Hava Yastıkları Sebebiyle Geri Çağırmalar Artıyor

Ototeknikveri     24 Şubat 2016 03:20

Takata tarafından üretilen havayastıklarında meydana gelen problem sebebiyle yapılan geri çağırmaların artması bekleniyor.

Hava Yastıkları Sebebiyle Geri Çağırmalar Artıyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

ABD tarihindeki en büyük ürün geri çağırma operasyonunun boyutları yakında daha da büyüyebilir. Takata firmasının ürettiği hava yastıklarına sahip 25 milyon otomobil geri çağrılmıştı, şimdi ise 70 ila 90 milyon arası otomobilin daha hava yastıklarındaki problemden etkilendiği tahmin ediliyor.  Devlet yetkililerinin konuyla ilgili araştırmaları devam ediyor. Eğer incelenen otomobillerin hava yastıklarında da problem bulunursa önceki 25 milyon otomobille birlikte toplam 105 milyon otomobil geri çağırılmış olacak. Bu da Amerika Birleşik Devletleri’nin otomobil filosunun %40’ına denk geliyor. Tam rakamları tespit etmek şu anda zor çünkü bazı araçlarda birden fazla arızalı hava yastığı bulunuyor olabilir. Geri çağırmanın boyutu büyüdükçe problem otomotiv endüstrisini ve devlet yetkililerini zora sokabilir. Ulusal Otoyollar Trafik Güvenliği Yönetimi geri çağırılan tüm otomobillerin 2019 yılına kadar düzeltilemeyeceğini düşünüyor. 

 

Eğer on milyonlarca otomobil arızadan etkilendiyse milyonlarca sürücü on yıl daha ölümcül arızası olan hava yastıklarıyla etrafta dolaşacak. Arızalı hava yastıkları normal şekilde şişmek yerine patlayıp otomobildekilerin üzerine ölümcül miktarlarda şarapnel saçabiliyor. Bugüne kadar bu sebeple 10 sürücü öldü, 100 kişi yaralandı. Kazaların sonuncusu geçen ay meydana geldi ve Georgia eyaletinden bir sürücü Güney Karolina’da hayatını kaybetti.

 

Reuters’in haberine göre NHTSA (Ulusal Otoyollar Trafik Güvenliği Yönetimi) itici gaz olarak amonyum nitrat kullanan tüm hava yastıklarının geri çağırılmasına gerek olup olmadığını belirlemeye çalışıyor. Araştırmacılar arızanın kesin kaynağını tespit edemedilerse de, bu gazın güvenli olmayabileceğini düşünüyor. Kasım ayında, Takata gelecekteki üretimlerinde amonyum nitrat kullanmayı bırakmayı planladığını ve bu gazı içeren tüm hava yastıklarının geri çağırılabileceğini açıklamıştı.

 

NHTSA sözcüsü Gordon Trowbridge açıklamasında tüm amonyum nitrat kullanan Takata hava yastıklarının inceleme altında olduğunu belirterek “Bu gazı kullanan hava yastıklarının güvenli olduklarına dair bir kanıt yok ve geri çağırılmaları gerekiyor. Bu da on milyonlarca otomobili etkileyebilir” dedi.

 

Takata sözcüsü ise firmasının yetkililerle otomobil firmaları ile işbirliği yapacağını vurguladı. Firmadan yapılan açıklamada “NHTSA ile yapılan anlaşma gereğince, Takata hava yastığı şişiricilerindeki güvenlik sorununu gidermek için detaylı bir çerçeve hazırladı. Takata NHTSA ve otomobil üreticileri ile işbirliği içinde tüm güvenlik standartlarını karşılamak için çalışmaya devam edecek” denildi.  

Son Güncelleme : 24 Şubat 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo