2017 Honda Civic Sedan Hafif Üretim tekniği

Ototeknikveri     07 Mart 2016 12:40

Honda'nın Amerikan pazarına sunmaya başladığı yeni kasa Civic Sedan yeni imalat yöntemleri ve özel malzemeler ile öncüsüne göre daha hafif ve güvenli olmayı başarıyor.

2017 Honda Civic Sedan Hafif Üretim tekniği
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Honda, ilk kez Civic için seçici temperlenmiş “yumuşak bölge” teknolojisini kullandı. Bu özel şekillendirme tekniği özel temperlenmiş bölgeler veya ultra yüksek dayanımlı sıcak preslenmiş çelik parçalarda yumuşak bölgeler oluşturmaya olanak sağlıyor. Sonuç olarak daha az karmaşık ve hafif bileşenler ile çarpışma enerjisi düzgünce yönlendirilebiliyor. Bu işlem hem parça sayısını hem de ağırlığı en az seviyeye indiriyor. Bu teknoloji 2016 Civic Sedan’da B sütunları ve şasenin arkasında kullanılarak eski nesil Civic’e kıyasla 7 kg hafifleme sağlanmış oldu. Bu işlem çelik levhayı preslemeden ve gerekli bölgeleri soğutmadanönce 930 santigrat dereceye ısıtarak yapılıyor. Lazer kesim traşlama işlemiyse daha sonra son rötuşu yapıyor.

 

Yanal Çarpma Bölgesi
B sütununun kapı eşiklerine bağlandığı yere konumlandırılan yeni bir yumuşak bölge, yanal bir çarpışma olduğunda bükülmek ve çarpma kuvvetini yolcu kabininden uzağa, B sütunu ve kapı eşiklerine yönlendirmek üzere tasarlanmış. Yumuşak bölgede kullanılan gelişmiş yüksek mukavemetli çelik malzemenin ölçülen dayanımı 550-650 Mpa olup, sütunun geri kalanında ve kapı eşiklerindeki sıcak preslenmiş çeliğin dayanımı ise 1500 Mpa değerinde. Bu teknolojiyle B sütunlarında 3 kg’lık bir kazanç oldu. 

 

Arka Çarpma Bölgesi
Her birinde bir çift yumuşak bölge bulunan iki adet yekpare kenar elemanı, arkadan çarpma durumunda 3 kez kontrollü olarak katlanacak şekilde tasarlanarak çarpışma enerjisini hafifletiyor. Bu yumuşak bölgelerde kullanılan yüksek dayanımlı çeliğin malzeme dayanımı, kenar elemanının yumuşak olmayan bölgelerdeki çok yüksek dayanımlı 1500 Mpa’lık çeliğe kıyasla 700-800 Mpa seviyelerinde. Şasi kenar elemanlarında kullanılan bu teknolojiyle kazanılan kütle ise 4 kg.

 

T-Doğrultulu Kaynak
Tekerlek açıklığının hemen arkasındaki kapı menteşelerinin bağlandığı sütunun öndeki kenarına uygulanan yeni T-doğrultu kaynaklama tekniği, 2016 Civic’e zorlu IIHS köşeden çarpma testinde en yüksek skoru kazandırmayı (Honda’nın kendi bünyesinde yaptığı testlere göre) amaçlıyor. Menteşe sütunlarında, ön çarpışmada arkaya doğru hareket eden tekerleğin olumsuz etki yaratıp sütuna vurabileceği yan yana bindirmeli kaynak bağlantılarını kullanmak yerine çarpışma durumunda meydana gelen kesme kuvvetlerine dayanması için uzunlamasına tasarlanan kaynak dikişleri kullanılmış. 

 

Sınıfına Öncülük Eden İleriyi Görüş Kolaylığı
Eski nesil Civic’e göre 2016 Civic’in A sütun kesiti 18mm daha dar, kısıtlanan görüş alanı %11,6 daha az ve ileriyi görüş açısı 7,9 derece daha iyi. Sonuç olarak yeni Civic, sınıfına öncülük eden 84,3 derecelik ileriyi görüş açısına (açının hesaplaması sürücünün göz noktasından A sütunlarının dış kenarlarına çizilen çizgilerle yapılmıştır) sahip. Sütunların şekilleriyle, ön çarpmalarda veya taklalarda yükün izlediği yolun doğru tasarlanmasıyla ve 1500 Mpa’lık sıcak preslenmiş çok yüksek dayanımlı çelikle A sütunlarındaki güvenlik muhafaza edilmiş.

 

Yüksek Mukavemetli Çelik
Civic’in konstrüksiyonunda, kusursuz araç dinamikleri sağlamak, güvenlik performansını en iyi hale getirmek ve NVH seviyesini düşürmek için birden çok, farklı kalitelerde çelikler kullanılmış. Yekpare kısımda sıcak preslenmiş çelik ve çok yüksek mukavemetli çelikten, ön tampondaki kirişte kullanılan aliminyuma kadar kullanılan 5 farklı kalitede malzeme mevcut. Tüm malzemeler, sağlamlık, rijitlik, dinamik performans ve hafifliğin en iyi kombinasyonunu oluşturacak şekilde seçilmiş. Gövdenin %59’u yüksek mukavemetli çelikten oluşuyor, bu değer selefindeki %55’lik kullanımdan %7.3 daha fazla. Ek olarak sıcak preslenmiş çok yüksek mukavemetli çelik kullanımı eski nesil Civic’teki %1’lik kullanımdan %14’e çıkartılmış.

 

Daha hafif
Yüksek mukavemetli çeliğin artan kullanımı 2016 Civic Sedan’ın gövde kütlesinin selefine göre 30 kg daha az olmasına katkıda bulunuyor.

Son Güncelleme : 07 Mart 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo