VOLKSWAGEN'DE EMİSYON SKANDALI: DieselGate (Tüm Detaylar)

Ototeknikveri     23 Eylül 2015 04:12

Volkswagen'i saran “Dieselgate” skandalı giderek derinleşiyor; tartışmanın odağında EA189 adlı motor var. Firmanın CEO'su Winterkorn “Ekibim bunu hak etmedi” diyor.

VOLKSWAGEN'DE EMİSYON SKANDALI: DieselGate (Tüm Detaylar)
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Volkswagen Group CEO'su Martin Winterkorn, 11 milyon otomobilin emisyon testi aldatmacası skandalından etkilenmiş olabileceği itirafının ardından halen firmasının bazı sorulara yanıtlar aradığını belirtti. VW medya web sitesinde yayınlanan bir videolu açıklamada konuşan Winterkorn'un itirafları şöyle: “Şu anda tüm sorulara cevabım yok. Olayın arka planını netleştirmeye çalışıyoruz. Bütün herşeyi olabildiğince hızlı, net ve şeffaf bir şekilde masaya koymak, açıklığa kavuşturmak çabası içerisindeyiz. Bu motorlardaki tutarsızlıklar Volkswagen'in savunduğu tüm değerlere aykırı. Devlet yetkilileri ve ilgili departmanlarla olabildiğince yakın şekilde işbirliği yapmaya devam edeceğiz”.

 

Volkswagen motorların ABD Nox testlerinde beklenenden daha iyi sonuçlar vermesine neden olan yazılım hakkında bilgi sahibi tüm firma çalışanlarının da firma bünyesinde araştırıldığını ve sorgulandığını belirten Winterkorn, “Durumun şüphe çekici olduğunun farkındayım ancak dünya çapındaki tesislerimizde her gün dürüst bir şekilde işlerini yapan 600 bin Volkswagen çalışanını çok az sayıdaki başka bir grup çalışanın hatası yüzünden suçlamak yanlış olur. Ekibimiz bunu hak etmiyor” dedi.

Alman medyasına göre söz konusu kriz yüzünden CEO Winterkorn işinden olabilir. Volkswagen denetim kurulunun bu haftanın sonunda Winterkorn'un yerine bir başkasını getireceği konuşuluyor. Berlin'de yayınlanan Der Taggespiegel'e göre denetim kurulu bugün (Çarşamba) toplanacak ve Cuma günü yapılacak bir basın toplantısı ile Winterkorn'un yerine Porsche CEO'su Matthias Muller'in atandığı duyurulacak. Volkswagen ise bu iddiaları şimdilik “aptalca” olarak nitelendiriyor.

 

62 yaşındaki Porsche CEO'su Matthias Muller kariyerine 1977'de Audi'de alet üreten bir çırak olarak başlamıştı. Muller kariyer basamaklarını en alttan başlayarak tırmandı, A3 ürün sorumlusu oldu, ardından bütün markanın başına geçti.

 

Eğer VW denetim kurulu gerçekten Cuma günü lider değişikliğini duyurursa bu firma için büyük bir olay olacak. Skandaldan önce, firma yetkililerinin Winterkorn'un kontratını 2018 yılına kadar uzatmaları bekleniyordu.

 

Diğer yandan, Volkswagen EU 6 emisyon kurallarına uyumlu tüm yeni Avrupa modellerinin kanunlara uygun olduğunda ısrar ediyor. İngiltere Ulaşım Bakanı Patrick McLoughlin Avrupa Birliği Komisyonu'na konuyu araştırmaları çağrısında bulunurken, Almanya ve İtalya'dan gelen benzer çağrıları da destekledi.

 

Dün yayınlanan yeni bir açıklamada Alman üretici tartışmaların odağındaki motorun dört silindirli dizel EA 189 olduğunu duyurdu. Testlerdeki emisyon sonuçları ile sürüş esnasında elde edilen emisyon rakamları arasındaki tutarsızlığın yalnızca bu motoru kullanan otomobillerde bulunduğu belirtildi.

 

Öte yandan, firma aynı zamanda skandalın kaynağı olan motor yönetim yazılımının yalnızca bu motorda değil diğer Volkswagen Group dizel motorlarında da kullanıldığını itiraf etti. Yine de yazılımın tüm motorlarda skandala neden olan tutarsızlığı yaratmadığı aktarıldı.

 

Firmadan yapılan açıklamada Avrupalı tüketicilere güven vermek için “Avrupa Birliği sınırları içerisinde satılan, Volkswagen Group bünyesindeki EU 6 kurallarına uyumlu dizel motorlara sahip tüm yeni otomobiller yasalara ve çevre koruma standartlarına uygundur” ifadelerine yer verildi. Volkswagen EU 6 öncesi Avrupa modellerinin skandaldan etkilenip etkilenmediği konusuna ise herhangi bir açıklık getirmedi.

 

Volkswagen skandalın yarattığı zararı karşılamak için 6.5 milyar Euro bütçe ayırdı ve 2015 yılı finansal hedeflerini değiştirmek zorunda kaldı.

 

Firmadan yapılan açıklamaya şu sözlerle devam edildi: “Volkswagen yasaları çiğneyen hiç bir uygulamaya hoşgörü göstermez. Yönetim kurulumuzun en büyük önceliği kaybedilen güveni geri kazanmak ve müşterilerimizin zararını karşılamak olacaktır”.

 

Volkswagen Group patronu Martin Winterkorn, firmasının ABD'deki emisyon testlerini manipüle ederek kendi lehine sonuçlar elde ettiği haberlerinin çıkmasının ardından kamuoyunun ve müşterilerinin güvenini boşa çıkarttıkları için özür diledi.

 

Bu arada Volkswagen Amerika CEO'su Michael Horn şu itirafta bulundu: “Firmamız dürüst değildi. Tamamen işleri yüzümüze gözümüze bulaştırmış durumdayız. Bu yaşananların tekrarlanmaması için otomobillerinizi düzeltmeliyiz ve bu işi doğru yapmalıyız. Bu tür davranışlar değerlerimize tamamen ters”.

Olay ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) ve Kaliforniya Hava Kalitesi Kurulu (CARB) açıklama yaptığında ortaya çıktı. Bu iki kurumdan yapılan açıklamada Volkswagen'in 2.0 litre, dört silindirli dizel otomobilleri test edilirken Amerikan çevre standartlarına uymayan şekilde elektronik manipülasyon tespit edildiği belirtildi.

 

Skandalın ardından Volkswagen Group borsada çakıldı

EPA'nın açıklamalarının ardından Volkswagen Group'un Frankfurt borsasındaki hisse senetleri Pazartesi günü sert şekilde düştü. Firma 15 milyar Euro değer kaybetti. Salı sabahı diğer ülkelerin de Volkswagen modellerinin test sonuçları ile ilgili araştırma başlatacaklarının duyulması ile birlikte hisse fiyatları düşmeye devam etti.

 

ABD'deki Volkswagen ve Audi araçlarda bulunan özel cihaz otomobilin resmi emisyon testlerinde gerek sürüş koşullarından daha iyi sonuç vermesini sağlıyor. Skandal da buradan çıktı. Cihaz test yazılımının kodlarına entegre oluyor, otomobilin testte olduğunu algılayarak tüm emisyon kontrollerini açıyor, normal şartlarda ise cihazın araç üzerindeki etkisi azalıyor.

 

EPA'ya göre, bu durum şu anda skandal nedeniyle araştırılan otomobillerin ulusal nitrojen oksit (Nox) standartlarının 40 kat üzerinde emisyona sahip olduğu ve astım ve çeşitli akciğer hastalıklarına sebep olabileceği anlamına geliyor. Skandaldan etkilenen otomobiller 2009-2014 Jetta, Beetle, Golf, Audi A3 ve 2014 – 2015 döneminde üretilen VW Passat modellerinden.

 

VW, skandala konu olan dizel motorlu bazı Volkswagen ve Audi modellerinin satışını durdurma kararı aldı. Şu anda müşterilerin kullanımında olan 482 bin otomobilin de geri çağırılması gündemde. EPA ve CARB, Volkswagen'e skandala konu olan otomobillerin standartların üzerindeki emisyon problemini çözme çağrısı yaptı.

 

EPA'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “EPA olarak Volkswagen'e bu otomobilleri geri çağırma ve emisyon değerlerini azaltma çağrısı yapıyoruz. Volkswagen ve Audi bir çözüm planı hazırladığında ve EPA bu planı onayladığında müşterilere geri çağırma duyurusu yapılacak. Üreticilere zararın telafisi ile ilgili bir plan yapmaları için yeterli süre verilecek, tamir prosedürü ve gerekli parçaların üretimi için zaman tanınacak”.

 

Volkswagen para cezası ve başka hukuki yaptırımlarla karşı karşıya

Geri çağırmanın Volkswagen'e 11.5 milyar Sterlin'e mal olması bekleniyor. Bunun yanı sıra EPA “Volkswagen yasal cezalar ve tazminatlarla yükümlü olacak” şeklinde açıklama yaptı.

 

Firma ABD'de şimdiden hukuki bir davaya konu oldu. Dava ABD genelinde Volkswagen'in söz konusu skandala karışan otomobillerini satın alan ya da kiralayan tüm tüketiciler adına açıldı.

 

Davayı açan Keller Rohrback hukuk firmasından Lynn Lincoln Sarko konuyla ilgili şunları söyledi: “Volkswagen'in çevre konusunda duyarlı müşterileri tavlamaya çalışma planı binlerce dolar fazla para ödeyerek temiz bir otomobil aldığını sanan insanların çevreyi kirleten otomobillerle kandırılması ile sonuçlandı. Ülke çapındaki tüketiciler öfkeli ve Volkswagen onlara bir cevap vermeli”.

 

EPA ise skandala karışan otomobillerin bir güvenlik riski yaratmadığını ve halen yasal şekilde sürülebileceğini ve satılabileceğini belirtiyor.

CEO Winterkorn olayla ilgili dışarıdan bir inceleme başlattı. Winterkorn Volkswagen yönetim kurulunun bu olayı çok ciddiye aldığını vurguluyor. Winterkorn konuyla ilgili “Müşterilerimizin ve kamuoyunun güvenini kaybettiğimiz için kişisel olarak derinden üzüntü duyuyorum. Yetkililerle işbirliği içinde olacağız ve şeffaf davranacağız. Volkswagen konuyla ilgili dışarıdan inceleme başlattı. Herhangi bir yasanın ihlal edilmesine asla hoşgörü göstermeyeceğiz. Kamuoyunun ve müşterilerimizin güveni halen en büyük önceliğimizdir. Volkswagen olarak güveni geri kazanmak ve zararı telafi etmek için elimizden geleni yapacağız. Bu olay hem benim hem de yönetim kurulumuz için şu an en önemli mesele” diye konuştu.

 

ABD ile benzer emisyon testi prosedürlerini paylaşan Kanada'da pek çok dizel Volkswagen'in satışı durduruldu.

 

İngiltere'de ise bir Volkswagen Group sözcüsü Avrupa ya da İngiltere'de bir geri çağırmadan haberi olmadığını ve Avrupa'da ABD'den farklı emisyon testi prosedürleri uygulandığını belirtti. Sözcü, ABD'deki test sonuçlarını manipüle eden cihazdan firmanın İngiltere bölümünün haberdar olmadığını vurguladı. Volkswagen ve Audi'nin İngiltere'deki yetkililerinden ülkedeki otomobillerin skandaldan etkilenip etkilenmediğine dair henüz bir açıklama gelmedi.

 

ABD hükümeti skandal ile ilgili soruşturma başlattı

Skandal ABD Kongresi Gözetim ve Soruşturma Alt Komitesi tarafından araştırılacak. Enerji ve Ticaret Komitesi'nden Fred Upton ile Gözetim ve Soruşturma Alt Komitesinden Tim Murphy yaptıkları ortak açıklamada güçlü emisyon standartlarının halk sağlığı için çok önemli olduğuna dikkat çektiler.

 

Açıklamada ayrıca şunlara değinildi: “ABD ve dünya genelindeki üreticiler EPA ve çevre koruma ile ilgili diğer devlet kurumlarınca belirlenen limitlere uyum sağlamak ve emisyon değerlerini düşürmek için çok önemli teknolojiler geliştirdiler. Buna rağmen, EPA'nın açıkladığı Volkswagen'in otomobil emisyon testlerini manipüle eden cihazı ciddi şüphelere ve sorulara yol açmıştır. Gerçekleri araştıracağız. Vaat edilenden farklı otomobiller satın almış yani kandırılmış müşterilerin durumu ile ilgili kaygılıyız. Amerikan halkı kendilerine cevap verilmesini ve bunun bir daha olmayacağının garanti edilmesini hak ediyor. Bu cevapları almaya niyetliyiz”.

 

ABD Kongresi'nin tarafları dinleyeceği toplantının tarihi henüz belirlenmedi.

Daha önce, İngiltere Motor Üreticileri ve Satıcıları Birliği Volkswagen skandalına benzer şüphelerin ve yasa dışı uygulamaların Avrupa'da da olabileceği iddialarını “kanıt olmadığı” gerekçesi ile yalanlamıştı. Birlikten yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Avrupa Birliği'nde ABD'den tamamen farklı bir test sistemi uygulanmaktadır. Avrupa'da testler Avrupa Birliği'nin sıkı yasalarınca belirlenmiş şekilde yapılır ve devlet tarafından belirlenen bağımsız ajanslar tarafından gözlemlenir. Avrupa'da üreticilerin testleri manipüle ettiği ve hile yaptığına dair kanıt yoktur. Testlerde üretim bandından rastgele otomobiller seçilir ve bu seçilen modeller yetkili devlet kurumlarınca seritifikalandırılmış standart üretim modelleridir. Öte yandan, otomotiv sektörü olarak şu anki test metodunun artık geri kaldığını ve yeni test teknolojilerini içeren, yoldaki sürüş koşullarına daha uygun bir emisyon test sisteminin Avrupa Komisyonu ile işbirliği içinde geliştirilmesi gerektiğini kabul ediyoruz”.

 

Volkswagen'in skandala yol açan cihazı nasıl çalışıyor ve neden yasalara aykırı?

EPA'nın 18 Eylül'de yayınlanan açıklaması Volkswagen'in emisyon testlerini akıllı yazılım ile nasıl etkilediğini gün ışığına çıkartıyor. Volkswagen yazılımı otomobillerin elektronik kontrol modülüne yüklüyor ve yazılım otomobil EPA emisyon standartları testine girdiği zaman bunu algılayarak devreye giriyor. Direksiyonun pozisyonundan otomobilin hızına ve motorun çalışma şekline kadar pek çok veri yazılımın testi algılamasına ve buna göre davranmasına yardımcı oluyor. Test dışında yazılım normal davranırken test esnasında farklı bir elektronik kontrol modülü kalibrasyonu kullanıyor. Sonuç olarak bu yazılımın yer aldığı otomobiller aslında test dışındaki normal sürüş koşullarında standartların 10 ila 40 kat üzerinde Nox emisyonuna sahip.

 

ABD'de satılan tüm otomobiller çevre koruma standartlarına uygun oldukları bir sertifikaya sahip olmak zorunda. Bu sertifikayı alabilmek için üreticinin araçtaki tüm yardımcı emisyon kontrol cihazlarını (AECD) listelemesi gerekiyor. EPA'nın AECD tanımı “ısı, araç hızı, motor devri, vites, manifold vakumu ya da emisyon kontrol sisteminin herhangi bir parçasının işleyişini etkileyen tüm diğer parametreleri sezen herhangi bir tasarım elementi” şeklinde. Volkswagen'in AECD kapsamına giren elektronik kontrol modülündeki yazılımı ise yasal zorunluluğa rağmen yetkililere bildirilmemiş. AECD kapsamına giren donanıma sahip otomobiller EPA tarafından sertifikalandırılmıyor.

 

Volkswagen'in emisyon skandalı nasıl ortaya çıktı?

Mayıs 2014 – Batı Virginia Üniversitesi'nin Alternatif Yakıtlar, Motorlar ve Emisyonlar Merkezi'nin yayınladığı araştırma sonuçlarında 2012 Jetta ve 2013 Passat dizel otomobillerin iddia edilenden çok daha yüksek emisyon değerlerine sahip oldukları açıklandı. Bir BMW X5 de araştırmada test edildi ancak testi başarıyla geçti. Üniversite Kaliforniya Hava Kalitesi Kurulu ve EPA'yı konuyla ilgili uyardı.

 

2014 yaz ayları – Üniversite'nin yayınını takip eden yıl Volkswagen EPA ve CARB'a yaptığı açıklamalarda yüksek emisyon sonuçlarının çeşitli teknik meseleler ve beklenmedik kullanım koşullarından kaynaklanabileceği mazaretini öne sürdü.

 

Aralık 2014 - VW emisyon sorununu çözmek için 500 bin otomobili gönüllü olarak geri çağırdı.

 

6 Mayıs 2015 – CARB ve EPA, laboratuar ve yol koşullarında Volkswagen otomobilleri tekrar test etti. Testler sonucunda Volkswagen'in yaptığı geri çağırmanın yetersiz kaldığı ortaya çıktı. Volkswagen'in öne sürdüğü hiç bir teknik gerekçe tekrarlanan testlerdeki yüksek emisyon değerlerini açıklayamıyordu.

 

2015 yaz ayları - CARB ve EPA ortak bir açıklama yaparak Volkswagen anormal emisyon sonuçlarına tatmin edici bir açıklama getirene kadar ve bu sorunun 2016 model yılı otomobillerinde yaşanmayacağını garanti edene kadar firmanın 2016 model hiç bir dizel aracına sertifika verilmeyeceğini duyurdular.

 

3 Eylül 2015 – Bir toplantıda Volkswagen yetkilileri skandala karışan otomobillerde test aşamasını algılayan özel bir cihaz ve yazılım bulunduğunu itiraf etti.

 

18 Eylül 2015 - CARB ve EPA araştırma sonuçlarını kamuya açtı ve Volkswagen'in hava kalitesi ile ilgili yasaları ihlal ettiğini açıkladı. Firmanın sertifika koşullarına ve yasalara uymayan otomobiller sattığı, aynı zamanda elektronik kontrol modülü ve özel yazılım aracılığı ile emisyon testlerini manipüle ederek resmi yetkilileri, müşterileri ve kamuoyunu aldattığı belirtildi.

Son Güncelleme : 26 Eylül 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo