BMW'nin 100 Yıllık Tarihi

Ototeknikveri     15 Mart 2016 01:32

BMW Group tarihi: Mobilitenin büyüleyici dünyasında geçen 100 yıl.

BMW'nin 100 Yıllık Tarihi
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

BMW Group 7 Mart 2016 tarihinde şirketin kuruluşunun 100. yılını kutlayacak. Bu geçen sürede Münih’in kuzeyinde yer alan küçük bir uçak motoru üreticisi dünya lideri premium otomobil ve motosiklet üreticisi ve premium finans ve mobilite hizmetleri sağlayıcısına dönüştü. Bu konuma giden yolda BMW her zaman değişimi tanımlayan ve geleceğe dönük son derece yenilikçi bir şirket olduğunu ispatladı. Bugün, BMW Group 14 ülkede yer alan üretim ve montaj tesisleri ve global satış ağıyla uluslararası bir şirketler grubu haline geldi. Şirket geleceğin bireysel mobilitesini tasarlamaya yönelik olarak önemli katkılarını sürdürmektedir.

 

BMW Group’un geçmişine bakıldığında, çeşitli olayların ve kararların şirketin gelişiminde sürdürülebilir etkiye sahip olduğu ve aynı zamanda karakterini de ifade ettiği görülmektedir. Öncü ürünler ve stratejik faaliyetler bu vizyon sahibi anlardan ilham almıştır. Tüm bunlar yeni bir şeyleri denemek ve yeni yollara başvurmak sonucunda elde edilmiştir. Şirket her zaman temel seviyeden fazlasını başarmak, en iyilerle rekabet etmek ve aynı zamanda zorlukların üzerine gitme kapasitesi sunarak daha gelişmiş amaç güdüsü ile bunların üstesinden gelmek konusunda iddialı davranmıştır.

 

Seçilen bağımsız yöntemlerle yenilikçi çözümlere ulaşmak.

Üstün özellikleri elde etme azmi ve sıradanla yetinmek yerine tamamen yeni ve karmaşık teknik çözümleri tercih etmeye her an hazır oluşu şirketin kuruluşundan bugüne kadar ürün gelişimi üzerinde belirleyici etkiye sahiptir. 1917 yılında lanse edilen BMW Illa uçak motoru olağanüstü gücünü, güvenilirliğini ve verimliliğini yüksek irtifalarda da ispatlamıştır. Bu özellikler, sıralı altı silindirli motor ile sağlam temel tasarım, özellikle hafif malzemelerin kullanımı ve karbüratör ve ateşleme alanında yenilikçi teknoloji ile sağlanmıştır.

 

Şirket ilk motosikletini tasarlarken de bağımsız bir yolu benimsemiştir. Diğer üreticiler halen bisiklet geometrisi üzerinde çalışırken BMW R 32 tutarlı bir şekilde motor çevresinde tasarlanmıştır. 1923 yılında sunulan model yatay şekilde karşı karşıya ikiz silindirli Boxer motorun ilk kullanıldığı motosiklettir ve zincir ya da kayış yerine mil boyunca motora doğrudan bağlı düz vites kutusu ve güç aktarım sistemini barındırır. Bu temel özellikler Boxer ya da yatık ikiz motorlara sahip BMW motosikletlerinin günümüzde de belirleyici özellikleri arasındadır.

 

Şirket 1928 yılında aynı zamanda otomobil üreticisi haline geldikten sonra ilk olarak yerleşik çağdaş tasarımı temel alan küçük otomobiller üretmiştir. Ancak dönemin tüm yaygın gelenekleri sıralı altı silindirli motora sahip BMW 303’ün markanın şapkası altında lanse edilen ilk orta seviye otomobil olmasıyla kırıldı. 1933 yılında sunulan model bugün de BMW böbrek ızgaralar olarak bilinen farklı radyatör kapağı çizgisi ile rakiplerinden ayrılan bir profil sundu. Daha da önemlisi, otomobil aynı zamanda farklı çapraz kesitlerde ikiz borulu yapısı sayesinde oldukça hafifti. Bunlar bir otomobilde ilk kez kullanılıyordu. Böylece tasarım mühendisleri yalnızca ağır bir otomobilin sabit sürüş özellikleri sunduğuna dair genel kanıyı çürütmüş oldular. BMW 303 hafif bir otomobildi, çabuk şekilde hızlanıyordu, zahmetsizce yavaşlıyordu ve virajları çevik ve güvenli şekilde dönüyordu. BMW çift alt boru ile boru tipi çerçevenin patentini alarak otomobillerini ağırlığı optimize etme ilkesine uygun tasarlamaya devam etti.

 

BMW i markasının otomobilleri akıllı, hafif yapı, güçlü inovasyon ve özellikle de bağımsız çözümlerin sürekli şekilde takip edilmesinin yeni bir örneğini oluşturmaktadır. Otomobil mimarisi tamamen elektrikli veya plug-in hibrit modeller için geliştirilmiş olup tasarımı alüminyum yürüyen aksam ile karbon fiber takviyeli plastikten yolcu hücresini bir araya getirir. BMW i tarafından benimsenen bütünsel yaklaşım BMW Group’un geleceğin bireysel mobilitesinin tasarımında öncü rol oynayacağı fikrini pekiştirmektedir.

 

Sorumluluk üstlenerek zorlukların üstesinden gelmek.

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra uçak motorları ilk olarak Almanya’da yasaklanırken BMW logosu 1918’den itibaren kamyon ve tekne motorlarında ve 1920’den itibaren motosiklet motorlarında görülmeye başlandı. Satın alanlar kısa süre sonra marka için büyük önem taşıyacak Bayerische Flugzeugwerke AG’yi de dahil etmişti. Şirket Haziran 1922’de BMW logosu, üretim tesisleri ve işgücü ile markanın haklarını da devraldı. Şirketin Bayerische Motoren Werke AG olarak kapsamlı şekilde isim değiştirmesi aynı zamanda bağımsız bir motor ve otomobil üreticisi olarak gelişimi için bir platform oluşturdu. Bayerische Flugzeugwerke AG 7 Mart 1916’da kurulduğundan, bu tarih günümüzde BMW şirketinin kuruluş tarihi olarak kabul edilmektedir.

 

Bayerische Motoren Werke’nin yeniden lansmanından kısa süre sonra uçak motorları yeniden hükümet için satın alma yapan kurumlar ve askeri amaçlar açısından odak noktası haline geldi. Almanya’da sektörün büyük kesimi ile paralel olarak BMW yöneticileri de 1930 ve 1940’lı yılların politik çerçeve koşullarına hitap ederken iş verimliliği elde etme azmi ile yönlendirildi. Bu sebeple şirket yeniden silahlanma çabalarından önemli oranda fayda sağladı. 1939 yılından itibaren hükümlüler, zorla çalıştırılan işçiler, savaş tutsakları ve toplama kampı mahkumları şirketin işlettiği üretim tesislerinde çalıştırıldı.

 

BMW Group Nasyonal Sosyalizm dönemi sırasındaki olaylarla ilgili sorumluluk taşıyarak farkındalığı arttırmaya ve toplumsal tartışma yaratmaya katkıda bulunan inisiyatifler oluşturdu. 1983 yılında “BMW – eine deutsche Geschichte” (“BMW – bir Almanya Hikayesi”) kitabı yayınlandığında şirket geçmişinin bu bölümünü kamuoyunun dikkatine ve tartışmaya açan ilk Almanya endüstri grubu oldu. 1933 ve 1945 arasındaki dönemin araştırmaları 2005 ve 2008’de yayınlanan iki tez bağlamında gerçekleştirildi. Ayrıca BMW AG, zorunlu çalıştırma mağdurlarının bedelini ödemek üzere 1999 yılında kurulan “Erinnerung, Verantwortung, Zukunft” ("Hatırlamak, Sorumluluk ve Gelecek”) vakfının da kurucu üyeleri arasında yer aldı.

 

Savaşın hemen ardından gelen dönemde şirket tüm açılardan yeni bir yaklaşım benimsemek durumunda kaldı. Savaş sonrası dönemin ilk motosikleti olan BMW R 24 modeli 1948 yılında Münih’te üretim hattından çıktı. Otomobillerin yeniden üretimi 1952 yılından itibaren başlarken şirket başta beklenen ticari başarıyı elde edemedi. 1959 yılında gerçekleşen Yıllık Genel Kurul’da BMW AG’nin Daimler-Benz AG’ye satışı imza aşamasında son anda engellendi. Büyük hissedarlardan Herbert Quandt himayesinde geliştirilen yeniden yapılanma planı BMW AG'nin bağımsızlığı, yeni yapılar ve yeni modelleri temel alıyordu. “Yeni Sınıf”ın ilk modeli olan BMW 1500 ile ilk dönüm noktası yakalandı. Geçen yalnızca birkaç yıldan sonra, şirket devredilecek bir aday olmaktan amiral gemi haline gelmişti.

 

1970’lerin başında artış “petrol krizi” sebebiyle aniden durma noktasına gelirken BMW yöneticileri zor günlerin üstesinden gelmek ve krizden yenilenmiş bir güçle çıkmak için kolları sıvadı. Münih’te “Dört silindir” olarak bilinen idari kule ve BMW Müzesi açılırken Dingolfing’de yeni bir üretim tesisi faaliyetlerine başladı.

 

 “Yeni Sınıf”ın devamı olarak BMW 5 Serisi sunuldu ve talep 1975 yılından sonra artış göstermeye başladı. BMW yeni modellerle, gelişmiş üretim kapasitesiyle ve optimize edilmiş satış yapısı ile bu talebi karşılamak için mükemmel bir konumdaydı.

 

1990’ların başında BMW yöneticileri bir kez daha yol ayrımına geldi. 1994 yılında odaklanma süreçleri konusunda sektör genelinde hakim eğilimleri izleyerek ilave hedef grup ve daha geniş otomobil serisi elde etmek üzere şirket İngiliz Rover Group’u satın aldı. Bu girişim büyük bir başarıya dönüşmedi. 2000 yılında Rover Group bir kez daha satıldı. BMW yalnızca MINI markasının gelişimi ile faaliyetlerini sürdürdü. Şirket bu esnada yeniden yapılanmış ve Rolls-Royce Motor Cars için isim ve marka haklarını satın almıştı.

 

2008 yılındaki global mali krizin hemen öncesinde “Number ONE” Kurumsal stratejisi ile sürdürülebilir, karlı büyüme ve uzun vadeli değer artışına yönelik ilkeler belirlenmişti. İlgili önlemler BMW Group’un dünya lideri premium otomobil ve motosiklet üreticisi ve premium finans ve mobilite hizmetleri sağlayıcısı olarak konumunu konsolide etmeye yönelikti.

 

En iyilerle karşılaştırma; motor sporlarında rekorlar ve başarılar.

yüzyılın başlarından itibaren, spor yarışları etkinlikleri motosiklet ve otomobil üreticilerinin motor sporlarına ilgi duyan kişileri yeni araçların performansları ile etkilemeleri için ideal bir ortam olarak kabul edilmekteydi. Ulusal ve uluslararası rekorlar gelişmiş teknolojiye dair ispat olarak algılanıyordu. Örneğin Haziran 1919’da test pilotu Zeno Diemer uçakla dünya yükseklik rekoru kırdı. BMW IV uçak motoruna sahip bir uçakla 9760 metre yüksekliğe tırmandı. BMW motorları aynı zamanda 1932 yazında dünyayı dolaşan ilk deniz uçağı olan Dornier “Wal” (Balina) ve bir önceki yıl raylı taşıtlarda 230km/sa ile dünya hız rekoru elde eden "raylı Zeppelin"de kullanıldı. BMW sürücüsü Ernst Jakob Henne 1929 ve 1937 yılları arasında iki tekerlek üzerinde çok sayıda dünya rekoru kırdı. Son rekor sürüşünde kırdığı 279.503km/sa hız rekoru 14 yıl boyunca geçilemedi. Son yıllarda rekorlar aynı zamanda yenilikçi gücü sergilemeye yönelik olarak da düzenlendi. Fransa Miramas'ta yer alan BMW test pistinde BMW H2R prototipi Eylül 2004'te hidrojen ile çalıştırılan araçlara yönelik dokuz adet rekor kırdı.
 

BMW markasının ilk yarış başarısı Şubat 1924’te elde edildi. Bu tarihte tasarımcı ve yarış sürücüsü Rudolf Schleicher dik Mittenwalder Gsteig’e yukarı tırmanışı kazandı. “Spor alanında test edildi – Seri olarak ispatlandı” sloganı böylece yaygın bir lakap haline geldi ve çok sayıda Almanya şampiyonluğu ve ilk uluslararası başarı ile pekiştirildi.

 

1939 yılında Georg Meier tarafından süperşarjlı BMW yarış makinesi ile kazanılan zafer özellikle bir dönüm noktası oluşturdu. Meier, Isle of Man’de Senior TT adıyla bilinen 500 cc sınıfında Tourist Kupasını kazanan İngiltere dışındaki ilk sürücü oldu. Yine BMW için yarışmaya katılan İngiliz sürücü Jock West ise ikincilik elde etti. Tam 75 yıl sonra Kuzey İrlandalı sürücü Michael Dunlop, Meier’i izleyerek BMW S 1000 RR ile Senior TT’de zafer kazandı.

 

 “Schorsch” Meier daha önceki başarısını savaş sonrası dönemde de devam ettirerek 1947 yılında Almanya Şampiyonasını kazandı. Takımın BMW motorlarına sahip yarış makineleri Sidecar Combination Dünya Şampiyonası'nda 1954 ve 1974 yılları arasında 20 üretici ve 19 sürücü şampiyonluğu ile etkileyici bir dizi zafere imza attı. 1980 yılında BMW R 80 G/S ilk kez olarak off-road yarışlarına yönelik heyecan yarattı. Avrupa Off-Road Şampiyonasının kazanılmasının ardından bunu 1981, 1983, 1984 ve 1985 yıllarında Paris-Dakar Rally zaferleri izledi.

 

BMW tarafından üretilen ilk otomobil, değerini daha en başından itibaren spor yarışmalarında da ispatladı. Otomobilin satışa sunulmasından yalnızca dört hafta sonra BMW 3/15 PS Uluslararası Alpine Ralli’sinde zafer kazandı. Efsanevi BMW 328 roadster ilk kez olarak yarış pistinde boy gösterdi. Haziran 1936’da Ernst Henne yeni modelle Nürburgring pistinde Eifel Yarışı’nda doğrudan sınıf zaferi elde ederek dört tekerlek üzerinde başarısını kanıtladı. Dört yıl sonra, BMW markası o güne kadar olan en büyük zaferlerinden birini elde etti. Fritz Huschke von Hanstein ve Walter Bäumer, BMW 328 Touring Coupé ile İtalya’da gerçekleşen Mille Miglia yarışında genel klasmanda zafer kazandı.

 

İlk başta, savaş sonrası dönemde motor yarışlarında daha mütevazı başarılar elde edilebilmişti. “Yeni Sınıf” burada da ilk kez heyecan oluşturdu. 1966 yılında Hubert Hahne, BMW 2000 TI ile Avrupa Touring Otomobili Şampiyonasını kazandı. Aynı zamanda bir touring otomobille Nürburgring’in kuzey pistini 10 saniyeden kısa sürede tamamlayan ilk sürücü oldu. Motor sporları aktivitelerinin giderek artan önemi Mayıs 1972’de BMW Motorsport GmbH’nin kuruluşu ile belirgin şekilde görüldü. Sonraki yıllarda başlıca touring otomobil yarışlarında çok sayıda başarı elde edildi. Elde edilen zaferler BMW 3.0 CSL, BMW 635 CSi, BMW 320 Group 5 ve en önemlisi de dünyanın en başarılı touring otomobili haline gelen BMW M3 Group A ile pekiştirildi.

 

1982 yılında BMW, iş ortağı Brabham ile motor tedarikçisi olarak Formula 1’de yerini aldı. Büyük zafer yalnızca bir yıl sonra elde edildi. Brezilyalı sürücü Nelson Piquet Dünya Şampiyonasını kazandı. Turbo motorlu bir otomobille bu unvanı kazanan ilk sürücü oldu. Motor sporları taahhüdüne uygun olarak BMW 2012 yılında Almanya Touring Car Masters’a (DTM) geri döndü. Geri dönüş hızlı bir şekilde muhteşem bir başarıya dönüştü. Kanadalı Bruno Spengler BMW M3 modelini sürdüğü açılış sezonunu Almanya Touring Car Masters Şampiyonu olarak tamamladı. BMW aynı zamanda üretici ve ekip sıralamasında da dereceye girdi.

 

Doğru zamanda doğru ürün.

Başlıca satışı hükümet kurumunun satın almasına bağlı bir uçak motoru üreticisinden global cazibeye sahip premium otomobillerin lider tedarikçisi olmaya giden yol geçtiğimiz 100 yıldaki bireysel mobilitenin geçmişiyle yakın ilişkiye sahiptir. Şirket tekrar tekrar mühendislik becerileri ve yaratıcılığını kullanarak çağdaş ihtiyaç ve istekleri eşsiz kalitesi ve bağımsız karakteri ile başarıyla karşılamayı sürdürdü. Şirket, pazardaki diğer oyuncular tarafından henüz keşfedilmemiş müşteri isteklerini belirleme konusunda kusursuz sezgileri ile yeni otomobil segmentleri yarattı ve ilave hedef gruplar oluşturmayı başardı. Bu öngörü aynı zamanda sürdürülebilir büyüme potansiyeline sahip pazar gruplarının tanımlanmasını ve trendlere dönüşen inovasyonların geliştirilmesini sağladı.

 

1920’lerde sivil havacılığın giderek artan önemi Bayerische Motoren Werke’yi kendini ispatlamış tasarımlardan yola çıkarak yeni ve özellikle güçlü uçak motorları tasarlamaya teşvik etti. On iki silindirli V motoru BMW VI uçak motoru 1926 yılında pazara sunuldu. Bu motor dünya genelinde ihracat rekoru kırdı ve şirketin 1920’lerde en başarılı ürünü haline geldi. BMW VI aynı zamanda o dönemde dünyanın en hızlı ticari uçağı olarak kabul edilen ve “Blitz" ya da "şimşek" lakabı verilen Heinkel HE 70 uçağına da takıldı.

 

Şirket aynı zamanda ilk motosikletini de dönemin ihtiyaçlarına uygun olarak yapılandırdı. BMW R 32, 1923'te lanse edildi ve yüksek güvenilirliğinin yanı sıra güvenli ve sportif sürüş özellikleri sundu. Tahrik mili düşük aşınma özelliği ve kirli yollarda minimum bakım gerektirmesiyle net avantajlar sunuyordu. BMW aynı zamanda ilk orta aralıktaki otomobilleri ile sofistike müşterileri çekmeyi de hedefliyordu. En önemlisi 1926 yılında lanse edilen BMW 326 50bg altı silindirli motordan gücünü alıyordu ve son derece cömert iç tasarımı ve yüksek kalite işçiliği ile özel bir teklif sunuyordu. Bu modelden 16.000 adet satıldı ve böylece o güne kadar markanın en çok satan otomobili haline geldi. Şirket Almanya’da siyasi değişikliklerin şirketin uluslararası uyumunu ve sivil üretim programındaki çeşitliliği ani şekilde durdurduğu 1930’lara kadar uçak motorları, motosikletler ve otomobilleri ile teknoloji ve ticari anlamda kendine başarılı bir yol çizdi.

 

Savaş sonrası Almanya’da ilk olarak BMW Isetta ekonomik mucize döneminde zamanın ruhunu yansıttı. “Motocoupé” modelinden 16.000’den fazla satıldı ve iki koltuklu araç, yol kullanıcılarının yoğun olduğu ABD’de dahil talep gördü. BMW 700 sportif iddiasını yerine getirerek ilk olarak 1959 yılında coupé modeli olarak ve daha sonra da sedan modeli olarak sunuldu. Bu otomobilin başarılı satış rakamları şirketin var olmasını sağladı. 1961 yılında BMW müşterilerin eksikliğini duyduğu BMW 1500 modelini sundu. Satış strateji uzmanları yüksek kaliteli orta aralıkta bir sedan modeline ihtiyaç duyulduğunu tespit etti. Tasarım mühendisleri uyumlu tasarımı, güçlü dört silindirli motoru ve ileri yürüyen aksam teknolojisi ile dört kapılı bir otomobil sundu. "Yeni Sınıf" en üst düzeyde bireyselliğin sembolü haline geldi ve özel karakteri ise konforlu yapısı ve sportifliği üzerine kuruluydu. 1965 yılında o döneme kadarki en güçlü model olan BMW 1800 TI/SA motor sporları platformu olarak sunuldu. Aynı zamanda bugün de halen kullanılan yeni slogan olan “Freude am Fahren” – “Gerçek Sürüş Makinesi” ise "Yeni Sınıf"ın başarının sebeplerini özetliyordu.

 

Yedi yıl sonra “Gerçek Sürüş Makinesi” aynı zamanda BMW motosikletlerin de yönlendirici ilkesi haline geldi. Şirket daha önce yeni modeller olan BMW R 50/5, BMW R 60/5 ve BMW R 75/5 modellerini piyasaya sunmuştu. Motosiklet sürmek artık özellikle sportif touring makinelerde keyfi çıkarılabilen eğlenceli bir boş vakit aktivitesi haline gelmişti. 1980 yılında BMW motosiklet segmentinde bir sonraki öncü başarısını elde etti. Touring Enduro BMW R 80 G/S günümüzde de off-road ve yollarda gerçek sürüş keyfi sunan popüler motosiklet kategorisinin öncüsü oldu.

 

Yeni çeşitlilik şekli öncü otomobil konseptinin de özelliği haline geldi ve bu şekilde BMW 1999 yılında otomobil alanında da heyecan yarattı. SUV modellerine ilgi daha oluşmadan önce BMW, Detroit’te gerçekleşen Kuzey Amerika Uluslararası Otomobil Fuarı’nda markanın yoldaki tipik dinamik performansını üstün çok yönlü özelliklerle, yüksek koltuk konumu ve dört çekerle birleştirdiği BMW X5 modelini lanse etti. Bu aynı zamanda Spor Aktivite Aracı segmentinin lansmanını da müjdeledi, burada da BMW, konsepti ilerleyen yıllarda diğer otomobil sınıflarına aktararak öncü rolünü üstlendi. Günümüzde seri, markanın başarılı şekilde yeni konsept alanlarına girmesini sağlayan iki Spor Aktivite Coupé modeli de dahil olmak üzere beş BMW X Modelinden oluşuyor.

 

Kurumsal tarihinin yeni yüzyılının eşiğinde bulunan BMW Group fosil yakıtlardan bağımsız ve yerel emisyon üretmeyen bir mobilite şekli tasarlamak konusunda öncü bir rol üstlendi. 2013 yılından bu yana BMW i3 Gerçek Sürüş Makinesi konseptini tamamen elektrikle çalışan premium bir otomobille sağlamaktadır. Ayrıca, 2014’te tanıtılan BMW i8 plug-in hibrit modeli sürücülerin spor otomobillerin geleceğini bugünden deneyimlemesini sağlamaktadır.

 

Zaman tüneli:

100 yıla ait 100 bilgi.

 

7 Mart 1916

Kayıtlı ofisi Münih’te Lerchenauer Straße’de bulunan uçak üreticisi Gustav-Otto-Flugmaschinenfabrik’in devamı olarak Bayerische Flugzeugwerke AG kurulur. 1922’de Bayerische Motoren Werke AG’nin motor yapımı, adı ve marka logosu bu şirkete aktarılır. Dolayısıyla bu tarih “Yeni BMW AG”nin kuruluş tarihi olarak kabul edilir.

 

21 Temmuz 1917

1913’te kurulan uçak motoru üreticisi Rapp-Motorenwerke GmbH’nin, Bayerische Motoren Werke GmbH adıyla Ticari Kaydı oluşturulur ve kısa süre sonra Münih Moosacher Straße’de yeni üretim tesisleri kurulur.

 

10 Aralık 1917

BMW harfleri ile yuvarlak marka logosu ve Bavyera’nın ulusal renkleri olan mavi ve beyaz renkte stilize pervane görünümü Imperial Patent Bürosu’nda 221388 numarayla Ticari Kayıt altına alınır. 1920’lerin sonunda bu logo ilk kez stilize döner pervane şeklinde reklamlarda yerini alır ve bu tarihten itibaren logo bu temel üzerinden yorumlanır.

 

17 Haziran 1919

Test pilotu Zeno Diemer, Deutsche Flugzeugwerke tarafından üretilen ve BMW IV sıralı altı silindirli motordan gücünü alan uçakla 9760 metre yüksekliğe ulaşarak yeni bir dünya yükseklik rekoru kırar.

 

6 Temmuz 1922

Bayerische Flugzeugwerke AG, mevcut sahibi olan Knorr-Bremse AG’den Bayerische Motoren Werke şirket adını, marka logosunu ve motor yapım hakkını devralır.

 

28 Eylül 1923

Berlin’de gerçekleşen Almanya Otomobil Fuarı’nda BMW R 32 sunulur. Max Friz yönetiminde geliştirilen, marka adı altında üretilen ilk motosiklette yatay ve karşı karşıya yerleştirilmiş iki silindirli dört stroklu Boxer motor yer alır.

 

2 Şubat 1924

Mühendis ve yarış sürücüsü Rudolf Schleicher BMW R 32 ile dik Mittenwalder Gsteig’de yokuş tırmanışı kategorisinde en iyi zamanlamayı gerçekleştirerek BMW’nin motor yarışlarındaki ilk zaferine imza atar.

 

1 Ekim 1928

BMW, Thuringia’da Dixi 3/15 PS küçük otomobillerin ve İngiliz Austin Seven’ın lisanslı versiyonun üretildiği otomobil üreticisi Fahrzeugfabrik Eisenach’ı satın alır. Bu sayede şirket otomobil üreticisi haline gelir.

 

22 Mart 1929

Eski Berlin-Johannisthal havaalanında Ambi-Budd firmasından kiralanan üretim binasında ilk BMW 3/15 PS üretim hattından çıkar.

 

22 Haziran 1931

Demiryolu tasarımcısı Franz Kruckenberg tarafından tasarlanan BMW VI on iki silindirli uçak motorundan gücünü alan “Rail Zeppelin” 230km/sa hıza ulaşarak demiryolu araçlarında yeni bir dünya hız rekoru kırar.

 

1 Mart 1932

BMW, Austin ile lisans sözleşmesini sonlandırır ve kısa süre sonra şirketin ilk ürettiği otomobil tasarımı olan yeni dört silindirli motora ve iki kapılı tamamen çelik gövdeye sahip BMW 3/20 PS’yi sunar.

 

22 Temmuz 1932

Pilot Wolfgang von Gronau Dornier, 600 bg on iki silindirli BMW VIIa tipi motordan gücünü alan “Wal” (balina) isimli deniz uçağında havalanarak toplamda 44.800 kilometreden oluşan ilk dünya çevresinde uçuşu gerçekleştirir.

 

11 Şubat 1933

BMW 303, markanın ilk altı silindirli otomobili olarak Berlin’de gerçekleşen Uluslararası Otomobil Fuarı’nda sunulur. Aynı zamanda BMW’nin marka olmuş böbrek ızgaralarına sahip ilk model olur.

 

21 Aralık 1934

Uçak motorlarının yapım işi geriye dönük olarak 1 Ocak 1934 itibarı ile ayrı bir firmaya verilir ve firma BMW Flugmotorenbau GmbH adını alır.

 

15 Şubat 1936

Berlin Uluslararası Otomobil Fuarı’nda sıralı altı silindirli motordan gücünü alan, kutu bölmeli şasiye ve aerodinamik şekilli gövdeye ve hidrolik fren sistemine sahip yeni orta aralık modeli olarak BMW 326 modeli sunulur.

 

14 Haziran 1936

İki litrelik BMW 328 spor otomobil ilk kez olarak Nürburgring’de Eifel Yarışı sırasında tanıtılır. Ernst Jakob Henne yeni modelle gerçekleştirdiği sürüşle baştan sona açık ara zafer elde eder.

 

28 Kasım 1937

BMW sürücüsü Ernst Henne çok sayıda dünya rekoru kıran sürüşlerin sonuncusuna başlar ve süperşarjlı BMW motosiklet üzerinde 279.503km/sa rekor hıza ulaşır. Bu rekor izleyen 14 yıl boyunca kırılamaz.

 

8 Haziran 1939

Georg “Schorsch” Meier, BMW süperşarjlı motosikleti ile Isle of Man’de gerçekleşen Senior-TT’yi kazanan ilk İngiliz olmayan sürücü unvanını alır.

 

30 Eylül 1939

BMW AG, Berlin-Spandau’da Brandenburgische Motoren Werke GmbH’nin tüm hisselerini devralır. BMW daha önce de şirketle hava soğutmalı uçak motorlarının geliştirmesinde işbirliği gerçekleştirmiştir.

 

28 Nisan 1940

Fritz Huschke von Hanstein ve Walter Bäumer, BMW 328 Touring Coupé ile gerçekleştirdikleri sürüşle Mille Miglia endurance yarışında genel zaferi elde eder. Aynı zamanda BMW ile bütün klasmanlarda takım sıralamasına girerler.

 

30 Nisan 1945

ABD Ordusu askerleri Münih yakınında Allach’ta sözde gölge fabrika ve kampa ulaşır. Aralık 1939’dan itibaren savaş esirleri, mahkumlar, zorla çalıştırılan işçiler ve toplama kampı mahkumları burada ve diğer lokasyonlarda uçak motorları üretmek üzere çalıştırılır.
17 Aralık 1948

Münih’te motosiklet üretimi yeniden başlatılır. Tek silindirli motora sahip BMW R 24, BMW AG’nin savaş sonrası döneminin ilk aracı olarak burada üretilir.

 

11 Mart 1954

Cenevre Otomobil Fuarı’nda sunulan BMW 502 sekiz silindirli motordan gücünü alır. Aynı zamanda ilk kez V8 tamamen alaşım motor, seri üretim bir otomobile takılmıştır.

 

12 Eylül 1954

Monza’da final yarıştaki zaferlerinden sonra Wilhelm Noll ve Fritz Cron bir BMW üzerinde motosiklet sepeti kombinasyon yarışında ilk Dünya Şampiyonluğu unvanını elde eder. 1974 yılı itibariyle BMW bu disiplinde 19 sürücü ve 20 üretici Dünya Şampiyonluğu elde etmeyi başarmıştır.

 

1 Ekim1954

BMW, İtalyan üretici Iso’dan ön kapılı iki koltuklu mikro otomobil üretme lisansını devralır. BMW Isetta çok sayıda detaylara sahiptir, BMW motosiklet motorlarından gücünü alır ve “Motocoupé” olarak pazarlanarak markanın 1950’lerdeki en çok satan modeli haline gelir.

 

15 Ocak 1955

Salıncak süspansiyonla üretilen BMW R 50 ve BMW R 60 ile Brüksel Otomotiv Fuarı’nda yeni bir model serisi sunulur. Bu seri 1969 yılına kadar BMW motosiklet programını tanımlar.

 

22 Eylül 1955

BMW 507 modeli Frankfurt Otomobil Fuarı’nda ilk kez tanıtılır. Bu model 150 bg sekiz silindirli motoruyla tasarımcı Albrecht Graf Goertz tarafından tasarlanmıştır ve basında “Isar Rüyası” başlığıyla kutlanır.

 

9 Haziran 1959

BMW AG Yönetim Kurulu, yeni BMW 700 Coupé modelini basın lansmanı ile uluslararası basına tanıtır. Bu otomobil karlı geniş çaplı otomobil üretiminin temellerini atar.

 

9 Aralık 1959

BMW AG’nin Yıllık Genel Kurulu’nda küçük hissedarlardan bir grup Daimler-Benz AG’ye satışını engeller. Ana hissedarlardan Herbert Quandt, BMW’nin bağımsızlığını güvence altına alan daha büyük bir taahhütte bulunur.

 

30 Kasım1960

BMW AG’nin Yıllık Genel Kurulu’nda şirketin yeniden düzenlenmesine yönelik yeniden yapılanma planı onaylanır ve bu başarılı bir geleceğe giden yol haritasını çizer.

 

21 Eylül 1961

BMW 1500’ün dünya prömiyeri Frankfurt’ta Uluslararası Otomobil Fuarı’nda gerçekleştirilir. Bu aynı zamanda “Yeni Sınıf”ın çığır açan başarısının başlangıcı olur.

 

29 Haziran 1964

Olumlu ticari gelişmeler sonucunda BMW AG Genel Kurulu’nda savaşın bitiminden sonra ilk kez hissedarlara kar payı ödemesi kararı çıkar.

 

18 Haziran 1965

BMW AG, BMW Triebwerkbau GmbH’de kalan hisselerini MAN AG’ye satar ve bu süre için uçak motoru üretimini sonlandırır.

 

7 Mart 1966

İki kapılı BMW 1600, şirketin 50. yıl kutlamaları sırasında Bavyera Devlet Opera Binası önünde misafirlere tanıtılır.

 

2 Ocak 1967

BMW AG, Goggomobil mikro otomobil, çeşitli diğer modeller ve tarım makinaları üreten Hans Glas GmbH şirketini satın alır.

 

25 Eylül 1968

Yeni altı silindirli modeller BMW 2500 ve BMW 2800, Tegernsee Gölü’nde gerçekleşen basın toplantısıyla sunulur. Birkaç yıllık bir aradan sonra marka bir kez daha bu otomobillerle lüks segmentine giriş yapar.

31 Aralık 1968

BMW AG rekor dolu bir yılı daha geride bırakır. İlk kez bir yıl içerisinde 100.000’den fazla otomobil üretilir.

 

13 Mayıs 1969

BMW’nin Münih’teki ana tesisinde motosiklet üretimi sona erer. Üretim Berlin’deki tesise aktarılır ve burada Eylül 1969’da yeni BMW /5 Serisi üretim hattından çıkar.

 

16 Mart 1971

Şirket, BMW Kredit GmbH’nin kurulmasıyla finansal hizmetler alanına giriş yapar.

 

20 Ekim 1971

Münih yakınlarında Aschheim’de yeni BMW test pisti ve deneme tesisi açılır.

 

24 Mayıs 1972

BMW Motorsport GmbH kurulur. Şirket tüm motor sporları aktivitelerinden ve yarış otomobilleri geliştirmekten ve özellikle de yolda kullanıma uygun sportif otomobiller geliştirmekten sorumludur.

 

31 Ağustos1972

BMW AG BMW (South Africa) (Pty) Ltd şirketini kurar ve bu satış ve üretim şirketinde hisselerin çoğunluğuna sahiptir. Böylece Güney Afrika Rosslyn’deki tesis, Almanya dışındaki ilk üretim tesisi olur.

 

10 Eylül 1972

Münih’te gerçekleşen Olimpiyatlar’da BMW 1602 Elektro maraton yarışı için destek otomobili olarak kullanılır. Bu model BMW markası altındaki ilk tamamen elektrikli otomobildir.

 

12 Eylül 1972

BMW “Yeni Sınıf”ın devamı olarak ilk BMW 5 Serisi modelleri ile yeni bir model isimlendirme yapısını tanıtır. Böylece BMW net bir şekilde tanımlanmış ve hatırlanması kolay model isimlendirmeleri sunar ve sistemin altında yatan temel ilke bugün de aynı şekilde devam etmektedir. İlk basamak seriyi temsil ederken diğer iki basamak motorun kapasitesine bağlı olarak modeli tanımlar.

 

8 Ocak 1973

Fransa’da BMW iştiraki kurulduğunda, şirket uluslararası pazarda satış faaliyetlerinin kontrolünü üstlenmeye başlar.

 

18 Mayıs 1973

Yeni idari bina ve BMW Müzesinin resmi açılışı gerçekleştirilir. “Dört Silindir” yapısı ve “Museum Bowl” binaları bir yıl önce Olimpiyatlar için zamanında tamamlanmıştır.

 

27 Eylül 1973

Son derece genişletilmiş ve modern hale getirilmiş Dingolfing Fabrikası’nda üretim başlatılır. İlk olarak BMW 5 Serisi modelleri burada üretilir.

 

14 Haziran 1975

Amerikalı sanatçı Alexander Calder tarafından tasarlanan BMW 3.0 CSL, 24 Saatlik Le Mans’a katılan ilk BMW Sanat Otomobili olur.

Bu çalışma, BMW’nin bugün de geliştirmekte olduğu büyüleyici ve eşsiz bir Sanat Koleksiyonunun başlangıcı olur.

 

30 Haziran 1975

BMW AG Yönetim Kurulu, başarılı BMW 02 Serisi’nin yeni teknoloji ve yeni model isimlendirmesiyle devamı olan BMW 3 Serisi’ni Münih Olimpik Stadyumunda tanıtır.

 

3 Şubat 1976

BMW Motorsport GmbH, BMW Sürüş Deneyimi ve MINI Sürüş Deneyimi olarak bilinen “sürüş okulu”nu kurar. Burada direksiyon başında daha fazla keyif alınmasını sağlayan ve güvenliği artıran eğitim ve deneyim programları sunulur. İlk resmi kurslar 22 Nisan 1977’de başlar.

 

11 Mart 1976

Yeni BMW 6 Serisi’nin coupé modelleri Cenevre’de gerçekleşen Uluslararası Otomobil Fuarı’nda tanıtılır.

 

5 Ekim1978

Paris’te Mondial de l’Automobile etkinliğinde BMW M1 tanıtılır. Bu model, BMW Motorsport GmbH tarafından geliştirilen 277 bg motor gücüne sahip orta motorlu bir spor otomobil modelidir. Yarış versiyonu, 1979 ve 1980 yıllarında Avrupa’da Formula 1 destek programında Procar Serisi dahil olmak üzere katıldığı yarışlarda heyecan yaratır.

 

21 Haziran 1979

Avusturya Steyr’de yer alan motor fabrikasının açılışı çığır açan bir etkinlikle kutlanır. Fabrika bugün de BMW dizel motorlar dahil olmak üzere çok çeşitli motorların geliştirilmesi ve üretimine yönelik bir yetkinlik merkezi olarak hizmet vermektedir.

 

20 Ocak 1981

Fransız yarış sürücüsü Hubert Auriol BMW R 80 G/S modelini sürerek Paris-Dakar Ralli’sini kazanır ve Boxer yatık ikiz motordan gücünü alan ve bir yıl önce lanse edilen Enduro modelinin güvenilirliğini pekiştirir.

 

13 Haziran 1983

BMW şirket tarihindeki ilk dizel motorlu otomobil serisini sunar. BMW 524td modeli sıralı altı silindirli turbo dizel motoruyla 85Kw/115bg motor gücüne sahiptir.

 

15 Ekim 1983

Güney Afrika Grand Prix etkinliğinde Brezilyalı yarış sürücüsü Nelson Piquet, Brabham BMW kullanarak Formula 1 Dünya Şampiyonu olur. BMW’nin etkinlikte prömiyerinden yalnızca 630 gün sonra gerçekleşen bu zaferi aynı zamanda turbo motorlu bir otomobille kazanan ilk şampiyon olur.

 

1 Ocak 1985

Bağımsız düşünce ve inovasyon geliştirmeye yönelik olarak BMW Technik GmbH kurulur ve vizyon sahibi otomobil ve parça konseptleri geliştirir.

 

12 Eylül 1985

BMW, ilk dört çeker modeli olan BMW 325i dört çeker modelini ve son derece sportif BMW M3 modelini Uluslararası Otomobil Fuarı’nda sunar.

 

 

5 Mart 1987

Savaş sonrasından bu yana Almanya üretim hattından çıkan ilk on iki silindirli model olan BMW 750i Cenevre Otomobil Fuarı’nda sunulur.

 

22 Mayıs 1987

Yeni Regensburg BMW Fabrikası resmi olarak açılır. 1986’dan itibaren burada üretilen ilk model BMW 3 Serisi Sedan’dır.

 

11 Eylül 1987

BMW Technik GmbH tarafından geliştirilen BMW Z1 roadster, Frankfurt Uluslararası Otomobil Fuarı’nda tanıtılır.

 

15 Kasım 1987

Schnitzer Motor Sporları ekibi ile BMW M3 modelini süren İtalyan yarış sürücüsü Roberto Ravaglia ilk Touring Otomobil Dünya Şampiyonu olur.

 

27 Nisan 1990

Araştırma ve Mühendislik Merkezi (FIZ – bugünkü adıyla Araştırma ve Yenilik Merkezi) Münih’in Milbertshofen bölgesinde gala kutlaması ile resmi olarak açılır. Burada 7000 araştırmacı, mühendis, tasarımcı, müdür ve teknisyen yakın işbirliği içinde çalışmaktadır.

 

1 Temmuz 1990

BMW iş ortağı Rolls-Royce Plc ile güçlerini birleştirerek uçak türbinleri geliştirme, üretme ve satışına yönelik olarak bağımsız Rolls-Royce GmbH firmasını kurarlar. Bu iş ortaklığı şirketi yeniden kökenlerine götürür. 1999 yılında şirketin yeniden düzenlenme aşamasının başlangıcında BMW AG, hisselerini Rolls-Royce plc’ye satar.

 

10 Mart 1992

Eisenach geleneksel heritage alanında yeni BMW Fahrzeugtechnik GmbH fabrikası açılır. Burada şirketin üretim ağı için pres araçları üretilir.

 

1 Ağustos 1993

1972 yılında kurulan BMW Motorsport GmbH ismi BMW M GmbH Gesellschaft für individuelle Automobile olarak değiştirilir (BMW M GmbH: Bireyseller için).

 

29 Ocak 1994

Satın alma sözleşmesinin imzalanmasıyla BMW AG; Rover, MG, MINI ve Land Rover markalarını içeren İngiliz Rover Group’u satın alır.

 

8 Nisan 1994

BMW Group Mobile Tradition kurulur ve 2008 yılından itibaren BMW Group Classic olarak şirket ve ürün geçmişine yönelik tüm gerekliliklerin sorumluluğunu üstlenir.

 

8 Eylül 1994

ABD South Carolina eyaletinde BMW Spartanburg fabrikasında otomobil üretimi başlar, üretim hattından ilk çıkan model BMW 318i olur. Yeni lokasyonun resmi açılışı 15 Kasım’da gerçekleştirilir.

 

8 Haziran 1998

Şirket, Rover Group satın alması sonucunda sahibi olduğu MINI markasının bağımsız bir tasarımla devam ettirileceğini duyurur.

 

14 Haziran 1998

BMW 320d, Nürburgring’de 24 Saatlik Yarışı kazanan ilk dizel motorlu otomobil olur.

 

10 Ocak 1999

BMW, Detroit Otomobil Fuarı’nda Spor Aktivite Aracı konseptini sunar. BMW X5 markaya özgü sportif özellikleri dört çeker bir aracın çok yönlü nitelikleriyle birleştirir ve böylece bu konseptle yeni bir pazar segmenti oluşturur.

 

1 Ekim 1999

BMW AG ve Rover Group, BMW Group adı altında birleştirilir, yeni yapıda grubun işlevi birden fazla markayı aynı çatı altında sunmaktır.

 

29 Ekim 1999

 “Dört Silindir” olarak bilinen BMW Kulesi ve yanındaki BMW Müzesi kültürel miras alanı olarak adlandırılır ve koruma altına alınır.

9 Mayıs 2000

BMW AG, MINI ve Land Rover markaları haricinde Rover Group’u Phoenix Venture Group’a satar ve iki hafta sonra Ford Motor Corporation Land Rover’ı devralır. Yalnızca MINI, BMW Group’un bir parçası olarak kalır.

 

26 Nisan 2001

Markanın yeniden lansmanından yalnızca birkaç ay sonra ilk MINI otomobili, klasik Mini’nin orijinal üretim yeri olan İngiltere Oxford’da bulunan ve kapsamlı şekilde modernleştirilen üretim tesisinde montaj hattından çıkar.

 

13 Eylül 2001

Frankfurt Uluslararası Otomobil Fuarı’nda yeni BMW 7 Serisi’nin dünya prömiyeri gerçekleştirilir. Lüks sedan modelin dördüncü neslinde BMW, devrim yaratan iDrive kontrol sistemini tanıtır.

 

31 Aralık 2002

BMW Group ticari yılı yeni bir satış rekoru ile tamamlar. İlk kez olarak bir yıl içerisinde BMW ve MINI markalarına ait bir milyondan fazla otomobil satılır.

 

3 Ocak 2003

Yılın başından itibaren, Rolls-Royce markası resmi olarak BMW Group’un bir parçasıdır. Rolls-Royce Motor Cars Limited yeni dönemin ilk modeli olan Rolls-Royce Phantom modelini şirketin Goodwood’da yer alan yeni kayıtlı ofisinde sunar.

 

20 Mayıs 2004

Çin’in kuzeydoğusunda bulunan Shenyang’da Dadong üretim tesisi açılır. Tesis Brilliance China Automotive Holdings Ltd iş ortaklığı altında işletilir.

 

25 Eylül 2004

Markaya özgü eşsiz sürüş keyfi Mondial de l’Automobile Paris’te sunulan BMW 1 Serisi aracılığıyla ilk kez kompakt segmentte sunulur.

 

 

13 Mayıs 2005

Ünlü mimar Zaha Hadid tarafından tasarlanan BMW Leipzig Fabrikası açılır. Burada üretilen ilk otomobiller BMW 3 Serisi modelleridir ve bunları diğer modeller izler.

 

7 Eylül 2005

BMW Group ilk kez Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksinde dünyanın en sürdürülebilir otomobil üreticisi olarak listelenir.

 

13 Eylül 2006

Yeni MINI model nesli için üretim başlatıldığında İngiliz MINI Üretim Üçgeni Swindon, Hams Hall ve Oxford tesisleri ile faaliyetlerine başlar.

 

27 Eylül 2007

BMW AG Yönetim Kurulu uzun vadeli karlı büyüme hedefi ile yeni Number ONE kurumsal stratejisini sunar.

 

17 Ekim 2007

BMW Welt açılır. Fütüristik tasarıma sahip çok işlevli bina eşsiz bir marka deneyimi sunar. Burada, dünyanın her yerinden gelen müşteriler markaya özgü bir ortamda yeni otomobillerini teslim alabilir.

 

19 Kasım 2008

Los Angeles Otomobil Fuarı’nda rutin günlük trafiğe yönelik saha testleri için tamamen elektrikli küçük otomobil modeli MINI E tanıtılır. Sürdürülebilir mobilite çözümlerinin geliştirilmesine yönelik olarak BMW Group tarafından yaratılan i projesinin bir ürünüdür.

 

21 Şubat 2011

Yeni BMW i alt markası BMW Welt’te tanıtılır. Alt markaya yönelik olarak şirket tarafından geliştirilen yenilikler elektrikli otomobiller ve yenilikçi mobilite servislerini içerir.

 

1 Nisan 2011

BMW Group ve Münih Sixt AG arasındaki iş ortaklığı sonucunda DriveNow premium otomobil paylaşım hizmeti faaliyetlerine başlar.

1 Eylül 2011

BMW Group ve SGL Group arasındaki iş ortaklığı sonucunda ABD’nin Washington eyaletinde Moses Lake’te bulunan karbon fiber fabrikası faaliyetlerine başlar. Fabrika BMW i3 ve BMW i8 modellerinin karbon fiber takviyeli plastikten (CFRP) yolcu hücrelerinin üretimi için başlangıç malzemelerinin tedarikini üstlenir.

 

15 Ocak 2012

Alman X-raid özel takımı Dakar Rallisinde MINI ALL4 Racing modeli ile zaferi kazanır. Otomobil MINI Countryman temel alınarak tasarlanmıştır ve endurance rallileri için özel olarak geliştirilmiştir.

 

29 Nisan 2012

18 yıldan sonra BMW, 21 Ekim’de Hockenheim’de gerçekleşen Almanya Touring Car Masters (DTM) etkinliğine dönerek üç unvanla zafer kazanır. Kanadalı Bruno Spengler BMW M3 DTM ile DTM şampiyonu olurken BMW aynı zamanda üretici ve ekip sıralamalarına da girer.

 

24 Mayıs 2012

BMW Group ve Brilliance China Automotive Holdings Ltd. tarafından işletilen Çin’deki ikinci tesis olarak Shenyang’da Tiexi Fabrikası açılır.

 

18 Eylül 2013

BMW Leipzig Fabrikasında BMW i3 üretimi başlatılır. Böylece BMW Group yol kullanımına uygun ilk premium elektrikli otomobili sunar. Otomobil en başından itibaren elektrikli motora sahip olacak şekilde tasarlanmıştır.

 

26 Şubat 2014

BMW Group Classic yeni yerine taşındığını duyurur. Bu aynı zamanda şirketin geçmiş kökenlerine dönüşünü temsil eder. Münih’te Knorr-Bremse AG’den Moosacher Straße’de alınan arazi ilk üretim tesislerinden bazılarının yeniden şirkete geçmesini sağlar.

 

5 Haziran 2014

BMW i8 plug-in hibrit spor otomobilin ilk örnekleri Münih’te BMW Welt’te müşterilere teslim edilir.

 

10 Haziran 2015

Yeni BMW 7 Serisi BMW Welt’te sunulur. Lüks sedan modelin altıncı nesli karbon çekirdekli gövde yapısı, BMW harekete duyarlı kumanda ve uzaktan kumandalı park gibi eşsiz yenilikler içerir.

 

6 Aralık 2015

BMW i ev dışı şarj altyapısını genişletme taahhüdü dolayısıyla Paris’te gerçekleşen BM İklim Konferansı’nda “Momentum of Change” ödülüne layık görülür. Bu ödüle ek olarak BMW i3 için Yeşil Direksiyon ödülü ve art arda BMW i3 ve BMW i8 için “Dünya Yeşil Otomobil Ödülü” dahil olmak üzere otomotiv sektöründe çok sayıda ulusal ve uluslararası unvan elde edilir. Bu ödüller BMW i markasına ve otomobillerine henüz pazara sunma aşamasında verilir.

 

6 Ocak 2016

Şirket, Las Vegas’ta gerçekleşen Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES) kontrol ve bağımsız sürüş alanlarında öncü yenilikleri sunmak üzere BMW i Vision Future Interaction çalışmasını kullanır.

 

7 Mart 2016

Şirketin 100. Yıldönümü Münih’te Olympiahalle arenada düzenlenen gala etkinliği ile kutlanır.

Son Güncelleme : 15 Mart 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo