VOLKSWAGEN PHAETON MODELİNİ YENİLEMEYİ ERTELEDİ

Ototeknikveri     23 Ağustos 2015 07:25

Volkswagen Phaeton modelinin yeni versiyonunu erteledi. Firma yavaş satan modelin üretim ve materyal maliyetlerini düşürecek ve kârlılığı arttıracak yöntemler arayışına girecek.

VOLKSWAGEN PHAETON MODELİNİ YENİLEMEYİ ERTELEDİ
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Volkswagen'in en az başarılı modellerinden olan Phaeton modelinin yeni bir versiyonu üretime hazır olsa da firma süreci erteledi ve araç üzerinde yeniden çalışıyor. Phaeton'un maliyeti orta boy bir Passat sedan otomobilden üç kat daha fazla. Avrupa'da 89 bin 650 Euro fiyatlı Phaeton, eski Yönetim Kurulu Başkanı ve mühendisliğe çok önem veren Ferdinand Piech'in projesiydi. Bu model aslında Volkswagen'in pragmatik sedan, hatchback ve SUV'lerden oluşan ürün yelpazesine uyumlu değil. Otomobil Dresden'deki özel bir fabrikada beyaz üniformalar ve beyaz eldivenler giyen teknisyenler tarafından elde monte ediliyor. İç kabininde elde üretim ahşap kaplama kullanılan modelin koltukları 18 farklı şekilde ayarlanabiliyor.

 

Piyasa araştırma şirketi IHS Automotive'in Londra'da faaliyet gösteren bir analisti olan Tim Urquhart, Phaeton için şunları söylüyor: “Phaeton kimsenin sormadığı bir soruya verilmiş bir cevap gibi. Kim bir VW limuzin ister ki?”.

 

CEO Martin Winterkorn ile yaşadığı bir iktidar mücadelesinin ardından Nisan ayında görevinden ayrılan Piech, Volkswagen mühendislerini tecrübe kazanmak adına zorlamak ve Mercedes Benz S Class'a rakip olmak için Phaeton'un geliştirilmesini istemişti. Piech saatte 300 kilometre gibi yüksek hızlarda bile konforlu şekilde sürülebilen bir otomobil istemişti. Volkswagen'in Audi kolundan A8 ile de rekabet eden Phaeton'un üretimine 2002'de başlandı ve araç o zamandan beri pek değişmedi.

 

Düşük satış hacmi

Mercedes geçen yıl 100 binden fazla S Serisi araç sattı. Volkswagen ise 4 bin adet Phaeton üretti ve %30 düşüş yaşadı. Bu cabrio Eos modeli de dahil tüm Volkswagen modelleri içinde en düşük rakam. Phaeton 2014 yılında 6.16 milyon otomobil üreten Volkswagen için bir hata ancak bir amiral gemisi kadar önemli.

 

Modelin yenilenmesinin ertelenmesi Volkswagen'in Piech dönemini geride bıraktığı ve kârlılığa odaklandığının bir işareti olabilir. Volkswagen markası yılın ilk yarısında satışların %2.7'sine denk kâr elde etti, rakip PSA/Peugeot-Citroen'in kâr marjı ise %5.

 

BMW'nin eski satın alma ve geliştirme sorumlularından Herbert Diess, Temmuz ayından beri Volkswagen markasının başında. Diess 2018 yılı itibari ile markanın kâr marjını %6'nın üzerine çıkartma hedefinden sorumlu. Diess'in Phaeton gibi projelerle ilgili tutumu bir sınav niteliğinde.

 

Geçmişte Phaeton projesi Volkswagen'de pek çok kariyerin sonunu getirdi. Zayıf talep nedeniyle 2006 yılında Phaeton'u ABD piyasasından çekme kararı alan Wolfgang Bernhard'ın marka içindeki görevinin sona ermesi ve şu an Daimler'in kamyon bölümünden sorumlu olması bunun bir örneği.

 

Piech artık firmada bulunmadığına göre ortalarda Phaeton'u savunacak kimse kalmadı. Volkswagen'in maliyetine rağmen modele halen yaşama şansı vermesi şaşırtıcı bulunuyor.

Son Güncelleme : 23 Ağustos 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo