Fransa'da Renault, Ford ve Mercedes'e soruşturma

Ototeknikveri     20 Ocak 2016 05:17

Renault yöneticileri Fransız hükümetinden teknik uzmanlarla biraraya gelerek Captur ve iki diğer dizel modelde neden Nox emisyonlarının resmi limitlerden yüksek çıktığını açıklayacaklar.

Fransa'da Renault, Ford ve Mercedes'e soruşturma
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Renault'dan sonra Ford ve Mercedes de iki modellerinin emisyon değeri sınırlarını aşması nedeniyle soruşturma altında. Test sonuçları Renault Captur SUV, Espace minivan ve adı verilmeyen bir Renault modelinin daha sınırları aştığını ortaya koydu. Ford C-Max ve Mercedes-Benz S Serisi modelleri de test edilerek Renault kadar yüksek olmasa da yasal sınırların üzerinde emisyon değerleri bulundu. Hükümet yetkilileri özellikle captur nedeniyle endişeli çünkü bu diğerlerine göre daha yeni bir model ve Euro 6 standartlarına uygun olduğu iddia ediliyordu. Euro 6 standartları sadece “temiz dizel”lerin yola çıkmasına izin veriyor. Test edilen Espace ve adı verilmeyen diğer model ise Euro 5 standartlarına uyumlu.

 

İsmini vermeyen bir kaynak Captur'un kirlilik kontrol sisteminde bir teknik sorun olduğunu ve firmanın geri çağırma yapabileceğini belirtti. İlgili habere buradan ulaşabilirsiniz.

 

Mercedes S Serisi 350 de test edildi ve tutarsız sonuçlar verdi. Ford C-Max'de ise yasal sınırların 5 kat üzerinde emisyon değerleri tespit edildi. Teknisyenler her iki modelin de Euro 6 versiyonlarını test etti.

 

Ford: “defeat device” kullanmadık

Ford tüm otomobillerinin ve motorlarının şu anki Fransız ve Avrupa emisyon standartlarına uygun olduğunu, laboratuarlarda yasal ve zorunlu testlerle bunun kanıtlandığını iddia etti. Yapılan açıklamada gayrıresmi yol testlerinin değişken koşullarda yapıldığına ve farklı sonuçlar verebileceğine dikkat çekildi. Açıklamada Ford'un “defeat device” adı verilen hile donanımı kullanmadığı belirtildi. Bu donanım Volkswagen'in emisyon skandalında ortaya çıkmıştı.

 

Şüphe duyulan araçlar üç farklı testten geçiriliyor. İlki standart Yeni Avrupa Sürüş Döngüsü (NEDC) laboratuar testi. Bu test Avrupa Birliği standartlarına uyumu kontrol ediyor. İkinci test ise AB prosedüründe yer almayan bir yol testi. Üçüncü testte ise otomobilde “defeat device” olup olmadığına bakılıyor.

 

Müfettişler 100 otomobili test etmeyi planlıyor. Bugüne kadar farklı markalardan 22 otomobil test edildi. Volkswagen Tiguan ve Audi Q3 modellerinde defeat device bulundu. Peugeot 208, BMW 3 Serisi ve adı verilmeyen bir Toyota modelinde herhangi bir problem bulunmadı.

 

Renault resmi yetkililerle yapacağı bir toplantıda emisyon limitleri ile ilgili kendini savunacak ve sonuçların neden tutarsız çıktığını açıklamaya çalışacak. Daha sonra Ford ve Mercedes'in de kendi araçları ile ilgili benzer açıklama yapması bekleniyor.

 

Fransa'da dizel otomobiller ile ilgili soruşturma Eylül ayında Volkswagen skandalı ile birlikte başladı ve o zamandan beri devam ediyor. Fransa Enerji Bakanı Segolene Royal de geçen Perşembe yaptığı açıklamada Renault'nun defeat device kullanmadığını, hile yapıldığını düşünmediğini belirtti.

 

Geçen hafta Renault müfettişlerin firmanın üç tesisinde inceleme yaptığını açıklamıştı. Firma Laboratuar ve yol testleri arasındaki emisyon değeri farklarını düzeltmek için bir plan sunacak. Pazartesi günü bir basın toplantısında konuşan Satış ve Pazarlama Şefi Thierry Koskas da altını çizerek “Renault hile yapmadı” dedi.

Son Güncelleme : 20 Ocak 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo