2016 Toyota RAV4 Hibrit Güç Sistemleri

Ototeknikveri     27 Mart 2016 11:20

Toyota'nın uyguladığı makyaj operasyonunun ardından hibrit seçeneğe kavuşan RAV4 Hibrit'te görev alan yenilikçi sistemin tüm detayları.

2016 Toyota RAV4 Hibrit Güç Sistemleri
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

RAV4’ün tam hibrit güç ünitesi 2.5 litrelik Atkinson çevrimli benzinli motorun, güçlü bir elektrik motoru, bir jeneratör, arka koltukların altına konumlandırılmış 204 hücreli nikel metal hidrür batarya, bir güç kontrol ünitesi ve bir güç ayırıcı aygıtla bir araya gelmesinden oluşuyor. AWD versiyonlardaki E-Four elektrikli dört çeker tahrik özelliğiyse arka tarafa takılı olan ikinci bir elektrik motoruyla sağlanıyor, böylece gücün arkaya aktarılmasında şaft sistemindeki karmaşıklık ve maliyetten kaçınılmış oluyor. 2494 cc, 16 valf, DOHC, emme tarafında VVT-i özelliğine sahip benzinli motor 5700 devirde 112 kW/152 DIN hp güç ve 4400-4800 devirleri arasında 206 Nm maksimum tork üretiyor. Sürekli mıknatıslı senkron elektrik motoruysa 105 kW güç ve sıfır devirden itibaren 270 Nm maksimum tork üretiyor.

 
Hibrit sistemin toplam 145 kW/197 DIN hp değerindeki güç çıkışı, RAV4 Hybrid’i 8.3 saniyelik ivmelenme zamanıyla – 0 dan 100 km/h hıza ulaştırıyor. Bu performansın aksine RAV4 Hybrid, Avrupa tarafından onaylanmış testlere göre sadece 4.9 l/100 km gibi düşük ve sınıfında lider bir yakıt tüketim değerine ve vergi yükünü oldukça hafifletecek 115 g/km CO2 salınımı değerine sahip.

 

Atkinson çevrimli benzinli motorun sayısız gelişmiş teknolojiyle donatılarak tam hibrit güç ünitesiyle en iyi şekilde entegre olması sağlanırken, artan performansla birlikte yakıt tüketimi ve emisyonlar da minimize edilmekte.

 

Atkinson çevrimi zamanlamasında, genişleme stroku sıkıştırma strokundan daha uzun tutularak yanmada açığa çıkan enerjinin daha verimli şekilde dönüşümü sağlanmakta.


 
Emme hattındaki değişken subap zamanlaması (VVT-i) sürekli olarak emme valflerinin zamanlamasını değiştirerek, her devirde hem performansı arttırmak hem de yakıt tüketimi ve salınımları azaltmak üzere en iyi zamanlamayı ayarlıyor. Yuvarlanmalı kam diski, kam mili ve temas yüzeyleri arasındaki sürtünmeyi oldukça düşürerek yakıt ekonomisini daha da arttırıyor


 
Egsoz Gazı Devirdaim (EGR) sistemi gaz akışını en iyi şekilde kontrol etmek üzere elektronik olarak ve hassas adım motorlarla kontrol edilen bir valfe sahip. Yüksek verimli bir EGR soğutucusu da sistemin ağır yük ve yüksek motor devrinde çalışabilmesini sağlıyor.

 

Ve son olarak, Toyota’nın tam hibrit teknolojisinin doğal sessizliği daha da geliştirilerek, dengeleyici şaft ve düşük gürültülü reçine dişlilerin kullanımıyla motor titreşimi ve uğultusu azaltıldı.

 

Tam Hibrit Tahrik Sistemi Devredeyken

Tam hibrit sistem gücünü hem benzinli hem de elektrikli motordan ister aynı anda ister ayrı ayrı alarak performans ve yakıt ekonomisi arasındaki dengeyi en iyi şekilde tutturmak için motorların verimini en üst seviyeye çıkartıyor.


 
Yavaşlama ve fren esnasında elektrik motoru yüksek çıkışlı bir jeneratör gibi davranarak rejeneratif frenleme yapıyor. Normalde ısı haline gelerek ziyan olan kinetik enerji, elektrik enerjisine dönüştürülerek yüksek performansı pillerde saklanıyor.


 
Sistemin pürüzsüz E-CVT elektronik sürekli değişken orana sahip şanzımanı elektronik vites kolu kullanan Shift-by-Wire teknolojisiyle kontrol ediliyor. 


 
RAV4 Hybrid, ihtiyaç durumunda kullanılabilecek dört adet sürüş modu sunarak tam hibrit güç ünitesinin yapabileceklerini arttırıyor. Buna EV modu denilen aşırı sessiz bir şekilde ilerlemeyi sağlayan, sıfır yakıt tüketimi ve salınım yapan yalnızca elektrik motorunun çalıştığı mod da dahil. Tam hibrit güç ünitesi, şehir içindeki kullanımda benzinli motora mümkün olduğunca az ihtiyaç duyulması için tasarlandı. Toyota’nın kendi verileri gösteriyor ki tam hibrit kullanımının kümülatif etkisi yüksek oranda sıfır emisyon salınımına öncülük ediyor.

 

Hibrit Dört Çeker Sistemi
Avrupa’daki Toyota araçları için bir ilk olan RAV4 Hybrid AWD’nin arkasında şaft kullanımına ihtiyaç duymadan araca dört çeker kabiliyeti sağlayan 50 kw gücünde yüksek gerilimli, yüksek hızlı bir elektrik motoru kullanılıyor.

 

Hibrit sistemin öndeki elektrik motorundan bağımsız olarak çalışan ve arka tekerleri kendi başına çevirebilen E-Four sistemi RAV4 Hybrid AWD’yi zorlu sürüş koşullarında pürüzsüz bir şekilde dört çeker moduna alarak, kaygan yollarda ve kalkış yaparken, aracın çekişini, stabilitesini ve kontrolünü arttırıyor.

 

Aracın hibrit sistemini verimli bir şekilde kullanarak tahrik için gerekli olan torku üreten E-Four sistemi sadece dört çekerin farklı koşullardaki sürüş performansını en iyi hale getirmiyor, enerji kaybını da düşürerek yakıt ekonomisine diğer AWD araçlardan daha fazla katkı yapıyor.

 

Kaydadeğer ölçüde ekstra çekiş sağlayan E-Four sistemi yabana atılmayacak eğlendirici faydalar da sunuyor. 1650 kg’lık çekme kapasitesiyle yeni RAV4 Hybrid AWD, bir hibrit aracın şu ana dek ulaşmış olduğu en yüksek kapasiteye sahip.

Son Güncelleme : 27 Mart 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo