2016 Audi Q5 Test Sırasında Görüntülendi

Ototeknikveri     11 Ekim 2015 07:14

Audi yeni nesil 2016 Q5 SUV ile BMW X3, Mercedes GLC ve Volvo XC60'a rakip olmaya hazırlanıyor.

2016 Audi Q5 Test Sırasında Görüntülendi
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Audi'nin BMW X3, Volvo XC60 ve yeni çıkan Mercedes-Benz GLC'ye rakip olacak ikinci nesil Q5 modelinden test esnasında elde edilmiş yeni görüntüler geldi. Orta boy SUV 2016'nın son çeyreğinden önce tanıtılacak. Modern ve yeni bir görünüme sahip olacak model oldukça yüksek kalite bir iç kabin ve iç kabinde en üst seviye bağlanabilirlik teknolojileri ile gelecek. Seride plug-in hibrit ve performans odaklı RS Q5 gibi versiyonlar da yer alacak. Yeni A4 ile yakından bağlantılı olan yeni Q5 tamamen sıfırdan mühendislik çalışması yapılarak 2008'den beri satışta olan ilk nesil modele göre 100 kg daha hafif hale getirildi. Henüz resmiyet kazanmasa da, serinin arkadan çekişli giriş seviyesi modeli 1620 kg ağırlığında olacak. Ağırlık kaybındaki en önemli rol Audi'nin Q7 ve A4 modellerinde de kullanılan MLB platformu. Yoğun olarak yüksek dayanıklı sıcak döküm çelik ve döküm alüminyum elementlerin kullanıldığı MLB mimarisi yeni nesil Q5'i daha hafif hale getirmekle kalmıyor, yedi yıllık selefinden daha güçlü hale de getiriyor.

 

Görüntülenen prototipler ağır kamuflajlı olsa da, yeni SUV'nin şu anki modele boyut olarak yakın durduğu anlaşılıyor (4700 mm uzunluk, 1950 mm genişlik, 1650 mm yükseklik). Aks açıklığı artarak 2810 mm'ye çıkıyor, bu da özellikle arka kısımda daha fazla oturma alanı, bacak ve omuz boşluğu sağlıyor. Bagaj kapasitesi de bugünkü Q5'in şu anki 540 litre kapasitesini aşacak.

Audi tasarım şefi Marc Lichte yeni Q7 ile karlılaştırıldığında Q5'e daha heybetli bir görünüme sahip olacak. Kamuflaja rağmen görülebilen çıkıntılı tekerlek bombesi etekleri ve geniş tekerlek yuvaları bunun göstergeleri. Orijinal modelde olduğu gibi istiridye kabuğu tarzı tek parça bagaj kapağı ve entegre arka lambalar da yeni modelin öne çıkan özelliklerinden. Ayrıca, yeni A4'te olduğu gibi, Q5'te de standart bi-Xenon farlar, LED farlar ve LED temelli Matrix farlar arasında seçim yapılabiliyor.

 

İç kabindeki oldukça modern kontrol paneli üçüncü nesil TT, yeni Q7 ve yeni A4'tekilere görünüş olarak benziyor. Müşteriler üç farklı kontrol sistemi arasından seçim yapabilecek: standart ve temel MMI 7.0 inç döner kadranlı monitörle kombinasyon halinde çalışırken, en üst seviye MMI Plus sistemi daha büyük 8.3 inç bir monitör, döner kadran ve dokunmatik ped ile geliyor.

 

A4'te olduğu gibi, Q5'te de iki ayrı Nvidia Tegra 30 çip seti bulunacak; birisi monitör için, diğeri opsiyonel aktif enstrüman ekranı için. Her ikisi de en yeni Google Earth 7.0 temelli navigasyon ve MMI Plus kombinasyonu ile geliyor. Audi sürüş yardımı sistemleri uzmanı Mobile Eye ile de yakın bir işbirliği yürüterek Q5'e 3D kamera teknolojisi ve bir dizi sürüş yardımı sistemleri getiriyor.

 

Yeni Q5 bir dizi dört silindirli ve V6 benzinli ve dizel motorlar ile birlikte satılacak. Aerodinamik sürüklemeyi 0.30'a düşürmek için sarf edilen çabalarla birlikte mekanik sürükleme de önemli ölçüde azaltılarak ilk nesille karşılaştırıldığında %15 yakıt tasarrufu sağlanmış. Dört silindirli benzinli ve dizel motorlar ve standart V6 dizel motorlar en yeni A4'ten fazla değişiklik olmadan transfer edilecek. V6 motorlar ise Audi ve Porsche ortaklığı ile geliştirilen KoVoMo kod adlı yeni nesil motorları temsil ediyor.

Yeni bir plug-in hibrit motor kombinasyonu da seçenekler arasında. 2.0 litre dört silindirli benzinli motor ve iki elektrikli motordan oluşan kombinasyonda, elektrikli motorlardan birisi şanzımanın içerisine, diğeri ise arka aksa yerleştirilmiş. 2014 Detroit fuarında Audi Allroad Shooting Brake konseptinde tanıtılan yeni sistem yeni Q5 modeline 50 kilometre elektrikli sürüş mesafesi kazandıracak.

 

Q5'e bir dizi performans motoru seçeneği eklemek için de çalışmalar sürüyor. Mevcut SQ5'te kullanılan 3.0 litre V6 dizel motor güç çıkışında bir yükseliş görecek ve 306 hp değerinden 325 hp değerine kavuşacak. Çift turboşarjlı 3.0 litre V6 motorlu en üst donanım seviyesi RS Q5 modeli ise 500 hp güç çıkışına ulaşacak.

 

Geleneksel quattro dört çekişli sürüş sisteminin yanı sıra, yeni orta boyutlu Audi SUV arkadan çekiş sistemi de en düşük güçlü dört silindirli benzinli ve dizel motorlarla sunulacak. Şanzıman seçenekleri arasından 6 kademe manuel vites, 7 kademe S tronic çift kavramalı otomatik ya da sekiz kademe tork konvertörlü otomatik vitesler seçilen motora göre sunulacak.

 

Yeni Q5, çelik yaylı ve ayarlanabilir amortisörlü beş linkli ön ve arka süspansiyon sistemi tarafından desteklenecek. Bu sistem Audi mühendisleri tarafından büyük ölçüde yeni A4'ten alındı. Daha on-road odaklı kardeşinin aksine, yeni SUV otomatik kendini seviyelendirme özellikli opsiyonel havalı süspansiyona sahip olacak. Bu sayede otomobil daha konforlu bir biniş deneyimi ve çekiş sunacak.

 

Almanya'daki Ingolstadt fabrikasında üretim kapasitesini rahatlatmak için, ikinci nesil Q5 Meksika'nın San Jose Chiapa bölgesindeki Audi fabrikasında üretilecek. Montajın bir kısmı ise Çin'deki Changchun ve Hindistan'daki Aurangabad fabrikalarında yapılacak.

Son Güncelleme : 11 Ekim 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo