Renault Koleos 2016'da Yerini Halefi Maxthon'a Bırakacak

Ototeknikveri     11 Şubat 2016 02:56

Renault, Koleos modelinin yerini alacak büyük SUV aracını bu yıl Avrupa pazarına sunmaya başlayacak. Yeni Renault SUV'ye Maxthon isminin verilmesi bekleniyor.

Renault Koleos 2016'da Yerini Halefi Maxthon'a Bırakacak
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Renault gelecek yıl Koleos SUV'nin yerini alacak yeni modelini Avrupa'da satmaya başlayacak. Aynı platformu paylaşan Nissan X-Trail'in aksine Renault'nun yeri modelinin yedi koltuklu bir versiyonu olmayacak. SUV'nin Avrupa'da çıkışını yıl sonuna doğru Çin takip edecek. Koleos'un yerini alacak modelin Nisan ayındaki Pekin Otomobil Fuarı'nda tanıtılması bekleniyor. Yeni model Çin'de 1 Şubat'ta açılmış yepyeni bir tesiste üretilecek. Aynı fabrikada Kadjar kompakt SUV'nin de üretime yapılacak. Kadjar Mart ayında Çin'de satışa çıkacak. Her iki SUV de Renault-Nissan ortaklığının CMF-C/D platformunu X-Trail ile paylaşıyor.

 

Koleos'un Avrupa versiyonu Kore'deki Renault Samsung fabrikasında üretilecek. Fabrika şu anda Avrupa'ya Koleos modelleri ihraç ediyor. Wuhan fabrikası müdür yardımcısı Zhou Chongxue'nin verdiği bilgiye göre, Renault Koleos'un yerine geçecek yeni modelden 50 prototip üretti.

 

Yeni ve daha geniş model seride Kadjar'ın üzerinde konumlanacak. Benzer şekilde, Renault'nun ortağı Nissan'ın X-trail modeli de Qashqai'den daha büyük.

 

Renault'nun yeni SUV'si sadece beş koltuklu olarak sunulacak. Şu andaki Koleos modeli de aynı şekilde beş koltuklu. SUV piyasasında rekabet yükselirken, diğer otomobil üreticileri modellerinin çekiciliğini arttırmak için yedi koltuklu versiyonlar da sunuyorlar. Kia Sorrento ve Hyundai Santa Fe yedi koltuklu seçeneklere sahip.

 

Renault'nun rekabetten sorumlu yöneticisi Thierry Bollore neden yedi koltuklu bir versiyon sunmayı düşünmediklerini açıklamadı ancak bazı kaynaklara göre Renault yeni modelin beş ve yedi koltukl versiyonları bulunan crossover stili Espace minivan ile şirket içi rekabete girmesini istemiyor.

 

Yeni isim

Koleos'un yerini alacak modelin adı henüz belli değil. Koleos ismi devam ettirilebilir ya da tamamen yeni bir isim kullanılabilir. Medyadaki bazı haberlere göre modele “Maxthon” ismi verilmesi muhtemel. Renault yeni bir isim kullanabilir çünkü yeni SUV Koleos'dan daha büyük ve tasarım olarak da daha farklı olacak.

 

IHS Otomotiv'den analist Ian Fletcher, yeni modelin Avrupa'dan ziyade Çin'de çok ilgi göreceğini düşünüyor. Fletcher'a göre Çin'de crossover piyasası hızla büyüyor ve müşteriler altı yüksek otomobillerin sahibine verdiği statüyü seviyor. Ian Fletcher ayrıca modelin lüks Alman otomobilleri ile de rekabet edebileceğini belirtiyor.

 

Renault'nun Çin planları

Renault Çin'de satışlarını yükseltmek için Kadjar'ın yanında Koleos'un yerini alacak yeni modele güveniyor. Firma bu ülkede yıllık 23 bin adet gibi düşük satışlardan hatırı sayılır bir piyasa payına yükselmeye çalışacak.

 

Yerel üretim olmadan Renault dünyanın en büyük piyasası Çin'de önemli bir oyuncu olamaz. Firma yeni Wuhan fabrikasında iki SUV model ile yılda 150 bin adet üretim yapmayı planlıyor. Üretimin büyük kısmını Kadjar oluşturacak.

 

Çin'in SUV piyasası 2015'te %53 büyüyerek satışlar 6.9 milyon adete yükseldi. Şu an SUV'ler otomotiv piyasasında %28'lik yere sahip. Geçen yıl Çin genel otomotiv piyasası ise %4.7 büyüdü.

 

Renault Çin'de sadece yabancı markalarla değil yerli üreticilerle de rekabette. Özellikle SUV patlaması ile Çinli üreticilerin satışları geçen yıl %59 arttı ve 12.5 milyon adet otomobil sattılar.

 

Nissan X-Trail, Çinli olmayan az sayıdaki SUV modellerinden. Model ülkede çok satılıyor ve piyasa payı artıyor. Ortağının bu başarısı Çin'deki planlarıyla ilgili Renault'yu da rahatlatıyor. X-Trail satışları geçen yıl %45 artarak 166 bin 385 adete ulaştı. Model SUV segmentinin 7. en çok satanı. Çin'de X-Trail'i geçebilen tek yabancı SUV segmentin en çok satan ikinci modeli Volkswagen Tiguan oldu.

Son Güncelleme : 11 Şubat 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo