Peugeot 2008 Modeli için de Gerçek Tüketim Değerlerini Yayınladı

Ototeknikveri     05 Mayıs 2016 11:10

Peugeot yeni 2008 crossover modeli için gerçek sürüş koşullarına dayalı yakıt ekonomisi değerlerini ilk kez yayınladı. Firmanın yeni test tipini uyguladığı ilk modeli 308 olmuştu.

Peugeot 2008 Modeli için de Gerçek Tüketim Değerlerini Yayınladı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Peugeot ve kardeş markaları Citroen ve DS, Avrupa’nın gerçek dünya yakıt tüketim değerlerini yayınlayan ilk otomobil üreticileri olmayı hedeflediklerini bu yılın başlarında açıklamışlardı. Gerçeğe en yakın koşullara göre saptanan yeni değerler, AB yasalarına uyumlu değerlerle birlikte yayınlanıyor. 308’in sonuçları gibi, yeni 2008 modelinin değerleri de laboratuarda saptanan yakıt tüketim değerleri ile gerçek sürüş koşulları yakıt tüketim değerleri arasında ne kadar büyük fark olduğunu ortaya koyuyor. Tüm motorların yakıt tüketim değerleri laboratuar sonuçlarından yukarıda çıktı, en büyük fark 120 hp 1.6 BlueHDi dizel motorda saptandı.

 

Peugeot’nun testleri bu motor için ortalama 5.2 l/100 km yakıt tüketimi saptadı. Laboratuar testlerindeki sonuç ise 3.7 l/100 km olmuştu. Bir diğer dizel,100 hp BlueHDi ise laboratuarda yine 3.7 l/100 km, gerçek sürüş koşullarında 5.1 l/100 km sonucu verdi. 110 hp ve 82 hp 1.2 Puretech benzinli motorların sonuçları laboratuar sonuçları da farklıydı. İlk versiyon laboratuarda 4.7 l/100 km, gerçek koşullarda 7.09 l/100 km, ikinci versiyon ise laboratuarda 4.9 l/100 km, gerçek koşullarda 6.3 l/100 km değerini verdi.

 

Önceki aylarda 120 bhp 1.6 BlueHDi dizel motorlu Peugeot 308, Citroën C4 Grand Picasso 1.6 ve DS 3 otomobillerde de laboratuar ve gerçek sürüş koşulları yakıt tüketim verileri arasında %30 – 40 arası farklar tespit edilmişti. Örneğin 308 modeli laboratuarda 5.04 l/100 km, gerçek sürüş koşullarında (müşteri deneyimlerinde) 5.1 l/100 km, AB kombine test değerlerinde 3.2 l/100 km sonuçlarını vermişti.

 

Peugeot yetkilileri yeni gerçek sürüş koşulları testlerinde 96 kilometrelik bir rota kullandıklarını, rotada şehir içi, taşra ve otoban yolların bulunduğunu belirtiyor. Testlerde hem profesyonel hem de amatör sürücüler kullanılıyor, sürücüler tarafsız olmaları için Peugeot çalışanları arasından seçilmiyor.

 

Test prosedürü üç özel kuruluş ile işbirliği içinde yürütülüyor: Ulaşım ve Çevre kurumu (Transport and Environment), Fransa Doğal Çevre kurumu (France Nature Environment) ve Bureau Veritas.

 

PSA Grubu yönetim kurulu başkanı Carlos Tavares yeni prosedürle ilgili olarak şunları söyledi: “Çok güçlü bir vizyonla geldik ve müşterilerimize tam şeffaflık sunacağız. Yeni test döngüsü tüketicilerin gerçek sürüş deneyimlerini çok daha fazla yansıtacak. Volkswagen’deki skandal firmamızda alarma geçmemize neden oldu. Yakıt verimliliği ve dizel emisyonları konusunda sektör lideriyiz, müşterilerimizin güvenini kaybetmemize yol açacak bir şeyi göze alamayız. Açık olacağız ve güvenimizi pekiştireceğiz. Bu konuda Alman rakiplerimizle karşılaştırılmak istemiyoruz. Gerçek sürüş koşulları yakıt tüketim sonuçları bunun için bir adım”.

 

PSA testin güvenilir ve tekrarlanabilir olduğunu belirtiyor. Öte yandan, gerçek sürüş koşulları testlerinde rüzgar, ısı ve sürüş stili gibi kontrol edilemez faktörler laboratuardakinden farklı bir ortam sunuyor. Testin -yakıt tüketiminin çok olduğu- soğuk başlatma kısmı hesaba katılıyor, rüzgar belli bir hızın üzerindeyse yol testleri uygulanmıyor.

 

Test GPS ile izlenebiliyor ve eğer sürüş stili ya da trafik kabul edilebilir sınırların dışına çıkarsa test iptal ediliyor. Testler danışmanlık, teftiş ve sertifikasyon firması Bureau Veritas tarafından izleniyor.

 

Peugeot’nun küçük otomobillerden sorumlu halkla ilişkiler yöneticisi Pierre-Yves Etienney testlerle ilgili şunları belirtti: “Tüm ürünlerimizi yeni yöntemle test edeceğiz ve değerleri yayınlayacağız, böylece tüketicilere billinçli seçme hakkı vereceğiz. Temmuz ayında yeni değerler yayınlayacağız. Bu tip testleri uygulayan ilk firmayız ve diğer firmaların da bizi takip etmesini umuyoruz”.

 

Volkswagen dizel skandalına da müdahil olan çevreci lobi grubu Ulaşım ve Çevre’nin yöneticisi Greg Archer yeni test uygulamasını destekliyor. Kurum test sürecine katkıları için ücret almıyor. Archer yeni uygulama için “PSA ile metodolojide bazı farklılıklarımız vardı ancak bu yeni testin çok faydalı olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

 

PSA yeni testi Eylül 2017’den itibaren yasal yükümlülük olarak yürürlüğe girecek WLTP prosedürüne gerçek sürüş koşulları verileri sağlamak için de kullanacak. Ulaşım ve Çevre kurumuna göre, WLTP prosedürü ile PSA’nın test yöntemi arasında %20’lik bir fark olabilir.

Son Güncelleme : 05 Mayıs 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user
  • User

    BAYRAM DİNLER aferim tüm markalara örnek olsun + performanslı , devirli kullanım verilerini de yayınlamaları gerek..

    06 05 2016 12:14 Yanıtla Beğen (0) Şikayet Et

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo