2016 Toyota C-HR standartları yeniden belirliyor

Ototeknikveri     17 Nisan 2016 05:26

RAV4 SUV’nin hemen altında konumlandırılan yeni C-HR, Toyota’nın sürüş dinamikleri için standartları yeniden belirleyebilir.

2016 Toyota C-HR standartları yeniden belirliyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Toyota’nın en yeni crossover modeli C-HR’ın etkileyici görünümüne kayıtsız kalmak mümkün değil. Rakipleri arasından sıyrılan model satıştaki tüm Toyota modellerinden daha farklı görünecek şekilde tasarlanmış. C-HR bu konuda o kadar başarılı ki RAV4 yanında demode görünüyor. Otomobilin iç kabini şu an için büyük ölçüde kamuflajlı çünkü geliştirme aşaması hala devam ediyor. Buna rağmen yeni ve büyük multimedya ekranı dikkatlerden kaçmıyor. Koltuklar konforlu ve SUV’lerden beklenen yüksek oturma pozisyonu ve iyi görüş açısı sağlanmış. Arka koltuklarda yetişkinler için bolca bacak boşluğu var ancak uzun boylu yolcular eğimli tavan ile biraz sıkıntı yaşayabilir. C-HR’ın baş mühendisi Hiro Koba iki çekişli 1.2 litre benzinli modelin müjdesini verdi. Bu modelin 1.8 litre hibritten sonra en popüler ikinci C-HR olması bekleniyor. Daha büyük 2.0 litre versiyon Rusya gibi yakıt ekonomisinden çok güce ve performansa önem verilen piyasalarda çıkacak. Bu motor yüksek CO2 emisyonu nedeniyle Avrupa'ya getirilmeyecek. Prius ile aynı teknolojiyi kullanan bir plug-in hibrit versiyonun çıkması da muhtemel görünüyor ancak Toyota’nın kısa vadeli planları arasında yok.

 

Volkswagen Golf örnek alındı

Koba, bu prototipin sürüş dinamiklerinin üretim versiyonunu %90 oranında temsil ettiğini belirtiyor. Toyota’nın geliştirme ekibi Audi Q3 ve Volkswagen Golf gibi modelleri örnek almış. Direksiyon hissi ise Skoda Yeti’den alınarak modellenmiş.

 

Yeni CH-R ile deneme sürüşü yapan baş mühendis Hiro Koba aracı kırsal yollarda ve taş döşeli şehir içi sokaklarda kullandı. Aracı deneyen Hiro Koba’nın görüşleri şöyle:

“C-HR’ın yol tutuşu iyi, boyutuna oranla dar bir dönüş çapı var. Gürültü, titreşim ve sertlik seviyeleri ile ilgili ise daha yapılması gerekenler var." Koba kabin içerisinde fazla rüzgar gürültüsü olduğunu itiraf ediyor. 1.2 litre motor biraz uğultulu çalışıyor, ancak C-HR’ı en azından ortalama hızlarda fazla efor sarf etmeden çekebilecek kadar güçlü. 

 

Virajlara yaklaşırken Koba bu performans alanının Toyota mühendislerinin özellikle odaklandıkları bir nokta olduğunu belirtiyor. Virajlarda C-HR herhangi bir hatchback kadar yetenekli. Tepelere doğru çıkarken C-HR virajları iyi alıyor, dengeli ve kontrollü hissettiriyor. Frenler hızlı tepki veriyor, engebeli yüzeylerde dahi biniş konforlu ve yumuşak. 

 

Yeni CH-R 1.2 litre motorda CVT vites kombinasyonu ile de sunuluyor. Geleneksel otomatik vitesler ve çift debriyajlılar daha yumuşak olsa da, Toyota mühendisleri CVT vitesler kullanmaya devam etmekte ısrarcı. CVT, C-HR’da Auris hatchback modelinden daha başarılı olsa da, diğer rakipleri karşınsında gerilerde kalıyor.

 

Müşteriler yeni CH-R'de, alçak ve yüksek olmak üzere iki farklı bagaj tipi seçebilecek. Arka koltuklar açık konumdayken aracın bagaj kapasitesi 370 litre. Karşılaştırmak gerekirse, Nissan Juke 354 litre, Nissan Qashqai ise 430 litre kapasiteye sahip. Arka koltuklar katlanarak taşıma kapasitesi arttırılabiliyor.

 

C-HR modern Toyota modelleri arasında en iyi sürüş dinamiklerine sahip denilebilir. Gerçekten bir hatchback hissi veriyor. Bu da bu sınıftaki otomobiller için olumlu bir tanımlama.

 

Haberin galerisi için burayı tıklayınız.

Son Güncelleme : 18 Nisan 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo