ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERE YENİ YAYA UYARI SİSTEMİ

Ototeknikveri     21 Ağustos 2015 12:32

Nissan, Renault, Peugeot ve Citroen tarafından geliştirilen yeni bir sistem yayaları sessiz elektrikli otomobillere karşı uyaracak.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERE YENİ YAYA UYARI SİSTEMİ
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Nissan, Renault, Peugeot ve Citroen tarafından geliştirilen yeni bir sistem, yayaları sessize yaklaşan elektrikli otomobillere karşı uyararak kazaların önüne geçilebilmesini sağlayacak. eVADER adlı sistem Avrupa Birliği ve 11 farklı firma arasındaki 3 yıllık işbirliğinin bir sonucu. Sisteme otomobil üreticileri Nissan, Renault ve PSA Peugeot Citroen doğrudan katkı sunuyor. eVADER sisteminde arabanın ön camında yayaları, bisikletlileri ve yolu kullanan diğer kişileri tespit eden bir kamera bulunuyor. Bir yaya ya da başka bir engel tespit ettiğinde sistem altı hoparlörden özel bir sesli uyarı veriyor ve elektrikli otomobili fark etmelerini sağlıyor. Çıkan ses 5 desibel. Bu da geleneksel benzinli ve dizel araçların sesinden daha düşük, böylece rahatsızlık yaratmıyor.

 

Yeni uyarı sistemi ile elektrikli otomobil ve yayalar arasında yaşanan kazalar ciddi ölçüde azalabilir. Bu konu son yıllarda otomobil üreticileri ve güvenlik otoriteleri arasında oldukça tartışmalıydı. eVADER geçen yıl bir Nissan Leaf prototipinde trafikte de denendi. Projeden elde edilen sonuçların geleceğe ışık tutması ve Avrupa Birliği'nin elektrikli araçlar için belirlediği standart uyarı sistemi haline gelmesi umuluyor.

 

Nissan'ın e-VADER proje lideri David Quinn proje ile ilgili şunları söylüyor: “Amacımız gürültü kirliliğini minimum seviyede tutarken elektrikli otomobillerin fark edilmesini de sağlamak. Böylece elektrikli araçların en büyük getirilerinden olan sessiz kullanım avantajını da bozmayacağız”.

Son Güncelleme : 21 Ağustos 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo