Audi Yakıt Pili Teknolojisi

Ototeknikveri     30 Kasım 2015 04:05

Yüksek verimlilikli ve temiz: Audi yakıt hücresi teknolojisinde benzersiz bir yaklaşım sunuyor. Enerji zincirinde sürdürülebilir şekilde üretilen elektrik kullanılıyor.

Audi Yakıt Pili Teknolojisi
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Audi Aşağı Saksonya'daki Werlte fabrikasında rüzgar enerjisiyle üretilen elektriği elektroliz yoluyla sudan oksijeni ve hidrojeni ayrıştırmak için kullanıyor. Saf hidrojen Audi A7 Sportback h-tron quattro gibi otomobillere enerji sağlamak için gereken tek kaynak. A7 Sportback h-tron quattro, Audi'nin yakıt hücresi teknolojisini yola nasıl etkili bir şekilde yansıttığını net olarak gösteriyor. A7 quattro dört çekişli sürüş teknolojisine sahip ilk yakıt hücreli otomobil. Bu da çekiş, stabilite ve yol tutuşu olarak iki çekişli yakıt hücreli rakiplerine fark atmasını sağlayacak. Modelde ön ve arka aksları ayrı elektrikli otomobiller sürüyor. Maksimum 170 kW güç çıkışı ve maksimum 540 Nm tork değeri ile, e-quattro sürüş sistemi saatte 200 kilometre hıza çıkabilen sportif bir performansa sahip.

Audi A7 Sportback h-tron quattro modelinin lityum-iyon pili frenden geri kazanılan enerjiyi de kullanabiliyor. Pil 8.8 kWh kapasiteye sahip ve bir prizde şarj edilebiliyor. Yakıt hücresindeki resirkülasyon fanı tüketilmeyen hidrojeni anoda geri göndererek verimliliği geliştiriyor.

 

Yakıt hücresi teknolojisini geliştirme çabalarının bir parçası olarak Audi, Kanadalı Ballard Power Systems Inc. firmasından 2015'in başlarında bir dizi önemli patent aldı. Patenti alınan bu teknolojiler yeni nesil yakıt hücrelerinin temelini oluşturacak. Volkswagen Grup'taki tüm markalar bu teknolojiden faydalanabilecek ve grup Ballard firması ile işbirliğine devam edecek.

Audi aynı zamanda Volkswagen ve diğer ortaklarla yakıt hücrelerinin geleceği üzerine HyMotion 5 projesinin parçası olarak çalışmaya devam ediyor. Buradaki odak noktası yakıt hücresi yığınındaki hücreleri ayıran iki kutuplu plakalar için kullanılacak yeni materyaller. Bu materyaller yakıt hücresini daha hafif, ufak, sağlam ve güçlü yapacak. Diğer avantajlar arasında kolay soğuk başlatma, uzun servis ömrü, hızlı yanıt ve düşük hidrojen tüketimi de var. Yakıt hücresindeki platin gibi pahalı bileşenlerin kullanımına daha az ihtiyaç duyulacağı için fiyatın da düşmesi bekleniyor.

Audi yakıt hücresi bileşenleri üzerinde 10 yıldan fazla süreden beri çalışıyor. Teknolojinin kullanıldığı ilk model 2004'de kompakt A2H2 olmuştu. Bu modelde bu teknoloji için ideal olan polimer elektrolit membran yakıt hücresi (PEM) bulunuyordu. 110 kW elektrikli motora sahip modelde nikel-metal pil vardı. A2H2 modelinin ardından 2009'da Audi Q5 HFC modeli geldi. Bu modelin PEM yakıt hücresi 90 kW çıkış gücüne sahipti ve kompakt bir lityum-iyon pil ile destekleniyordu.  

Son Güncelleme : 02 Aralık 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo