2016 Mercedes E Serisi İç Kabin Özellikleri (Özel Haber)

Ototeknikveri     13 Aralık 2015 08:46

Yeni E Serisi: İç Tasarımda Yeni Bir Seviye sloganı ile yollara çıkıyor. Alman üretici 2016 E Serisi'nde bir çok inovasyona yer veriyor.

2016 Mercedes E Serisi İç Kabin Özellikleri (Özel Haber)
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Mercedes-Benz yeni E Serisi'nde çok sayıda inovasyon ile geleceğe doğru büyük bir adım atıyor. Geniş boyutlu ve yüksek çözünürlüklü 12.3 inç yeni nesil çift ekran dahil özellikle iç tasarımda önemli gelişmeler var. Direksiyondaki dokunmaya duyarlı kontrol butonları modelde ilk kez kullanılıyor. Butonlar sürücüye tüm multimedya sistemini parmak hareketleri ile ve elini direksiyondan çekmesine gerek kalmadan kontrol edebilmesini sağlıyor. Tüm deneyim yeni ve özgün bir grafik tasarım, yüksek çözünürlüklü görseller ve animasyonlar ve basitleştirilmiş kontrol mantığı ile tamamlanmış. Aynı zamanda yolcular geniş bir mimariye ve yüksek kaliteli materyallere sahip duyusal bir iç kabinin keyfini çıkartabiliyor. 

 

İç Tasarım Direktörü Hartmut Sinkwitz tasarım için şunları söylüyor: “Yeni E Serisi'nin iç kabini ile modern lüks kavramına yeni bir yorum katıyoruz. Geniş ve akıllı bir iç kabin tasarladı. Mercedes-Benz'in duyusal saflık felsefesi ile, teknolojik inovasyon ve üst seviye donanım biraraya getirilerek sürücü ve öndeki yolcu için sıradışı ve heyecan verici bir deneyim yaratıldı. E Serisi sadece birinci sınıfta yeni standartlar belirlemekle kalmıyor, bir çalışma alanı ve kişisel bir ortamın yanı sıra, üçüncü yaşam alanı yani yolcuların modern lüksün tadını çıkarttığı bir yaşam alanı haline geliyor”. 

Geniş çift ekran kişisel tercihlere göre ayarlanabiliyor

Yeni E Serisi modelinin lüks iç kabininde en çok göze çarpan özelliklerden birisi de her biri 31.2 cm (12.3 inç) boyutundaki iki ekran. Ekranlar 1920x720 piksel çözünürlüğe sahip. Ekranlardan birisi orta konsolda merkezi ekran konumundayken diğeri de sürücünün doğrudan görüş hizasında yer alıyor. Ekranlar iç kabin tasarımını daha da modern ve şık hale getiriyor. Sürücü geniş ekran kontrol paneli için üç farklı ekran tasarımı seçebiliyor; klasik, spor ya da yenilikçi. 

 

Geniş ekran kontrol paneli opsiyonel olarak COMAND Online sistemiyle sunuluyor. Giriş seviyesi versiyonda ise bunun yerine iki tüp tipi düğme ve 17.8 cm renkli ekran (1000x600 piksel çözünürlük) bulunuyor. Yuvarlak düğmeler, kontrol paneli ve merkezi ekran parlak piyano siyahı tek çerçeve içerisine yerleştirilmiş. 

 

Sürücü merkezi ekranın içeriğini kişisel tercihlerine göre ayarlayabiliyor. Navigasyon haritası haricinde, COMAND Online sisteminin merkezi ekrandaki grafik içeriği bilgilendirici grafikler için bir ana bölüm ve ekranın üçte birini kaplayan tamamlayıcı bölüm olmak üzere ikiye bölünmüş. 

Ekran gece renkli ambiyans aydınlatma ile arkadan aydınlatılıyor, bu kokpite de çok hoş ve modern bir hava katıyor.

 

Dokunmatik kontrol

E Serisi'nde kullanılan inovasyonlardan birisi de direksiyona entegre edilen dokunmatik kontroller. Bir akıllı telefonun yüzeyi gibi, butonlar dokunmaya duyarlı yapılmış ve yatay ya da dikey parmak hareketlerine yanıt veriyor. Bu da sürücüye multimedya sisteminin tüm fonksiyonlarını akıllı telefonlar ile aynı basit, mantıklı ve sezgisel şekilde ve elini direksiyondan çekmeye gerek kalmadan kontrol edebilme imkanı veriyor. Parmak hareketi ile istenen fonksiyonu seçtikten sonra sürücü gerekli dokunmatik butona basıyor ve fonksiyonu harekete geçiriyor. Paneldeki diğer dört buton da ses kontrolü, telefon kontrolü gibi fonksiyonlara sahip. Bir diğer kontrol kontrol seçeneği de orta konsoldaki dokunmatik ped üzerinde yer alıyor. Buradan da tüm fonksiyonlara dokunmatik olarak erişilebiliyor. Dokunmatik ped, harflerin, rakamların ve özel karakterlerin el yazısı ile girilmesine de imkan veriyor. 

 

El yazısı ile girilen karakterleri tanıyan sistem bunları sesli olarak da okuyor ve sürücünün dikkatini yoldan ayırarak ekrana bakmasına gerek kalmadan işlem yapabilmesini sağlıyor. Yanlış girişleri önlemek için de el hareketleri hassas bir şekilde analiz ediliyor. Pedin arkasındaki üç dokunmatik buton ise ses kontrolü, ileri – geri kontrolü gibi ana fonksiyonları doğrudan ve hızlı şekilde kullanmaya yardımcı oluyor. Dokunmatik kontrol butonlarına ek olarak sürücü COMAND kontrol aracı ve LINGUATRONIC sesli kontrol sistemi ile de multimedya sistemini yönetebiliyor. İstenilen zamanda hangi komut girme metodunun kullanılacağı seçilebiliyor.

Yeni E Serisi doğrudan butonlar ile de yönetilebiliyor. Örneğin klima kontrolü ya da bazı sürüş yardımı sistemlerinin açılıp kapatılabilmesi için butonlar ayrılmış. 

 

Kontrol ve görüntü bileşenlerinin tasarımında sadece kontrolleri ve görüntü fonksiyonlarını form ve içerik açısından mantıksal biçimde gruplamak değil aynı zamanda bu kontrolleri yükseltmek ve vurgulamak olmuş. Metalik buton yüzeyleri ve orijinal metal kontrol araçları özel lüks etkisi yaratmış. Metalik ve şık yüzeyler sayesinde arabadaki her bir kontrol aracı detaylara verilen önemi ve dokunma ve seste kaliteyi yansıtıyor. 

 

Yeni kontrol deneyimi

Yeni kontrol ve görüntü konseptini geliştirirken sezgisellik ve fonksiyonellik şık tasarımla birleştirilmiş. Sonuç olarak E Serisi içerisinde bulunan yolcular yüksek çözünürlüklü görsellere ve animasyonlara sahip bir kontrol deneyiminin tadını çıkartabiliyor. Geliştiriciler sürücülerin veri girmesi ve veri görüntülemesine yönelik olarak daha sezgisel ve kolay kontrol için yeni sunum ve görüntüleme teknikleri kullanmış. Örneğin, animasyonlu görüntüler asistan sistemlerin ve DYNAMIC SELECT özelliğinin çalışma modunu gösteriyor. Kontrol panelindeki animasyonlu ECO ekranı da basit ve anlaşılır yönergelerle sürücünün daha ekonomik bir sürüş stili geliştirmesini sağlıyor.

Yeni görünüm aynı zamanda şık ve daha basit anlaşılır bir menü yapısı ile geliyor, bu da fonksiyonları seçmeyi daha kolay hale getiriyor. Ergonomi ve sezgisellik ön planda tutulmuş.

 

Kullanıcı demeyimi ve bağlanabilirlik her zamankinden daha da büyük rol oynuyor. Mercedes iki yeni departman ile dijital geleceğe işaret ediyor: “Dijital Grafik ve Kurumsal Tasarım” ve “Kullanıcı Etkileşimi”. Bu departmanlar kontrol ve görüntü konseptlerinin tasarımı için koordinasyon içinde çalışıyor (örneğin şu anki ve gelecekti araçların kullanıcı arayüzleri için). Bir iş ortamı ve kişisel bir alan olmanın yanı sıra otomobilin iç mekanı aynı zamanda yolcuların modern lüks görmek istediği üçüncü adresleri haline geliyor. Yeni departmanı ile Daimler global “Dijital ve Bağlantılı Hayat” trendine yanıt veriyor ve hayatın her alanında artan dijitalleşmeyi yakalıyor. 

Son Güncelleme : 13 Aralık 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo