Hyundai'den Hidrojen Yakıt Hücreli Yeni SUV

Ototeknikveri     30 Aralık 2015 03:53

Koreli otomobil üreticisi ikinci nesil hidrojen yakıt hücreli SUV modelini 800 km sürüş mesafesi ile sunmayı planlıyor.

Hyundai'den Hidrojen Yakıt Hücreli Yeni SUV
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Hyundai'nin yeni otomobili giderek canlanan yakıt hücreli otomobiller piyasasında Toyota Mirai ile rekabet edecek. Hem Hyundai hem de Toyota ilk seri üretim hidrojen yakıt hücreli otomobillerini bu yıl saıtşa çıkarttı. Mirai özel bir tasarıma sahipken Hyundai'nin modeli, mevcut ix35 SUV'nin üzerine geliştirilmişti. Hyundai kısa sürede dünyanın her yanında her tipte müşteriye satabilmek hedefiyle yeni modeli için mevcut bir modeli temel almayı uygun gördü. Hyundai kardeş markası Kia'nın 2020'de sadece hidrojen yakıt hücresine adanmış özel bir model çıkartacağını duyurmuştu ancak öyle görünüyor ki Hyundai'den bu konuda yeni bir çıkış gelecek.

 

Hyundai - Kia Hidrojen Yakıt Hücresi Ar-Ge Direktörü Sae-Hoon Kim özel bir yakıt hücreli model çıkartacaklarını ancak bunun hangi kaporta tipinde olacağını henüz netleştirmediklerini belirtiyor. Sae-Hoon Kim'in açıklaması şöyle: “Taşıtı yakıt teknolojisine özel şekilde tasarlamak belirli avantajlar sağlıyor. Örneğin yakıt hücreli bir otomobilde radyatörler ne kadar geniş olursa o kadar iyidir. Mirai'de de buna uygun bir soğutma sistemi olduğunu görebilirsiniz”.

 

Söylentilere göre Hyundai yeni modelde de SUV kaporta tipinde devam edecek . Dünya çapında SUV araçlara talep patlaması devam ediyor. Çevre dostu yeni modellerde de SUV tipinin kullanılması bu yüzden avantajlı. Geçen ay tanıtılan Prius'a rakip Kia Niro crossover da, bu rüzgar ile uyumlu.

 

Hyundai'nin yeni modelinde, 800 km sürüş mesafesi ve maksimum saatte 180 km hız hedefleniyor. Mevcut ix35 yakıt hücreli model 603 km sürüş mesafesi ve 160 km maksimum hıza sahip.

 

Sae-Hoon Kim de sürüş mesafesinin önemine dikkat çekiyor: “Müşteriler arasında yapılan araştırmalar sürüş mesafesi ve bagaj kapasitesine çok önem verildiğini ortaya koyuyor ancak büyük bir yakıt tankı bagaj kapasitesini etkileyebiliyor”. Kim ayrıca teknolojilerini daha da geliştirmek için havacılık ve uzay endüstrisinden de faydalanmaya çalıştıklarını ekledi.

 

Sae-Hoon Kim ile yakıt hücresi teknolojisi üzerine soru - cevap

 

Hidrojen neden giderek daha fazla önem kazanacak?

“Tüm çözümler hidrojeni işaret ediyor. Hidrojenin üretimi ve depolanması için yenilenebilir enerji kaynakları da kullansanız, kömür gibi geleneksel kaynaklar da kullansanız hidrojen en etkili çözüm”.

 

Hidrojen tehlikeli midir?

“Patlayıcı olmayan hiç bir şeyden enerji üretemezsiniz, tüm yakıtlar tehlikelidir. Hidrojen tankları olağanüstü güvenlik testlerinden geçiyor ve bu testlerde başarılı olurlarsa onaylanıyor”.

 

Yakıt hücreli otomobil teknolojilerinin ne hızda gelişeceğini düşünüyorsunuz?

“Çok hızlı gelişecek. Son 60 yılda performans 200 kat arttı. Bu oran giderek daha da artıyor. Pil ve yakıt hücresi birlikte var olmaya devam edecek.

Son Güncelleme : 30 Aralık 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo