Volkswagen Emisyon Krizinde Son Durum

Ototeknikveri     09 Ekim 2015 03:50

Alman savcılar Volkswagen'in merkezini ve diğer ofislerini basarak firmanın dizel emisyon testlerindeki hilesi ile ilgili araştırmalarına dair kanıtlar aradılar.

Volkswagen Emisyon Krizinde Son Durum
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Volkswagen'in merkezi Wolfsburg'a yakın Brunswick kentinden savcılar firmanın ofislerine baskın yaptı. Yapılan açıklamada dizel skandalı ile ilgili dökümanlar ve data kayıt cihazları arandığı belirtildi. Baskın Perşembe günü üç savcı ve 50 polis memuru tarafından gerçekleştirildi. Arama yapan ekipten bir sözcü Volkswagen ofislerinde ve firma yetkililerinin Wolfsburg'daki özel konutlarında incelemelerde bulunduklarını açıkladı. Volkswagen ise araştırmayı desteklediklerini ve oldukça kapsamlı dökümanlar sunduklarını duyurdu. Yine Perşembe günü, firmanın ABD yöneticisi Michael Horn ABD'li resmi yetkililere firma dizel emisyon testlerinde hile yaptığını itiraf etmeden 18 ay öncesinde durumdan haberdar olduğunu açıkladı.

 

Volkswagen hukukçular, yetkililer, yatırımcılar ve müşteriler tarafından Atlantik'in her iki yakasında da bilgi paylaşmakta ve krizi yönetmekte çok yavaş davrandığı için ateşe tutuluyor. İtiraftan neredeyse üç hafta sonra Volkswagen skandaldan sorumlu olanları açıklaması, etkilenen otomobilleri düzeltmesi ve hileyi tam olarak nerelerde ve ne şekilde yaptığını net olarak açıklaması için büyük baskı altında tutuluyor.

 

Volkswagen'in 78 yıllık tarihindeki en büyük kriz firmanın değerinin 3'te 1'ini kaybetmesine neden oldu. Firmanın CEO'su görevini bırakmak zorunda kaldı, dünya çapında soruşturmalar açıldı, tüm otomotiv sektörü krizden etkilendi. Analistler skandalın ne derece yayıldığı konusunda hala emin değil. Otomobil üreticisi, daha önce hile yazılımının 11 milyon otomobilde bulunduğunu, bunların çoğunun Avrupa'da olduğunu ancak yazılımın yüklü olduğu her otomobilde etki yaratmadığını söylemişti.

 

Perşembe günü yapılan bir açıklamada Volkswagen konuyla ilgili araştırmasının halen devam ettiğini belirtti. Açıklamada “Teknik çözümler üzerinde yoğun şekilde çalışıyoruz. Bu yüzden şu noktada yöneltilecek sorular spekülatif olmaktan ötete geçemiyor” denildi.

 

Firma kendi bünyesinde de araştırma yürütüyor

Volkswagen ondan fazla müdürünü ve baş mühendislerinden üçünü soruşturma kapsamında görevden uzaklaştırdı. Firma ayrıca ABD'li hukuk firması Jones Day ile anlaşarak dışarıdan bir soruşturma yürütülmesini de sağladı. Bazı analistler yeni yönetim kurulu başkanı Hans Dieter Poetsch ve yeni CEO Matthias Mueller'in Volkswagen'in itibarını geri kazandıracak değişiklikleri yapıp yapamayacağından kuşku duyarak sorguluyor.

 

Poetsch Çarşamba günkü açıklamasında meselenin çözülmesinin “biraz zaman alacağını” söyledi. Yönetim kuruluna yakın bir kaynağa göre, Piech-Porsche klanı tarafından kontrol edilen firmada dışarıdan gelen uzmanlarca kaybedilen itibarı kazandıracak yeni bir yapı kurmalarına pek de sıcak bakılmıyor. Kaynak “Böyle meselelerin aile içinde halledilmesine yönelik güçlü bir gelenek var.” diyor.

 

Eleştirilerde en üst düzey görevlerin firma bünyesinden kişilere verilmesinin skandalın yönetimini daha da karmaşık ve sorunlu hale getireceğine dikkat çekiyor. Örneğin, bu durum denetim kurulunun yönetim kurulu üzerinde yasal girişimlerde bulunmasına engel olabilir. Denetim kurulunun başına geçene kadar Poetsch yönetim kurulunda finanstan sorumlu üyeydi.

 

UBS analistleri Volkswagen'in otomobilleri düzeltmek, cezaları ödemek ve dava süreçlerini takip etmek için 35 milyar Euro civarında bir masrafın altından kalkabileceğini öngörüyor. Öte yandan bu biraz da firmanın hisse değerlerinin durumuna bağlı. Kriz Almanya için büyük bir utanç oldu. Volkswagen uzun yıllardır ülkenin mühendislik gücündeki payı, otomotiv endüstrisindeki başarısı, iş disiplini, ihracat geliri ve 750 bin çalışan istihdam etmesi ile Almanya'da örnek olarak gösteriliyordu. Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel Perşembe günü Volkswagen'i problemlerini bir an önce halletmesi için uyardı, bir yandan da bu durumun otomotiv endüstrisi ya da dizel teknolojisi üzerinde bir tartışma başlatmasına gerek olmadığını belirtti.  

 

Volkswagen'in Emisyon Skandalının tüm detayları için lütfen tıklayınız.

 

Volkswagen'in Skandal ile ilgili resmi açıklaması için lütfen tıklayınız.

 

Doğuş Otomotiv'in VW Skandalı ile ilgili resmi açıklaması için lütfen tıklayınız.

Son Güncelleme : 12 Ekim 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo