Fiat Egea - Tipo Hatchback ve Station Özellikleri

Ototeknikveri     06 Mart 2016 11:55

Fiat'ın 2016 Cenevre Otomobil Fuarı'nda gün yüzüne çıkardığı hatchback ve station karoserli Egea - Tipo modellerinin teknik detayları ve özellikleri.

Fiat Egea - Tipo Hatchback ve Station Özellikleri
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Mayıs 2015’te İstanbul Motor Fuarı’ndaki galasından ve Kasım’da uluslararası basına sunulmasından bu yana Fiat Egea - Tipo, Avrupa’nın en otoriter araba dergilerinde görev alan 26 gazeteciden oluşan bir jüri tarafından seçilerek prestijli Autobest “Best Buy Car 2016” ödülünü aldı. Alınan bu övgü, modelin tasarımdaki çarpıcılığı, kalitesi, konforu ve kullanışlılığının altını çizerek Fiat’ın aile stratejisindeki kritik bir kavram olan fiyat-performansa direkt bir şekilde odaklanmasını ödüllendiriyor. Bu strateji “Çok şeye sahip olmak için çok paraya ihtiyacınız yok” sloganıyla özetlenebilir. Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtılan iki yeni model Tipo model serisini tamamlayarak Fiat’ın küçük araç segmentine dönüşünü gösteriyor. Bu Tipo 5 kapı ve Tipo Station Wagon versiyonlarıyla pazarın kalbini hedefleyen basit ve kapsamlı bir teklif.

 

Standda 4 kapılı sedan Maestro Gri metalik boya, Lounge donanım ve 1.6 multijet II turbo dizel Euro 6 120 HP motorla sergileniyor. Model Avrupa pazarına çıkışından beri ilk iki haftada aldığı yaklaşık 20,000 siparişle şimdiden ticari açıdan başarılı olduğunu kanıtlıyor. 

Tipo model ailesi Lounge donanım seviyesiyle gösterimde olan 5 kapılı ve Station Wagon versiyonları tarafından tamamlandı. 5 kapılı Fiat Tipo iki çeşitle sergilenecek: metalik Amore Red görünümlü 1.6 MultiJet II Euro 6 120 HP motorlu versiyon ve metalik Cinema Black renkli 1.6 MultiJet II 120 HP çift kavramalı otomatik şanzımanlı versiyon. Station Wagon, metalik Mediterraneo Blue ve Colosseo Grey rengi ile kaputun altında Euro 6 onaylı 120 hp’lik çift kavramalı otomatik şanzımanlı 1.6 MultiJet II dizel ve 1.4 T-Jet benzinli motorlarla iki versiyonda gelecek..

 

Üç tarz ortak değerleri paylaşıyor ama her biri ailelerden çiftlere ve genç insanlara kadar tıpkı hedeflediği kitleler gibi kendine has eşsiz kişiliklere sahip. Tipo ailesi özetle “Göz boyama yok, beceri var” anlayışıyla geliştirildi ve Fiat markasının tarihi kavramları olan fonksiyonellik, basitlik ve kişiselliği kombinleyerek sıradışı bir fiyat/performans oranı sunuyor. 

 

Bilge kişiliğiyle Fiat Tipo tüm versiyonlarında dinamik bir tarz ve güçlü bir karakter yansıtıyor. Kullanıcıya sağlanan basit seçimler sonucunda ortaya çıkan bir dizi motor ve donanım seviyesi pazarı direkt olarak kalbinden vuruyor. Fonksiyonellik 80 yıldan fazla bir süredir Fiat markasının simgesi olup yüksek başarıdaki modellerle dolu bir portfolyo oluşumunda katkıda bulundu. Özenle tasarlanmış iç kısımdaki boşluklar bu kategoride rakipsiz yaşanabilirlik ve yükleme kapasitesinin yanısıra özellikle Station Wagon versiyonda muazzam kullanım kolaylığı sunuyor.

Boyut bakımından 5 kapılı model 4.37 m uzunluğunda, 1.79 metre genişliğinde ve 1.50 m yüksekliğinde, Station Wagon ise standart boyuna uzanan tavan barı sayesinde 1.51 yükseklikte ve uzunluk da ekstra 20 cm ile 4.57 m’ye ulaşıyor. Genişlik değişmeden kalıyor. Pandizotun altındaki yükleme kapasitesi sınıfında lider: 5 kapılı model için 440 litre ve Station Wagon için 550 litre hacim kullanım esnekliğini en üst düzeye çıkaran yenilikçi çözümleri de dahil ediyor.

 

Yeni araba, yüksek hassasiyetli sürüş, mükemmel yol tutuş ve harika konfor sunmak için güvenilir bir süspansiyon yerleşimi üzerine oturuyor: Ön aksta McPherson ile bağımsız tekerlekler ile arkada tekerlekler arası bağlanmış torsiyon çubuğu. Bu iki süspansiyon düzeni ağırlığı düşürmek ve böylece aracın yakıt verimliliğini geliştirmek üzere en iyi hale getirildi

 

Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgelerinde çıkartılan modeller basit ve açık bir mantığı izliyor: üç gövde tarzı, üç donanım seviyesi, üç farklı yakıt seçeneğiyle üç adet motor ve üç tip şanzıman. Sedan, 5 kapı ve Station Wagon modelleri Pop, Easy ve Lounge donanım versiyonlarıyla alınabilecek. Euro 6 uyumlu motor yelpazesi dizel, benzinli ve çift yakıtlı (benzin/LPG) çözümler sunuyor. Şanzıman manuel, otomatik çift kavrama ve otomatik tork konvertörlü olabilmekte.


 
Tipo ailesindeki yenilikler kabindeki herkes için hayatı daha iyi yapan bir çok akıllı çözümün bir ararya gelmesinden oluşuyor. Dikkat çekici cömertlikteki standart donanım ve 7” yüksek-çözünürlüklü renkli dokunmatik ekrana sahip yenilikçi Uconnect 7” HD LIVE sisteminin ve kullanıcının çimdik ve kaydırma hareketleriyel tıpkı bir tablet gibi kullanabileceği kapasitif ekranın tanıtımı bunlara örnek verilebilir. Son nesil sistem eller serbest Bluetooth arayüz, müzik çalma, mesaj okuyucu ve ses tanıma, iPod entegrasyonlu AUX ve USB portları, direksiyondaki kontroller ve talep halinde çalışan arka park kamerası ve yeni TomTom 3d yerleşik navigasyon sistemini barındırıyor.

 

Müşteri radyonun dokunmatik ekranında hazır olan Uconnect LIVE hizmetleriyle her zaman bağlı kalacak. Apple App Store veya Google Play’den akıllı telefonlarına ücretsiz Uconnect LIVE uygulamasını indiren kullanıcılar Deezer ve TuneIn ile müzik dinlemek, Reuters’tan haberleri okumak, TomTom LIVE ile navigasyona bağlanmak ve Facebook check-in ve Twitter ile arkadaşlarıyla irtibatta kalmak gibi Uconnect LIVE’in sunduğu her türlü imkandan tamamen faydalanabilecek. Tasarrufların yanısıra kullanıcılar araçlarının çevresel performanslarını ve bakım durumlarını nerede olurlarsa olsun eco:Drive ve my:Car ile izleyebilecekler.

 

CarPlay ve Android Auto önümüzdeki birkaç ay içinde Uconnect 7” HD LIVE’de kullanılabilir olacak. 

AppleCarPlay: Apple CarPlay sürücüye iPhone’unu aracında mümkün olan en iç güdüsel şekilde kullanmasına imkan veriyor.. Apple CarPlay aracın ekranını ve kontrollerini iPhone ile mükemmel şekilde birleştiriyor. Böylece artık sürücüler dikkatlerini yoldan ayırmadan arama yapabilecek, müziklerini oynatabilecek, mesaj gönderip-alabilecek, trafik şartlarına göre iyileştirilmiş yol tarifi ve daha fazlasını alabilecek.

 

Android Auto: Android Auto gerektiğinde görünerek sürücüye basit yapraklar şeklinde organize edilmiş kullanışlı bilgiler verecek. Bu fonksiyon sesli-rehbere sahip navigasyon sistemi, gerçek zamanlı trafik bilgisi ve şerit kılavuzluğu yapan Google Maps’ kullanmaya; Google Play Music ve diğer bir çok müzik servisine erişmeye, eller direksiyonda ve gözler yoldayken çağrı yapma ve almaya imkan tanıyacak. 

 

Android Auto ve Google Play Music Google’ın tescilli markalarıdır.

 

Gelecekteki zorluklarla mücadele etmek için tasarlanan yeni Fiat Tio 5 kapı ve Station Wagon versiyonlar Fiat Style Centre İtalya’da tasarlandı, FCA’nın en büyük araştırma ve geliştirme merkezlerinden olan Türkiye’deki Tofaş Ar-Ge merkezinde geliştirildi ve dünyanın en iyi otomotiv fabrikalarından olan ve Dünya Standartlarında Altın Üretim Madalyası’nı kazanan Tofaş’ın Bursa fabrikasında üretildi.

Yaşanabilirlik ve yük kapasitesi
Sedan modeli gibi Fiat Tipo 5 kapı ve Station Wagon modelleri de rahat yolculuklar için konuksever, pratik ve ideal. Tasarımcılar aracın yerleşin konfor ihtiyaçlarına cevap veren kapasitesini ayarlayan parametreleri belirlemek için en modern ergonomik kıstasları uyguladılar. Bunun sonucunda ise kusursuz temel ergonomi çıktı: yaşanabilirlik, sürüş pozisyonu, boş alan yapılandırması, erişilebilirlik ve görüş mesafesi.

 

5 kapılı ve Station Wagon Tipo 5 yolcuyu, bile kolayca ağırlayabiliyor. Araçta 1,85 metreye kadar uzunluktaki insanlar bile ön veya arka sırada rahat bir şekilde seyahat edebilir. Özellikle 5 kapılı modeldeki bu ferah tasarımın sırrı kabindeki yolculara fazladan bir kaç santimetre baş mesafesi veren arka tarafın düzgün şeklinde saklı. Diz mesafesi de sınıfında lider: Yolcunun topukları ve ön koltuk arasında 1,07 metre ve arka koltuk arasında 934 mm mesafe bulunmakta (ikinci mesafe yüksek segment araçlarda tipiktir). Yan koltuklar kadar önemli olmayan arkadaki orta koltuk ise sağladığı yeterli diz mesafesiyle yetişkin yolculara bile her yolculuğu zevkli kılmak için tam boyutlu koltuk olarak tasarlandı. 

Yük kapasitesi de sınıfında lider: 5 kapılı model için 440 litre ve Station Wagon model için 550 litre. Station Wagon modelinde bagajın kullanışlılığını ve kolaylığını arttıran çeşitli çözümler mevcut. Birincisi, bagaj eşiği düşük ve kademesiz olduğundan en hantal paketleri yüklemek bile kolay. Bagaj zemini ise yeniden yapılandırılabilir: Kapasiteyi en üst seviyeye çıkartmak için 40 derecelik açıya indirilip yükün alttaki boşluğu doldurması sağlanabilir. Bagaj bölümünün yan taraflarında bagaj bölümünün genişliğini daha da arttırmak üzere sökülebilen iki adet panel küçük eşyaları tutmaya yarıyor. Yükü örten stor perde tek elle sökülerek zemin panelinin altında saklanabiliyor. İki adet lamba, iki adet kanca ve dört adet yük tutucu kanca ekstra kolaylık sağlamak üzere zeminde konumlandırıldı.

 

Son olarak, eğer 550 litre hacim yeterli gelmezse çevir-katla arka koltuklar 60/40 oranında ayrılarak 1.80 metre boyunca düz bir yükleme yüzeyi oluşturmak üzere aşağı doğru katlanabilmekte.

 

Tipo ailesindeki tüm modeller çeşitli şekil ve kapasitelerde toplamı en az 12 litre olan ve tüm ihiyaçları karşılayan sayısız eşya gözlerine sahip. Sürücü ve yolcular tarafından kolaylıkla erişilebilen bu eşya gözleri kişisel eşyaları, akıllı telefonları, oyun konsollarını, şişeleri, bozuk paraları ve daha fazla öğeyi saklamak için mükemmel. Bunun yanında, vites kolunun orada aygıtları bağlamak için bir de medya merkezi bulunmakta.

 

İyi derecede görüş açısı sağlayan mükemmel sürüş ergonomisi ve yeni kokpit ile maksimum konfor sağlanıyor. Özellikte sürüş pozisyonu Fiat Tipo’nun güçlü yönlerinden bir tanesi. Direksiyonun açılı pozisyonu sürücüye güven ve kontrol hissi verirken direksiyon üzerine mükemmel şekilde yerleştirilmiş kontrol (iklim kontrol sistemi, radyo ve kontrol paneli) düğmeleri de sürücünün gözünü yoldan ayırmadan kolay bir şekilde erişebilmesini sağlıyor. Yolcular ise uygun şekilde şekillendirilmiş yoğun dolgu malzemeli, 3 yetişkinin sığabileceği arka sıradaki koltuklarda üst düzey konforun keyfini sürüyor.

Motorlar ve şanzımanlar
Fiat Tipo 5 kapı ve Station Wagon modelleri 3 farklı boyut ve 3 yakıt opsiyonuna sahip (hepsi Avrupa pazarı için Euro 6 uyumlu) güncellenmiş bir motor yelpazesi sunuyor. Bunlar,1.3 MultiJet turbodizel 95 HP ve 1.6 MultiJet 120 HP, ayrıca ECO versiyonu da olan; Fire 1.4 16v 95HP, 1.4 t-Jet 120 HP ve 1.6 E-torQ 110 HP benzinli motorlar. Seriyi tamamlayan motor ise benzin ve LPG’li 1.4 T-Jet 120 Hp.

 

Ayrıca üç tip şanzıman da bulunuyor: 1.3 MultiJet için 5 ileri manuel ve diğer motorlar için 6 ileri manuel, 1.6 benzinli motor için tork konvertörlü otomatik ve 1.6 MultiJet 120 HP için çift kavramalı otomatik şanzıman.

 

1.4 16v Fire 95 HP
Sağlam ve güvenilir, 1.4 16 V Fire motor, Tipo ailesinin giriş seviyesi benzinli motoru. Bu motor 6000 devirde 95 HP güç ve 4500 devirde 127 Nm maksimum tork veriyor. 6 ileri manuel vitesle kombine edilen bu motor sıralı 4 silindir, üstten çift egzantirikli ve direkt valf kontrollü. İyileştirilmiş akış dinamiğine sahip emme sistemi kullanan motor özellikle tüm çalışma aralığındaki yüksek volümetrik verimiyle öne çıkarak güçlü performans ve uygun yürütme maliyetini aynı anda sunuyor.

 

1.4 T-Jet 120 HP
Kusursuz 1.4 T-Jet 120 HP’lik güç ünitesi güvenilirlik, kompakt boyut ve canlı sürüş ile yürütme maliyetleri arasında sağladığı dengeyle öne çıkıyor. Hacim küçültme kavramının somut bir ifadesi olan 1.4 litrelik motor, turboşarj gibi kanıtlanmış teknolojik çözümleri barındırarak sürüş keyfinden ödün vermeden iyi bir performans ve cimri yakıt tüketimi sağlıyor.

 

Detaylara bakıldığında 1.4 litrelik turbo benzinli motor 120 hp (88 kw) maksimum gücünü 5000 devirde ve 215 Nm maksimum torkunu da 2500 devirde veriyor. Bu da sürüşte yüksek esneklik, 6 ileri manuel vitesin daha az kullanımı ve iyi gaz tepkisi demek. Bu tür bir motorda tipik olan turbo gecikmesi olmadan, pedala her dokunulduğunda maksimum performans alınmasını sağlayan düşük ataletli turboşarj sayesinde bu mümkün olmakta.

 

Aynı motor çift yakıtlı (LPG/Benzin) versiyonda da geliyor. En son teknolojinin kullanımı zorlu Euro 6 standardına uymamızı sağlayarak benzin ve dizelden daha ucuz bir yakıtın kullanılmasıyla mevcut menzilin artması ve benzindekine benzer bir performans alınmasını sağladı.

 

Satış sonrası dönüşümlerin aksine 120 HP 1.4 LPG Turbo motor, LPG sisteminin belirli malzeme ve bileşenler kullanılarak ve motora özel teknoloji uygulanarak entegre edilmesi için tasarlandı. Özellikle valf yuvaları, emme ve egzoz valfleri yıpranmayı azaltmak ve benzinli versiyondaki gibi bir dayanıklılık ve performans vermek üzere yeniden tasarlandı. Yüksek kalite ve güvenilirliğe ulaşmak için LPG sistemi fabrika çıkışlı olacak böylece her araç onaylı, test edilmiş ve Fiat tarafından garantilenmiş olacak.

1.6 E-torQ 110 HP
1.6 E torQ benzinli motor 110 hp güç ve 152 nm torku ve beraberinde gelen 6 ileri tork konvertörlü bir otomatik şanzımanla, maksimum konfora sahip bir araç arayanlar için en iyi seçenek. Hafif yapısıyla öne çıkan bu güç ünitesi bunu özel parçaların kullanımı ve sürtünmeyi ve ağırlığı azalmak üzere iyileştirilmiş grafit kaplamalı pistonlara borçlu. Dahası, dövme çelik biyel kolları ve alüminyum karter de ağırlıkta azalmaya katkıda bulunuyor.

 

1.6 MultiJet II 120 HP ve 1.3 MultiJet 95 HP
Tüm modeller keyifli bir sürüş, harika özerklik ve düşük yürütme maliyetlerini garantileyen ikinci nesil MultiJet teknolojisine sahip 1.6 turbo dizel motorla alınabilmekte. 3750 devir/dk’da 120 HP güç üreten 1.6 MultiJet II, 6 ileri manuel şanzıman veya kesintisiz tork ve çekiş veren 6 ileri çift kavrama otomatik şanzımanla kombine edilebiliyor. Ek olarak, değişken geometrili bir turboşarj kullanılarak motor düşük devirlerde yüksek tork (320 Nm @ 1750 devir/dk) üretebilirken sürüşte esnekliğe katkıda bulunuyor. Bu kayda değer sonuçlar çevreye –Euro 6 uyumlu motor- saygı göstererek, yakıt verimliliği ve salınıma verilen üst düzey önemlerle elde edildi: karma test çevriminde Tipo 1.6 MultiJet II 120 HP modeli için 3.7 litre / 100 km tüketim değeri ve 98 g/km CO2 salınımı kaydedildi.

 

1.3 MultiJet II 95 HP motor iyi bir performans ve olağanüstü düşük yürütme maliyetleri vaadediyor. FCA motor mühendisliğinin gurur ve sevinç kaynağı olan motor konfor ve sürüş zevkinden fedakarlık etmeden harika bir otonomi sağlıyor. 5 ileri manuel şanzımanla donatılan motor 3750 devir/dk’da 95 HP güç üretiyor, değişken geometrili turboşarj ise düşük devirlerden itibaren yüksek tork sağlıyor. Maksimum torku ise 1500 devir/dk’da 200 Nm.

 

Her iki motorun arkasındaki sır ise yakıt miktarı ve motor hızı ne olursa olsun yüksek enjeksiyon basınçlarını kontrol eden yüksek teknoloji ürünü bir çözüm olan üçüncü nesil Common Rail MultiJet II enjeksiyon sistemi. Pratikte motor, gürültüyü ve emisyonları optimize etmek için az miktarlardaki yakıt kullanır (pilot enjeksiyonlar), asıl enjeksiyon işlemiyle de sürücü tarafından talep edilen performansı sağlamak için gerekli miktarda yakıt gönderilerek motorun tüm koşullarda pürüzsüz çalışması sağlanır.

Son Güncelleme : 06 Mart 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo