Tesla Model X; Elektrikli SUV

Ototeknikveri     01 Ekim 2015 01:16

Tesla elektrikli SUV otomobili Model X'i Kaliforniya Freemont fabrikasındaki özel bir ektinlikte tanıttı.

Tesla Model X; Elektrikli SUV
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Dünyanın ilk tam elektrikli SUV'si olan Tesla Model X, LED ön ve arka farlar ve eğimli bir çatı çizgisine sahip. Tesla, düzgün profili ve otomobil hareket halindeyken önceden belirlenmiş üç farklı pozisyondan birine doğru açılan arka spoyler sayesinde aracın hava sürtünme katsayısının 0.24 olduğunu belirtiyor. Model X'in en dikkat çekici özelliklerinden birisi kartal kanadı şeklindeki kapıları. Bu kapı tasarımı ikinci ve üçüncü sıradaki koltuklara giriş çıkışı kolaylaştırıyor. Otomobilin çok geniş ön camı ise sürücüye ve tüm yolculara panoramik görüş sağlıyor.

 

İç kabinde müşteriler 2+3+2 ve 2+2+2 koltuk kombinasyonları ile 7 ya da 6 koltuklu oturma düzeni seçebiliyorlar. Üçüncü sıra koltukları kullanım dışındayken tamamen katlanıp kapatılabiliyor. İkinci sıra koltukları ise yolcu konforunu geniş bacak alanı ve koltuk altında depolama alanları ile maksimuma çıkartıyor ve birer “sanat eseri” olarak nitelendiriliyor. Kontrol paneli ise Model S'te de olduğu gibi dev boyutlı dikey ekrana sahip.

 

Elektrikli otomobilin yere monte edilmiş batarya kutusu, ağırlık merkezini alçaltıyor ve böylece yandan gelecek darbelere karşı gövde yapısını güçlendiriyor. Otomobilde benzinli motor bulunmadığı için geniş ön kaput darbe emici burkulma bölgesi görevi yapıyor.

 

Şimdilik Model X iki versiyon ile sunulacak. Her iki versiyonda da dört çekişli sürüş sistemleri yer alacak. 90D versiyonunda iki adet (her aksta bir adet) 259 hp (190 kW) motor bulunacak ve otomobil sıfırdan saatte 100 km hıza 4.8 saniyede çıkacak. Otomobilin sürüş mesafesi yaklaşık 414 km olacak. Üst donanım seviyesi P90D versiyonu bir adet 259 hp (190 kW) ve bir adet 503 hp (370 kW) motora sahip olacak, 3.8 saniyede sıfırdan saatte 100 kilometre hıza çıkabilecek. Ludicrous Speed yükseltmesi ile ise bu versiyon saatte 100 kilometre hıza sadece 3.2 saniyede çıkabilecek.

 

Otomobilde dikkat çeken diğer seçenekler arasında havalı süspansiyon, kamera, radar ve sonar sistemleriyle çalışan, acil durumlarda otoban hızlarında bile otomatik fren yapabilen aktif güvenlik sistemi, çevre dostu ve hava temizleme özellikli klima sistemi yer alıyor. Klimadaki “biyolojik savunma modu” kabin içinde pozitif basınç uygulayarak yolcuları dışarıdaki havada bulunan her türlü olumsuz unsurdan koruyabiliyor.

 

Model X şu an Avrupa'da siparişe açık ancak teslimatlat 2016'nın ikinci yarısında başlayacak.

Son Güncelleme : 01 Ekim 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo