Dördüncü nesil 2016 Toyota Prius yeni teknolojilerle geliyor

Ototeknikveri     15 Ekim 2015 12:26

Toyota yeni 2016 Prius modelini detaylandırdı. Tasarım ve mühendislik inovasyonları yakıt tüketimi ve emisyon azaltımında %18 gelişme sağladı.

Dördüncü nesil 2016 Toyota Prius yeni teknolojilerle geliyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

- Tasarım ve mühendislik inovasyonları yakıt tüketimi ve emisyon azaltımında %18 gelişme sağladı.

- Elektrikli motor, transaks, güç kontrol ünitesi ve hibrit batarya da dahil, tam hibrit sistem bileşenleri daha küçük ve daha hafif hale getirildi.

- 1.8 litre VVT-i motor %40 daha fazla termal verimlilik sağlıyor. Bu benzinli bir motor için dünyanın en iyi değeri.

- Toyota'nın yeni global mimarisi (TNGA) ile inşa edilmiş şasi daha tatminkar bir yol tutuşu, özgün iç ve dış tasarım ve geliştirilmiş güvenlik performansı sunuyor.

- Toyota Safety Sense özellikleri de dahil, faydalı ileri seviye teknolojiler.

 

Toyota Prius Japonya'da 1997'deki çıkışından ve iki yıl sonra Avrupa'da da tanıtılmasından beri, değerli gelecek nesil teknolojileri ve inovasyonlara sahip çevre dostu bir otomobil olarak piyasadaki yerini korudu. İlk üç nesil tarafından gerçekleştirilen başarılar dördüncü nesil Prius için sağlam bir temel oluşturdu. Dördüncü nesil için %18 daha iyi verimlilik de dahil daha farklı beklentiler var.

 

Toyota yeni dördüncü nesil Prius'la ilgili ayrıntıları duyurdu. Model 28 Ekim'de 44. Tokyo Motor Show'da tanıtılacak.

Tasarım ve mühendislik olarak yeni Prius her zamankinden daha fazla toplum ve çevre dostu. Düşük emisyonlar ve daha iyi yakıt ekonomisi resmin sadece bir kısmı: Bu otomobil duyusal stili, insan odaklı iç kabini ve tatminkar sürüş deneyimi ile çok etkileyici. Geniş bir dizi yeni teknolojilerin uygulanması güvenlik ve sürüş yardımını daha üst bir seviyeye çıkartıyor, konforu geliştiriyor, otomobil ile ilgili sürücüye hızlı bir şekilde net bilgiler veriliyor.

 

Yeni Prius'un temel taşı Toyota Yeni Global Mimarisi. Bu konsept verimliliği önemli ölçüde geliştiriyor, alçak çekim merkezli bir otomobil platformu sunuyor, daha fazla sürüş kalitesi, biniş konforu, sessizlik ve daha dinamik bir tasarım sağlıyor.

 

Kapsamlı şekilde geliştirilmiş tam hibrit sistemi

Toyota yeni nesil tam hibrit güç aktarım mekanizmalarında önemli geliştirmeler yaptı. Bu gelişmelerle kayıplar azaltıldı, en önemli bileşenler yeniden tasarlandı ve yerleri değiştirildi, ağırlık azaltıldı. Sonuç, transaks, motor ve kombine hibrit sistemdeki detaylı değişikliklerle elde edilmiş üst düzey verimlilik. Yeni Prius emisyon azaltımı ve yakıt tüketimi tasarrufunda %18 artış sağlıyor, bu da 4. nesli diğer nesillere göre daha çevre dostu ve bütçe dostu yapıyor. Modelin onaylanmış son emisyon ve yakıt tüketimi değerleri daha sonra duyurulacak.

Dünya lideri termal verimliliğe sahip benzinli motor

Yeni Prius önceki modelden 1.8 litre VVT-i benzinli motoru devralıyor ancak motordaki değişiklikler zaten yüksek olan termal verimliliği dünya lideri %40 değerine taşıyor. Bu da dizel motorlarla karşılaştırılabilir bir değer.

 

Önemli geliştirmeler arasında Toyota'da ilk kez yer alan, motordaki soğutucu akış hacmini otomatik azaltarak daha hızlı ısınma sağlayan çift soğutma sistemi ve hareketli parçalar arasındaki sürtünmeyi azaltan düşük viskoziteli yağ kullanımı sayılabilir. Soğuk hava koşullarındaki yakıt verimliliği de motor ısınmasını hızlandırmak için soğutucu su selektör valfi kullanan, kabindeki ısıtıcı performansını da koruyan yeni bir sistem sayesinde geliştirilmiş. Yeni piston ve hava girişi tasarımları silindir içerisinde daha fazla dönüş girdabı oluşturuyor, egzoz gazı resirkülasyon hacmi arttırılarak ise yanma performansına katkı sağlanmış.

 

Transaks ve elektrikli motor

Transaks ve motor yeniden tasarlanmış, böylece ortalama ağırlıkta önemli bir azalma sağlanmış. Motorun kendisi daha kompakt ve daha iyi bir güç – ağırlık orantısına sahip. Önceki modelle karşılaştırıldığında, sürtünme kaynaklı mekanik kayıpşar %20 azaltılmış. Boyuttaki azalma motorun yeni çoklu aks tasarımı sayesinde olmuş. Transaksın uzunluğu sürüş motoru ve elektrikli motor birden fazla aks üzerine yerleştirilerek kısaltılmış. Reduksiyon dişlisindeki uydu dişli düzeni paralel dişlilerle değiştirilmiş, bu da kayıp azaltımına katkı sağlamış.

Güç kontrol ünitesi

Güç kontrol ünitesinde bir kayıp azaltım cihazı kullanılması kayıpları %20 azaltmış. Daha kompakt bir tasarımla, ünite artık doğrudan transaksın üzerinde konumlandırılabiliyor. Yedek bataryalar bagajdan motor kompartmanına taşınmış, hibrit bataryanın da arka koltukların altına yerleştirilmesi daha fazla bagaj alanı sağlamış. Bagaj kapasitesi yeni Prius'ta 502 litreye yükselmiş.

 

Hibrit pil

Toyota tarafından piyasa beklentilerini karşılamak için en uygun pil olarak görülerek, yeni Prius'ta nikel metal hidrit (NiMH) pile yer verilmiş. Pil arka koltuğun altında konumlandırılmış, böylece bagaj kapasitesini azaltması önlenmiş.

 

Teknik özellikler

BOYUTLAR

Uzunluk

4,540 mm

Genişlik

1,760 mm

Yükseklik

1,470 mm

Aks mesafesi

2,700 mm

İç kabin uzunluğu

2,110 mm

İç kabin genişliği

1,490 mm

İç kabin yüksekliği

1,195 mm

MOTOR

Tip

4 silindirli, sıralı, DOHC

Silindir hacmi

1,797 cc

Maksimum güç çıkışı

98 DIN hp/72 kW @ 5,200 rpm

Maksimum tork

142 Nm @ 3,600 rpm

ELEKTRİKLİ MOTOR

Maksimum güç çıkışı

72 DIN hp/53 kW

Hibrit pil materyali

Nikel metal hidrit

 

Son Güncelleme : 15 Ekim 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo