YENİ KASA TOYOTA PRİUS 2016'DAKİ ÇIKIŞINDAN ÖNCE GÖRÜNTÜLENDİ

Ototeknikveri     15 Ağustos 2015 03:32

Dördüncü nesil 2016 Prius, Toyota'nın yeni modüler mimarisi üzerinde inşa edilecek ilk model olacak.

YENİ KASA TOYOTA PRİUS 2016'DAKİ ÇIKIŞINDAN ÖNCE GÖRÜNTÜLENDİ
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Toyota'nın dördüncü nesil Prius modeli gelecek ay Frankfurt Otomobil Fuarı'nda yapılacak tanıtımından önce test esnasında görüntülendi. Yeni otomobil Avrupa'da önümüzdeki yılın başlarında çıkacak ve Hyundai, Kia gibi markaların aile tipi hibrit modelleri ile rekabet edecek. Yeni nesil Prius'ta Toyota'nın yeni global mimarisi TNGA kullanıldı. Bu yıl Mart ayında açıklanan yeni modüler platform daha hafif ve kompakt bileşenlerden oluşuyor ve bir dizi önden çekişli ya da arkadan çekişli yeni modelde kullanılacak. Toyota yeni mimarinin modellerini daha sağlam ve daha hafif yapacağını, güvenliği arttırırken yakıt tasarrufu da sağlayacağını belirtiyor. Sürücülere olan faydalarının yanı sıra, yeni mimari üretim maliyetlerini de büyük oranda düşürecek. TNGA platformunda inşa edilmiş bir otomobile yatırım 2008'deki benzer bir modele göre %40 daha ucuz olacak. Yeni platformdan elde edilen kâr yeni teknolojiler geliştirmek için kullanılacak. Bu teknolojilerin bir çoğu da otonom sürüş teknolojileri olacak.

İlk Prius test araçları 2013 yılında görüntülenmişti. Bu görüntülere göre yeni Prius'ta şu anki modelin tamamen dijital kumanda paneli yerine daha geleneksel bir panel kullanılabileceği düşünülmüştü. Son elde edilen fotoğraflarda ise yeni Prius'un yine tamamen dijital panel ile kumanda edileceği görülüyor. Yazılım ve grafikler ise güncellenecek. Daha şık bir orta konsol tasarımı ve multimedya sistemi için daha gneiş bir ekran da dikkat çekiyor.

 

Yeni Prius için motor seçenekleri henüz belli değil ancak şu anki hibrit sistemin geliştirilmiş bir halinin kullanılması bekleniyor. Şu anki sistemde 1.8 litre benzinli motor ile elektrikli motor birarada 134 hp çıkış gücüne sahip. Bu motorlarla birlikte CVT vites kullanılıyor. Bugünkü modelde olduğu gibi yeni model de hem geleneksel hem de plug-in hibrit seçenekleri sunulacak.

 

Toyota'ya yakın kaynaklar firmanın yakıt ekonomisinde %10 gelişme beklediğini söylüyor. Buna göre yeni modelin 100 kilometrede 2.8 litre yakıt tüketeceği tahmin ediliyor. Aynı kaynaklar yeni nesil Prius'ta nikel – metal hidrit piller kullanılacağını, opsiyonel olarak lityum iyon pillerin de sunulacağını belirtiyor.

Son fotoğraflarda yeni Prius'un boyutlarında bir değişiklik olmadığı görülüyor. Modelde Toyota'nın en son çıkan modellerinden tasarım esintileri yer alması bekleniyor. Bunlar arasında Avensis ve yeni Mirai'den öğeler olabilir. Toyota'nın yeni platformunun esnekliği düşünülürse, gelecekte 7 koltuklu bir Prius+ versiyonunun da çıkması beklenebilir.

 

Yeni Prius gelecek yıl piyasaya çıktıktan sadece bir kaç ay sonra diğer markalardan rakip hibrit modeller de gelecek ve piyasada yarış kızışacak. Rakipler arasında yeni bir Hyundai hibrit de var. Test aşamasında görüntülenen araç gelecek yıl sonunda Avrupa'da piyasada olacak. Yeni modelin özelliklerini taşıyan bir konsept otomobilin Frankfurt Otomobil Fuarı'nda yer alması bekleniyor. Hyundai'nin kardeş markası Kia da bir hibrit model çıkartmayı planlıyor. Kia'nın hibriti gelecek yıl sonunda yollarda olabilir.

 

Elektrikli ya da hibrit gibi alternatif yakıtlı araçlar piyasası büyümeye devam ediyor. İngiltere'de yapılan bir araştırmada alternatif yakıtlı araç kayıtlarının sadece geçen ay %31 arttığı görüldü. 2014 yılında piyasada %58 büyüme yaşanmıştı.

Son Güncelleme : 15 Ağustos 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo