyor. Bu platform motoru uzunlamasına monte edilmiş tüm üst seviye BMW modellerinde kullanılacak. Gelecekteki 5, 6 ve 7 serisi modeller de buna dahil. Yeni platformun farklı versiyonları da yakın zamanda hepsi test aşamasında görüntülenen X5, X6, X7 gibi modellerin gelecek nesillerinde karşımıza çıkacak.

 

Yeni platformun yapısı bir dizi farklı aks mesafelerini ve iz genişliklerini desteklemeye müsait olacak, böylece üretim esnekliği arttırılacak. Platformun yapısında alüminyum, sıcak biçimlendirilmiş yüksek dayanıklı çelik ve karbon fiber parçalar kullanılarak sağlamlık arttırılırken, boş ağırlık şu anki 520i sedan modelinin 6 kademe manuel vitesli versiyonunun ağırlığı olan 1595 kilogramın altına çekilmiş.

 

Bir başka gelişme de yeni 48 volt elektrikli mimari. Kısmen eller serbest modunda sürüşe izin veren otonom sürüş teknolojileri, tamamen otonom fren yapabilen daha sofistike bir çarpışma önleme sistemi, yeni kızılötesi gece uyarı sistemi ve LED farlar gibi fonksiyonlar için bu elektrikli mimariye gerek duyulmuş.

 

Serinin üstünde ise M5'in varisi yer alacak. Arkadan çekiş ya da 'xDrive' dört çekiş seçenekleriyle sunulacak model 2017'de çıkacak. Yeni M5 bugünkü ikiz turboşarjlı 4.4 litre V8 motorun daha gelişmiş bir versiyonuna sahip olacak. Daha ileri seviye bir direkt enjeksiyon sistemine sahip olacak motor, gelişmiş yanma özellikleri sunacak ve bugün 562 hp olan çıkış gücü 600 hp değerine yükseltilecek.

Son Güncelleme : 14 Ağustos 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo