YENİ NISSAN Z, CROSSOVER OLACAK

Ototeknikveri     27 Ağustos 2015 11:01

Nissan ünlü Z alt markasını kitlelerle buluşturmak için radikal bir spor crossover model hazırlıyor. Yeni modelin önümüzdeki 18 ay içerisinde galerilerde görünmesi bekleniyor.

YENİ NISSAN Z, CROSSOVER OLACAK
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Japon otomobil üreticisi 2017'de 370Z modeline son vermeyi planlarken ünlü Z alt markasına nasıl yön vereceği ile ilgili pek çok seçeneği de gözden geçiriyordu. Yüksek performanslı bir spor araba ve daha ucuz ve sade, dört silindirli bir model seçenekler arasındaydı. İkinci seçenek 2013 yılında Tokyo Motor Show'da iDx kompakt coupé konsepti ile tanıtılmıştı. Kaynaklardan gelen son duyumlara göre Nissan daha radikal bir çözümde karar kıldı: Yeni Z küçük bir spor crossover model olacak. Üstelik de bu seçeneğin nasıl görüneceği hakkında hemen gelecek ay Frankfurt Uluslararası Otomobil Fuarı'nda fikir edinebileceğiz.

 

SUV benzeri bir Z otomobil fanatikleri kızdırmış olabilir ancak Nissan markanın pek çok takipçisinin bu duruma olumlu bakacağını ve çok büyük bir yeni müşteri kitlesini de etkileyeceğini düşünüyor. Özellikle Z alt markasının beğenildiği ve küçük spor crossover modellere yoğun ilgi gösterilen Amerika Birleşik Devletleri'nde yeni modelin çok yankı uyandıracağına inanılıyor.

 

Kıdemli Nissan yetkilileri yakın zamanda Z stratejisinde yenilikler olacağının ipuçlarını vermişlerdi. Bu yazın başlarında firmanın baş kreatif direktörü Shiro Nakamura bir açıklamasında Avustralya medyasına “Yeni Z ürününün 390Z olacağını sanmıyorum. Bu model artık büyümüyor çünkü zaten doyum noktasına ulaştı. 240 ile başladık, 300, 350 ve ardından 370 geldi. Artık daha fazla yukarı doğru gitmemeliyiz diye düşünüyorum. Yeni nesil Z'nin daha büyük ya da daha güçlü bir model olup olmayacağına henüz karar vermedik” demişti. Nakamura farklı bir tür deneyeceklerini açıkça belirttiği açıklamasında şunları eklemişti: “Yeni bir yola girmeliyiz. Z'nin evrim geçirmeye değil de daha fazla devrime ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bence GT-R Nissan teknolojisinin en yüksek performanslı sembolü olarak kalmalı ve Z daha ulaşılabilir fiyatlı spor otomobiller ya da sportif otomobiller ile genç kitleleri etkilemeli”.

 

Nissan Başkan Yardımcısı Trevor Mann da Nakamura'nın görüşlerini destekledi. Mann, Autocar'a yaptığı açıklamada şunları belirtti: “Z'nin bir alt marka olarak iyi ilgi gördüğünü biliyoruz ancak piyasa eskisi gibi değil, oldukça zorlu. Bu yüzden eğer bir şey yapacaksak bunun gerçekten segmenti etkileyecek çok özel bir şey olması gerekli diye düşünüyorum. Nakamura da açıklamasında bunu demek istediyse hak veriyorum. İnsanlara yeni ve etkileyici ancak aynı zamanda ulaşılabilir bir şey vermeliyiz”.

 

Yeni Z crossover modelinin 40 bin Euro fiyatlı 370Z modelinden çok daha ucuza satılacağı ve yüksek donanım seviyesine sahip versiyonların Qashqai'nin alt donanım seviyeleri ile benzer fiyatlarda olacağı düşünülüyor.

 

Yeni Z boyut olarak Nissan Juke ile benzer olacak ancak şu anki Nissan Juke modelinin aksine yeni Z modeli Renault-Nissan ortaklığının yeni CMF B platformu üzerine inşa edilecek. Motor seçenekleri tüm 1.6 litre turboşarjlı benzinli motorları kapsayacak.

 

Yeni modelin coupé benzeri bir üç kapılı model mi olacağı yoksa Nissan'ın otomobile gizli tutacaklı bir çift arka kapı mı ekleyeceği henüz belli değil. Çatı çizgisinin arka kabindeki alanı yetişkin yolcular için biraz dar hale getirmesi olası. Hatta tepkileri ölçmek için Frankfurt Motor Show'dan sonra yalnızca iki koltuklu ekstrem bir konseptin tasarlanması bekleniyor.

 

Yeni platform hibrit sistemi barındırabilecek kadar esnek. Bu yüzden konseptte en azından aksların birisini çalıştıran bir elektrikli motora yer verilmesi de olası.

 

Nissan GT-R güçlü performans ile arka eğilimli dört çekişli sürüş sistemini başarıyla birleştirmişti, bir hibrit crossover modelin de aynı karakteri yansıtabileceği düşünülüyor. Ayrıca hibrit modelde kısa mesafelerde çevre dostu sıfır emisyon avantajı da olacak.

 

Z alt markası Nissan'a ufak crossover otomobiller piyasasında rekabet şansı sunabilir ve Qashqai kadar büyük bir otomobil istemeyen ancak Juke modelini yeterince sportif bulmayan tüketicileri etkileyebilir. Nissan ürün planlamacıları Juke sahibi sürücülerle ilgili istatistiklere oldukça şaşırıyor. Juke sahiplerinin yaş ortalaması 40'ların sonlarında. Genç tüketiciyi hedefleyen bu ürünün sahipleri arasında epey çok sayıda daha üst yaş gruplarından kimseler de bulunuyor.

 

Z logolu bir crossover model Nismo tuning departmanı için de makul bir seçenek olacak. Nissan alt markasının etkisini Pulsar Nismo gibi otomobillerle arttırmayı umut ediyor ancak bazı kıdemli yetkililer bunun yeterli performans değerlerini sağlamayan modellere uygulanmasına karşı çıkıyor. Juke satışlarındaki devam eden büyümenin Nissan'ın seriye bir ufak crossover ekleme kararı almasında etkili olduğu düşünülüyor. Yeni nesil Juke, yeni Z crossover ve yeni Micra gibi CMF B platformuna geçecek ancak dış cephesinde fazla değişiklik olmayacak.

 

Başkan Yardımcısı Trevor Mann “Juke'un hala oldukça yeni bir otomobil görünümü sergilediğini düşünüyoruz. Satışlar gerçekten iyi gidiyor ve bu tip otomobiller için müşteri kitlesi büyümeye devam ediyor. Yeni Juke için de bunun devam edeceğini düşünüyorum” diyor.

 

modelleri - yeni crossover modelin izinden gideceği altılı

240Z (1969) – İlk Z 1969 Frankfurt Auto Show'da sergilenmişti ve aynı yıl satışa çıkmıştı. Bu model ABD'de 149 bhp 2.4 litre altı silindirli motorla başlamıştı. Motor 1974'te 2.6'ya, 1975'te 2.8'e yükseltilmişti. Bununla birlikte ismi de 260Z ve 280Z olmuştu.

 

280ZX (1978) – İkinci nesil Z 2.8 litre motoru de 5 kademe manuel vitesi devam ettirmişti. 280ZX önceki modelden daha lüks ve daha büyüktü. 1981'de motor turbo 178 bhp olarak güncellendi.

 

300ZX (Z31) (1983) - Z31 ilk olarak 1983 yılında ABD pazarında 1984 Nissan/Datsun 300ZX olarak piyasaya sürüldü. Aracın karoseri Kazumasu Takagi tarafından tasarlanmış ve önceki nesil olan Nissan 280ZX'e kıyasla daha aerodinamik hale getirilmişti. Ayrıca sıralı 6 yerine VG serisi V6 motor kullanılmıştır.

 

300ZX (Z32) (1989- 1989 yılında tanıtılan Z32 önceki nesile kıyasla tamamen farklı bir tasarıma sahipti. 1992 yılında kabriyole modeli satışa sunuldu. Çift turbolu modellerde dört tekerlekten yönlendirmeli Super HICAS sistemi bulunmaktaydı. Araç 1990 yılında Motor Trends dergisi tarafından "Yılın İthal Otomobili" olarak ödüllendirildi. Z32'nin ABD'ye ihracatı 1996 yılına kadar sürdü. Japonya'da ise 2000 yılına kadar üretildi, yerini 2002 yılında beşinci nesil 350Z'ye bıraktı.

 

350Z (2002) – Z otomobiller 300ZX 1997'de satıştan kalktıktan sonra 5 yıl boyunca ortalarda görünmedi. Sonrasında ise Renault-Nissan ortaklığında üretilen ilk Z modeli olan 350Z ile geri dönüş yaptı. Bu modelde 3.5 litre V6 motor bulunuyordu.

 

370Z (2009) – 370Z'nin coupé versiyonu 2009 yılı başlarında satışa çıktı. Aynı yılın sonlarında kabriyole versiyonu da geldi. Bu modelde 3.7 litre V6 motor bulunuyordu. En son Nismo versiyonunda güç çıkışı seçenekleri 339 bhp değerine kadar yükseliyor.

Son Güncelleme : 27 Ağustos 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo