Ford'un Yeni Far Teknolojisi

Ototeknikveri     21 Mart 2016 04:29

Ford yeni aydınlatma teknolojisi ile uzun farlar yakıldığında yoldaki diğer sürücülerin gözünü kamaştırma endişesini ortadan kaldırıyor ve daha iyi bir yol görüşü sağlıyor.

Ford'un Yeni Far Teknolojisi
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Yeni yansımasız uzun farlar yoldaki diğer sürücüleri rahatsız etmiyor. Yeni S-MAX, Galaxy ve Edge modellerinde yer alacak teknoloji, Ford’un uyumlanabilir ön aydınlatma sistemiyle birlikte çalışacak. Bu sistem uzun far açısını ve yoğunluğunu hız, ışık ve direksiyon açısına göre otomatik ayarlayabiliyor. Yansımasız uzun farlar ön cama monte edilmiş kamera aracılığı ile geceleri 800 metre mesafeye kadar yoldaki motorlu araçların ve bisikletlerin farlarını ve arka lambalarını tespit edebiliyor. Sistem özel geliştirilmiş lambalar ile diğer sürücüleri ve bisikletlileri rahatsız eden hatta görüşlerini engelleyen ışıkları bloke ediyor. Uzun farlar ile sürüş sürücülerin yoldaki tehlikeleri çok daha erken tespit edebilmelerini sağlıyor. Araştırmalar otomatik uzun farların sürücülerin manuel olarak kullandıkları zamanlara göre 10 kat daha fazla harekete geçtiğini gösteriyor.

Ford Avrupa Aydınlatma Sistemleri Araştırma Mühendisi Michael Koherr yeni teknoloji için “Herhangi bir sürücüye sorun, yoldaki diğer sürücülerin en sinir bozucu alışkanlığının farlarını kısmayarak verdikleri rahatsızlık olduğunu söyleyeceklerdir. Ford’un yeni yansımasız uzun farları, uzun far kullanımını maksimum seviyeye çekererek daha fazla güvenlik sağlarken yoldaki diğer kullanıcıların rahatsız olmasını da engelliyor” diyor.

 

Yeni teknoloji Ford mühendislerinden oluşan global bir ekip ve tedarikçi ortakların işbirliği ile geliştirildi. Geliştirme sürecinde dünyanın farklı köşelerinde gece sürüşü testleri yapıldı.

Yansımasız uzun farlar Ford’un otomatik uzun far sistemi, Ford dinamik LED farlar ve uyumlanabilir ön aydınlatma sistemi ile birlikte çalışıyor. Farların yoğunluğu ve açısı hıza, ortam ışığına, direksiyon açısına, öndeki araçla olan mesafeye ve sileceklerin çalışmasına göre ayarlanıyor. Düşük ortam ışığında farlar otomatik olarak çalışmaya başlıyor.

 

Koherr açıklamasında bazı sürücülerin yoldaki diğer kullanıcıları rahatsız etmemek için bazen uzun farları hiç açmadıklarını tespit ettiklerini belirtti. Koherr açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ford’un yansımasız uzun far teknolojisi bu stresi sürücülerin üzerinden kaldırıyor ve farklı ışık yoğunlukları arasındaki yumuşak geçiş sürücülerin gözlerinin ışığa uyum sağlamasını kolaylaştırıyor”.

Ford tarafından sunulan yeni otonom teknolojiler arasında trafik işaretlerini tarayarak otomobilin hızının yasal sınırlar içinde tutulması için sürücüye yardım, yoldaki yayaların tespiti ve kaza riski oluştuğunda otomatik fren de var. Ford kavşaklardaki görüşü geliştirecek, trafik ışıklarını tanıyacak, yoldaki yayaları, bisikletlileri ve hayvanları tespit edecek ileri teknoloji bir aydınlatma sistemi üzerinde de çalışıyor.

 

Yansımasız uzun farlar tüm yeni Ford S-MAX, Galaxy ve Ford Edge SUV modellerinde bulunabilecek.

 

Son Güncelleme : 21 Mart 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo