Mercedes'in Yeni 2.0 Dizel Motorunun Teknik Özellikleri ve Detayları

Ototeknikveri     17 Şubat 2016 03:42

Mercedes E Serisi geleceğin 2.0 dizelini Sunuyor. Yeni Mercedes 2.0 dizel motorun özellikleri ve detayları. Geleceğin dizel motoru daha ekonomik, daha güçlü, daha hafif ve daha kompakt.

Mercedes'in Yeni 2.0 Dizel Motorunun Teknik Özellikleri ve Detayları
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Dizel motorun geleceği: Mercedes-Benz yeni nesil lüks düzel motorlar çıkartıyor. Yeni dört silindirli dizel OM 654 Mercedes'in çığır açacak yeni motor ailesinin ilk üyesi olacak. Motorun geliştirme hedefleri dört yıldan uzun süre önce tanımlanmıştı. Sonuç daha modüler bir konsept, sürüşün farklı modellere entegrasyonu için titiz çalışma ve temel motorda bir dizi inovasyon oldu. Örnek teşkil eden verimlilik ve emisyon değerleri dizelin gelecekte de önemini koruyabileceği ve zorlayıcı global iklim koruma hedeflerine uyum sağlayarak önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor. İlk tamamen alüminyum dört silindirli dizel motor dünya prömiyerini yeni E Serisi ile yapacak.

 

2011'de yeni Mercedes güç aktarım mekanizması mimarisinin teknik özellikleri içerisinde belirlenen zorlu geliştirme hedefleri tasarıma ve geliştirmeye uygulanmış. Ar-Ge'den Sorumlu Daimler Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Thomas Weber, yeni motor ailesi ile ilgili şunları söylüyor: “Yeni motor ailemiz 80 yıllık Mercedes-Benz dizel tecrübesini yansıtıyor. Yeni seçkin dizeller daha verimli, daha güçlü, hafif ve kompakt. Bu motorlar geleceğin global emisyon standartlarına uyumluluk için tasarlandı. Bizce, dizel motor kamyon ya da otomobil tüm araçlarda vazgeçilmez nitelikte. Trafikte CO2 emisyonlarını azaltmak istiyorsak dizel kaçınılmaz”. Yeni motor %13 daha düşük yaktı tüketimi ve CO2 emisyonlarına sahip, çıkış gücü ise 170 hp'den (125 kW) 195 hp'ye (143 kW) yükselmiş.

Yeni motorun önemli inovasyonları şöyle:

- İlk tamamen alüminyum yapılı dört silindirli dizel motor.

- Kademeli yanma çanakları ile çelik pistonlar, NANOSLIDE® silindir kaplaması, dördüncü nesil yüksek basınçlı enjeksiyon sistemi.

- Tüm egzoz arıtma teknolojileri doğrudan motorda yapılandırılıyor.

- Çok daha hafif ve daha kompakt: Ağırlık 202.8 kg'dan 168.4 kg'a indi (%17 fark), silindir hacmi artık 2.15 litre yerine 2 litre, silindir boşluğu ise 94 mm yerine 90 mm.

- Spesifik çıkış gücü 90 kW'a kadar arttı.

- Bir dizi önlem sayesinde daha düşük gürültü seviyesi ve en üst düzey titreşim konforu.

 

2008'den beri üretilen şu anki dört silindirli OM 651 motor Mercedes-Benz tarihinde en fazla üretilen motor olma özelliğine sahip. Motor A Serisi'nden S Serisi'ne ayrıca V Serisi ve Sprinter kamyonete pek çok modelde kullanılıyor. Bu da yeni motoru daha da önemli kılıyor. Çünkü verimlilikteki gelişmeler Mercedes-Benz'in filo tüketiminde ciddi fark yaratacak. Yeni dört silindirli motor OM 654 dünya prömiyerini 220 d olarak yeni E Serisi'nde bu yılın bahar aylarında yapacak. Çeşitli güç değerleri ve versiyonlarla, hem boylamasına hem de çapraz yerleştirilebilen motor kademe kademe tüm Mercedes-Benz serisine yayılacak.

 

Yeni motorun selefi ile kıyaslandığında ortaya çıkan verileri şöyle:

Motor 220 d OM 654220 d OM 651
Silindir sayısı 4/sıralı 
Silindir başına valf 4 
Silindir başına hacimcc487.5537
Silindir hacmicc19502143
Silindir boşluğumm9094
Silindir çapımm8283
Strokmm92.399
Çap/strok 1,121,193
Bağlantı rotu uzunluğumm140144
Çıkış gücükW/hp143/195125/170
rpm38003000-4200
Maksimum torkNm400400
rpm1600-24001400-2800
Spesifik çıkış gücükW/l7258.3
Sıkıştırma oranı1:15,516,2
Emisyon standardı EU6EU6
Motor ağırlığı (DIN)kg168199

Sistematik hafif yapılı tasarım: tamamen alüminyum mimari

 

143 kW versiyonunda Mercedes-Benz'in ilk tamamen alüminyum dört silindirli dizel motoru 168.4 kg ağırlığında, 125 kW gücündeki selefinden 35.4 kg daha hafif. Bu çıkış gücü sınıfında çıtayı yükseltiyor. DIN ağırlığı yerine tüm aksesuarları ile çalışmaya hazır motor ağırlığını dikkate alırsak ağırlık azaltımı 46 kg'a ulaşıyor. Bu da kıvraklık ve yakıt tüketimi bakımından fayda sağlıyor.

 

Ağırlık azaltımında en önemli faktörler azaltılmış silindir hacmi, iki kademeli turboşarjdan tek kademeliye geçiş, alüminyum krank muhafazası, NANOSLIDE® kaplamalı silindirler ve iki plastik motor takozu olmuş.

Kompakt boyutlar: önemli bir tasarım hedefi

Temel motorun ana boyutları silindir çapı, strok ve silindir boşluğu ile birlikte motorun genel uzunluğu ve yüksekliğini belirliyor. Silindir boşluğu önceki motora kıyasla 94 mm'den 90 mm'ye düşürülmüş. Silindir çapı (82.0 mm) ve strok (92.3 mm) 500 cc altında avantajlı bir münferit silindir hacmi sağlıyor ve yanma ve friksiyon fark etmeksizin optimal bağlantı rotu oranını garantiliyor. Alüminyum krank muhafazası olağanüstü yüksek güç çıkışını idare edebilecek şekilde tasarlanmış (205 bar gibi basınçlara dayanabilecek güçte).

 

Toplam yüksekliği azaltmak için, önceki motorda da olduğu gibi eksantrik mili sürücüsü arkada yer alıyor. Çarpışma korumalı alanda yüksek basınçlı enjeksiyon pompası da motorun sol tarafında konumlandırılmış ve eksantrik kayışı tarafından çalıştırılıyor.

 

Motorun araçta olabildiğince alçakta konumlandırılabilmesi için Lanchester denge şaftları krank şaftının sağ ve soluna yerleştirilmiş. Yağ pompası krank şaftının yanında konumlandırılarak farklı araç mimarilerine uygun hale getirilmiş.

 

Motorun kompakt boyutları farklı araç modellerine uyumlandırmada büyük esneklik sağlıyor ve motorun dikey konumlandırılmasına imkan tanıyor. Aracın sağ kısmındaki ilave alan krank montajının çıkıntısı tarafından oluşturulmuş. Dikey silindir ekseni krank şaftı merkezinden 12 milimetre sola, giriş kısmına doğru kaydırılmış. Bu aynı zamanda silindir gömleğinin pistonlarında sürtünmeyi azaltıyor.

Düşük tüketim: daha az sürtünme, daha iyi yanma

Benzer bir araca yerleştirildiğinde, yeni motor selefinden %13 civarı daha az yakıt harcıyor. Hava girişi ve egzoz yan kısımlarındaki optimize edilmiş hava bağlantısının ve dördüncü nesil yüksek basınçlı enjeksiyon sisteminin 2050 bara kadar basınçlarla kullanılmasının yanı sıra, yakıt tasarrufu iç sürtünme kaybındaki %25'lik azaltımdan kaynaklanıyor. Bu da inovatif kademeli yanma çanakları ile düz çelik pistonlar ve uzun bağlantı rotları, silindir gömleklerine NANOSLIDE® kaplama, ayar şaftının konumu, azaltılmış silindir hacmi ve diğer çeşitli önlemlerle başarılmış.

 

Sıradışı kombinasyon: alüminyum krank muhafazası ve çelik pistonlar

İlk bakışta, alüminyum krank muhafazası ve çelik pistonların kombinasyonu sıradışı görünüyor çünkü çelik sıcakken alüminyumdan daha az genişliyor, ısıyı daha az iletiyor ve daha ağır. Bu da bugüne kadar neden alüminyum pistonlar kullanıldığını açıklıyor. Ancak Mercedes'in mühendisleri bu dezavantajları avantaja çevirmekte başarılı olmuş görünüyorlar. Örneğin, çeliğin daha az genişlemesi işletim sıcaklığı yükselirken piston ve alüminyum krank muhafazası arasındaki boşluğu garantiliyor, sürtünmeyi %40 – 50 azaltıyor. Aynı zamanda, çeliğin alüminyumdan daha güçlü olduğu gerçeği çok kompakt, hafif yapılı pistonların daha da fazla güç sunmasını sağlıyor. Son olarak, çeliğin ısıyı daha az iletmesi daha yüksek bileşen ısısına yol açmış, bu da termodinamik verimliliğini arttırmış, yanmayı arttırmış ve yanma süresini azaltmış. Düz çelik pistonlar bağlantı rodunun 154 mm'ye uzatılmasına imkan tanıyor. Ayar şaftının konumu ile birlikte bu pistonlar üzerinde yan güçler %75'e kadar azaltılabiliyor.

 

İnovatif çelik pistonların NANOSLIDE® gömlek kaplaması ile kombinasyonu tüketimi ve CO2 emisyonunu azaltıyor. Günlük kullanımda büyük önem taşıyan düşük ve orta motor hızlarında yakıt tüketimindeki azalma daha da belirgin.

 

Dünyada bir ilk: kademeli yanma çanağı

Bir binek otomobilde çıkış yapan dizel motor yeni OM 654 Mercedes-Benz'in kademeli yanma çanağına sahip. Bu isim pistondaki yanma cebinin şekli dolayısıyla verilmiş. Yanma sistemi tamamen yeniden tasarlanmış. Kademeli yanma çanağı yanma sürecinde, pistonların kritik alanlarının termal yüklemesinde ve kurumun motor yağına emilmesinde olumlu bir etkiye sahip. Verimlilik önceki omega yanma çanağına kıyasla daha yüksek yanma oranı sayesinde artıyor. Çanağın özel şekli, hava hareketi ve enjektörün kombinasyonu havanın çok verimli kullanılmasını sağlıyor, bu da çok yüksek hava fazlalık katsayısında çalışabilmeye imkan tanıyor. Bu da partikül emisyonlarının özellikle düşük bir seviyeye çekilebilmesini sağlıyor.

Egzoz emisyonları: geleceğe uyumlu

Yeni dizel motor gelecekteki emisyon mevzuatına (RDE – Gerçek Sürüş Emisyonları) uyum sağlamak üzere tasarlanmış. Geliştirme süreci aynı zamanda WLTP (Hafif Taşıtlar Uluslararası Ortak Test Prosedürü) uyumluluğuna da odaklanmış. Bu prosedür NEDC ölçüm döngüsünün aksine standart ve gerçek dünya tüketim değerlerinin birbirine yakın olmasını hedefliyor.

 

Verimli emisyon azaltımı ile ilgili tüm bileşenler doğrudan motora yerleştirilmiş. İzolasyon önlemleri ve geliştirilmiş katalizör kaplamaları ile desteklenen motorda soğuk başlatma ya da düşük yükte ısı yönetimi gerekmiyor. Emisyonla ilgili avantajların yanı sıra, bu iyileştirmeler özellikle kısa yolculuklarda yakıt tasarrufuna da büyük katkı sağlıyor. Motora yakın konfigürasyon sayesinde egzoz arıtması düşük ısı kaybına ve optimal çalışma şartlarına sahip.

 

Yeni motor çok kanallı egzoz gazı resirkülasyonu (EGR) ile donatılmış. Bu sistem soğutulmuş yüksek basınç ile düşük basınçlı EGR'yi birleştiriyor. Bu sayede tüm motorda arıtılmamış emisyonları azaltmak ve yanmanın merkezini yakıt ekonomisi için optimize etmek mümkün oluyor.

 

Turboşarjördeki egzoz gazı ilk önce dizel oksidasyon katalizörüne gönderiliyor. Daha sonra aşağı akım mikserine geçiyor, burada AdBlue® su soğutmalı dozaj modülü tarafından ekleniyor. Özel geliştirilmiş bir karıştırma alanı sayesinde AdBlue® egzoz gazı akışında mümkün olan en kısa mesafede buharlaşıyor ve nitrojen oksit emisyonunu azaltan aşağı akım partikül filtresinin (sDPF) yüzeyinde eşit şekilde dağılıyor. SDPF'Nin arkasında konumlanan SCR katalizörü nitrojen oksitlerin daha da azaltılmasını sağlıyor. Buradan da geçtikten sonra arıtılmış egzoz gazı egzoz sistemine giriyor.

 

Gürültü seviyesi: daha sessiz, titreşim daha az

Binek otomobillerdeki dizel motorlar düşük yakıt tüketimi ve yüksek tork ile etkileyici. Ayrıca konfor bakımından da bu motorlar benzinli rakiplerine oldukça yaklaşıyor. Yeni dizel motorun konsept aşamasında da diğer şeyleirn yanı sıra motor bloğu yapısı ve şanzımana bağlantıda optimizasyonlar yapıldı, dişlilerde ve hava girişinde gelişme sağlandı. Yeni plastik motor yatakları da konfor seviyesine olumlu etki ediyor.

Azaltılmış karmaşa: Yeni versiyonlar daha kolay üretilebilecek

Son 25 yılda, Mercedes-Benz dizel motorlar güç çıkışı, emisyon değerleri ve farklı ülkelerin farklı yasal ve fiziki koşullarına (yakıt kalitesi farklılıkları gibi) uyum sağlama gibi alanlarda önemli gelişme yaşadı. Yeni nesil motorların ardındaki amaçlardan birisi de farklı versiyonların sayısını mümkün olduğunca azaltmaktı. Yeni dizel motor bu hedefi iki cephede başarıyor, üretimde esneklik sağlarken münferit versiyonların üretim hacimlerinin piyasa ihtiyaçlarına göre kısa sürede değiştirilebilmesine olanak tanıyor.

 

Motor ailesi modüler tasarıma sahip, münferit modüllerin kolay değiş tokuş edilebilmesi farklı versiyonların tamamen yeni motorlar geliştirmeye gerek kalmadan değiştirilebilmesini sağlıyor. Sürüş ünitesi ve otomobil arasındaki arayüzler tüm model serilerinde aynı standarta oturtuldu. Egzoz arıtma sisteminin tüm bileşenleri de artık otomobilin üzerinde değil motorun kendi içinde ayarlanıyor.

Son Güncelleme : 17 Şubat 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo