BMW Dört Turbolu Dizel 6 Silindirli Motorunu Tanıttı

Ototeknikveri     02 Mayıs 2016 04:53

ABD piyasasında gözden düşmüş olsalar da, dizel motorlar Avrupa’da özellikle lüks sedan modellerde popülaritesini korumaya devam ediyor.

BMW Dört Turbolu Dizel 6 Silindirli Motorunu Tanıttı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Verimlilik bakımından, BMW (ve Mercedes-Benz) V8 dizel motorları üretmeyi bir kaç yıl önce bıraktı ancak Audi V8’e sadakatini sürdürdü. BMW 5 ve 7 Serisi ve X5’te üçlü turbo sıralı altılı motorları sundu. Şimdi ise üçlü turbo motorlar emekliye ayrılıyor ancak yerlerini daha iyi bir şeye bırakıyorlar: Dört turboşarjlı yeni i-6 dizel. Önceki gün Viyana motor sempozyumunda BMW yeni en üst düzey motorunu tanıttı. Serinin en üstündeki 3.0 litre i-6 750d xDrive modelinde yer alacak, diğer model serileri de takip edecek. Motor 4000 – 4400 rpm aralığında 394 hp güç çıkışı sağlayacak, maksimum tork ise 2000 – 3000 rpm arasında 760 Nm. 7 Serisi bu motorla 4.5 saniyede sıfırdan saatte 100 km hıza çıkabilecek, maksimum hız ise saatte 250 km olacak.

Hedefler netti: Daha fazla güç, daha iyi yanıt, yüksek devir yeteneği ve başarılı bir V8 alternatifi yaratmak. Motorda BMW’nin yeni modüler motor tasarımı kullanıldı, böylece bu mimarinin potansiyeli teste tabi tutulmuş oldu. Etkileyici tasarımda dört egzoz turboşarjı bulunuyor; iki yüksek basınçlı şarj ve iki düşük basınçlı şarj. Turboşarj anlamında en büyük farklılık tek parça düşük basınçlı turboşarjı normal tipte ve daha küçük iki egzoz turboşarjı ile değiştirmek oldu. Bu sayede ağırlık arttırılmadan maliyet avantajı sağlandı.

Motor anında yanıt ve inanılmaz yüksek devir gücü verirken, yakıt tüketimi de %5 azaltıldı. Bu arada maksimum tork XF 8HP 8 kademe otomatik vitesin yenekleri ile sınırlı. Motor daha fazlasını sunabilirdi ancak dizel Avrupa’da çok popüler ve BMW’nin bu konuda çıtayı bir kez daha yukarı çekmesi takdiri hak ediyor.

Son Güncelleme : 03 Mayıs 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo