Toyota, Daihatsu'nun Tamamına Sahip Olacak

Ototeknikveri     30 Ocak 2016 03:28

Toyota, ürettiği küçük otomobiller ile dikkat çeken Daihatsu markasının geri kalan hisselerinin de sahibi oluyor.

Toyota, Daihatsu'nun Tamamına Sahip Olacak
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Toyota Motor Corp, Daihatsu Motor Co. firmasının tüm hisselerini 3 milyar dolar fiyat ile satın alacak. Daihatsu, Toyota çatısı altında yeni gelişen piyasalar için küçük otomobiller üretecek.Global bir marka olarak geliştirilecek Daihatsu çevresel ve trafikle ilgili kaygılardan dolayı küçük otomobillere yönelen ilgiden faydalanacak. Gelişmekte olan piyasalarda giriş seviyesi otomobillere yönelik talep arttı ve bu tipteki otomobillerin küçük boyutlu olması daha çok tercih ediliyor. Toyota, Daihatsu'nun hisselerinin %51.2'sini zaten elinde bulunduruyordu, şimdi ise firmanın tamamına hakim olacak. Böylece Daihatsu ürünleri Toyota tarafından geliştirilen yeni teknolojilere daha kolay ve daha hızlı adapte olabilecek.

 

Daihatsu yetkilileri konuyla ilgili açıklamalarında şunları ifade ettiler: “Bunu Toyota ile ilişkimizi daha da sağlamlaştırmak adına mükemmel bir fırsat olarak görüyoruz. Yeni bir sayfa açacak ve Daihatsu markasını global standartlara kavuşturacağız”.

 

Toyota, Daihatsu hisselerini her bir hisse için kendi hisselerinden %0.26 takas ederek elde edecek. Daihatsu hisseleri 26 Temmuz itibariyle listeden çıkartılacak.

 

Daihatsu 660 cc araçlarda uzman. Firma Mira ve Cast gibi modeller üretiyor, ayrıca Toyota ve Fuji Heavy Industries LTD.'ye otomobil kaportaları ve motorlar tedarik ediyor.

 

Markanın Japonya'daki en yakın rakibi Suzuki Motor Corp. Her iki marka da bu ülkede mini otomobiller piyasasında %30'ar paya sahip.

 

Japonya'da hızla yaşlanan toplum ve gençler arasında otomobil satın almak yerine toplu taşımayı tercih etme eğilimi nedeniyle mini otomobillerin satışlarında yavaşlama yaşanıyor. Bu yüzden otomobil üreticileri dış piyasalara yöneliyor.

 

Daihatsu Endonezya otomobil piyasasının %16.2'sini elinde bulunduruyor. Burada Astra International firması ile ortak Ayla ve diğer modeller üretiliyor. Malezya'da ise yine başka bir ortaklık ile Daihatsu %32.5 piyasa payına sahip.

 

Firma Avrupa ve Kuzey Amerika'ya da ihracat yapıyor. Bazı modeller Toyota'nın gençlere yönelik Scion markası ile satılıyor.

 

Daihatsu 2015'te global satışlarında %13.3 düşüş yaşadı. Bu da Toyota Grup içindeki en zayıf satış performansı oldu (Grupta Toyota ile Daihatsu'nun yanı sıra Lexus ve Hino Motors Ltd. markaları da bulunuyor).

 

Geçtiğimiz günlerde Toyota'nın Suzuki ile ortaklık kuracağı, karşılıklı hisse paylaşımına gideceği haberleri çıkmış ve Toyota bu haberleri yalanlamıştı. Yalanlamanın hemen ardından Daihatsu'nun satın alındığı açıklaması geldi.

Son Güncelleme : 30 Ocak 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo