Renault'ta Emisyon Krizi; Dizel Captur Geri Çağırıldı

Ototeknikveri     20 Ocak 2016 02:14

Renault Captur dizel otomobilleri emisyon hatasını düzeltmek üzere geri çağırdı. 700 bin dizel kullanıcısının yazılım yükseltmesi yaptırması gerekebilir.

Renault'ta Emisyon Krizi; Dizel Captur Geri Çağırıldı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Renault 15 bin 800 adet Captur SUV'de kirlilik kontrol sistemlerini düzeltecek ve 700 bin kullanıcıya gönüllü emisyon sistemi güncellemesi sunacak. Firma olayın Volkswagen'de yaşanana benzer bir skandala dönüşmesinden sakınıyor. Firma geri çağırmanın Captur yarı kompakt crossover modelinin 110 hp güç üreten 1.5 litrelik dizel versiyonu ile sınırlanacağını açıkladı. Renault aynı zamanda 700 bin dizel araçta yazılım geliştirmesi ile Nox emisyonlarını azaltacak. Firma yöneticilerinden Thierry Bollore'nin açıklamasına göre motor ayarlamaları son nesil Euro 6 dizel motorlar için yapılacak. Bollore açıklamasında “Hile yapmıyoruz, normları karşılıyoruz ve müşterilerimizi kandırmaya çalışmıyoruz” dedi.

 

Fransız gazetesi Les Echos, Cumartesi günü Renault, Ford ve Mercedes-Benz firmalarının bazı dizel modellerindeki gerçek dünya koşulları Nox emisyonlarının laboratuar testlerinin çok ötesinde çıkması üzerine hükümet soruşturması ile karşı karşıya kaldıklarını duyurmuştu. Les Echos'a göre Captur, Espace minivan ve adı verilmeyen bir aracın daha emisyon değerleri resmi limitlerin çok üzerinde çıktı.

 

Alman çevre örgütü DUH, Kasım ayında Espace'ın Nox emisyonlarının AB limitlerinin 25 kat üzerinde olduğunu iddia etmiş ve bu iddialarını Avrupa Birliği test döngüsünden daha gerçekçi olduğunu savunduğu İsviçre'deki bir araştırmaya dayandırmıştı.

 

“Daha yolumuz var”

 

Bollore ise son haberlerle ilgili açıklamasında “Durumumuz tatmin edici değil biliyorum. Geliştirme için daha yolumuz olduğunu itiraf ediyoruz” dedi.

 

Renault Euro 6 uyumlu dizel motorlar için planladığı düzenlemelerin detaylarını Mart ayında açıklayacak ve dört ay sonrasında gönüllü motor kontrollerine başlayacak.

 

Şu anki üretim seviyelerine dayanarak, 700 bin aracın üzerinde düzenleme yapılması gerekeceği tahmin ediliyor. Ciddi anlamda etkilenen ve bayilere getirilecek araç sayısının ise çok daha az olacağı düşünülüyor.

 

Yazılım güncellemeleri araçlara rutin bir yağ değişimi ya da servis ziyareti sırasında kısa sürede yapılabilecek ve ekstra maliyet minimum düzeyde tutulacak.

 

Bollore geçen ay firmasının Nox emisyonları performansını geliştirmek için yatırım yapacağını açıklamıştı. Firma şu anki dizel motorlarını yükseltmek için 50 milyon euro bütçe ayırdı. Bu, 1.2 milyar euro ayrılan, beş yıla kadar çıkması beklenen yeni nesil Euro 6D dizellerin geliştirmesini de hızlandıracak, süreci üç yıla indirecek.

 

Volkswagen ile başlayan soruşturma süreci

Fransız hükümeti Eylül ayında Volkswagen'in emisyon testlerinde hile yaptığı ortaya çıktığında bir inceleme başlatmıştı. İnceleme kapsamında tüm büyük otomotiv üreticilerinden rastgele seçilmiş 100 otomobil üzerinde test yapıldı, gerçek sürüş koşullarındaki emisyonlar ile laboratuar testleri arasındaki farklar tespit edildi. Bu testlerde 25 Renault otomobil de yer aldı. Renault kalan testlerden olumsuz sonuçlar çıkmayacağına inandığını belirtiyor.

 

Renault geçen Perşembe günü Fransa'da müfettişlerin yukarıda bahsi geçen soruşturma kapsamında tesislerinde yaptığı incelemenin ardından piyasa değerinden 3.3 milyar euro kaybetti.

 

Captur'daki filtrelerin ayarlanması motor başına yarım gün kadar sürecek. Hatalı filtreler 17 – 35 derece arası sıcaklıklarda çalıştırıldı. Avrupa'da testler genelde 20 – 30 derece arasında yapılıyor. Gerçek sıcaklıklar ise şu anda Paris'te çok daha düşük. Mayıs – Eylül ayları arasında ortalama sıcaklık 17 C oluyor.  

Son Güncelleme : 20 Ocak 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo