Opel, Yeni Şehir İçi Güvenlik Teknolojilerini Tanıttı

Ototeknikveri     09 Ekim 2015 03:13

Opel daha güvenli şehir içi sürüş için UR:BAN akıllı asistan ve trafik yönetimi sistemleri araştırma projesi kapsamında geliştirdiği teknolojilerini gün ışığına çıkardı.

Opel, Yeni Şehir İçi Güvenlik Teknolojilerini Tanıttı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Pek çok sürüş yardımı sistemleri bugün şehir dışı bölgelerdeki trafik durumlarına odaklanıyor. Öte yandan, şehir içi sürüş modern sürücüler için daha da büyük bir zorluk olarak öne çıkıyor. Şehir içi trafikte aynı anda çok fazla şey oluyor ve otomobil, kamyon, otobüs, bisikletliler, yayalar gibi dikkat edilmesi gereken çok fazla unsur var. Bu karmaşık mobilite ortamında daha yüksek güvenlik sağlayabilmek Opel'in geliştirmeye devam ettiği pek çok asistan sistemin hedefi. Bu sistemler sürücüyü uyarabildiği gibi otomobilin yönetimi de devralabiliyorlar.

 

Rüsselsheim merkezli otomobil üreticisi Opel inovatif sürüş yardımı sistemleri üzerinde UR:BAN araştırma projesi (kullanıcı odaklı assitan sistemler ve ağ yönetimi) kapsamında çalışıyor. Bir kısmı Alman hükümeti tarafından finanse edilen projenin hedefi sürücülere daha iyi ve daha güvenli bir şehir içi trafik deneyimi sunmak. Otomotiv, elektronik ve yazılım alanlarından 31 ortak resmi yetkililer ve araştırma enstitüleri ile birlikte akıllı asistan ve kooperatif trafik yönetim sistemleri geliştiriyorlar.

Şehir içi sürüşü daha güvenli hale getirmek

Özellikle şehir içi trafikte, sıradan sürücülerin zamanında tepki veremediği, otomobillerin park yerlerinden aniden fırladığı, park etmiş arabaların arkasında görülemeyen ve aniden yola fırlayan çocukların bulunduğu durumlar sıkça görülür. Opel bir Insignia tanıtım otomobili üreterek bu otomobilde sürücüyü sadece tehlike anlarında uyarmakla kalmayan, aynı zamanda diğer araçlar ya da yayalarla çarpışmaları önleyen, otomatik fren yapabilen ve otomobilin hakimiyetini devralabilen sistemlere yer verdi. Otomobil ileri teknoloji kamera ve radarlar, arabanın hakimiyetini devralabilen modifiye fren ve direksiyon sistemleri ile donatılmış.

 

Diğer bir Opel tanıtım otomobili ise gerçek sürücü davranışlarının analizi ile sürüş yardımı sistemlerinin potansiyelini gösteriyor. Otomobilden gelen data, ön kamera ve tepe kamerası kullanılarak, özel geliştirilmiş bir algoritma ile sürücü davranış kalıpları tespit ediliyor ve sürücünün bir şerit değişikliği yapacağı ya da başka manevraları önceden kestirilebiliyor. Bu geliştirmeler sürüş yardımı sistemlerinin performansını arttırarak gereksiz uyarıları ve sürücünün dikkatinin dağılmasını önleyecek, gelecekte aktif güvenlik özelliklerinin daha iyi kabul görmesini sağlayacak.

Wi-Fi ile gönderilen trafik önerileri

Çarpışmaları önlemenin yanı sıra, Opel aynı zamanda şehir içi trafik şartlarını motorcular, şehir sakinleri ve iklimin de lehine olacak şekilde iyileştirmeyi hedefliyor. Opel Insignia Sports Tourer temelli bir tanıtım otomobili inşa ederek bu araçla Wi-Fi aracılığı ile trafik yönetim alt yapısı ve diğer araçların nasıl trafik önerileri gönderebileceğini gösteriyor. Bu öneriler sürücüye kavşağa yumuşak şekilde, güvenli biçimde ve yakıt harcamadan, tercihen durmadan yaklaşma şansı veriyor. Öneriler gelişmiş İnsan-Makine-Arayüz (MMI) sistemi ile kontrol panelindeki Sürücü Bilgi merkezinde görüntüleniyor, ikincil bilgiler orta konsolda görüntüleniyor.

 

Şehir içi trafikte sürüşü geliştirmek için Opel yıllara dayanan araştırma ve interaktif sürüş çalışmaları tecrübesini otomatik sürüş sistemlerine aktarıyor. Asistan sistemlerdeki ve otomatik sürüş yapabilen otomobillerdeki hızlı gelişmeye rağmen firma sürüş deneyimini keyifli kılma hedefine de bağlı kalıyor. Opel'e göre fazla talepkar ya da sıkıcı olmadığında sürüş çok keyifli bir şey. Firmanın sürüş yardımı sistemlerinin hedefi de bu keyfi sağlamak.

Son Güncelleme : 10 Ekim 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo