Volkswagen’in Amerika'daki Yeni Ürün Planları

Ototeknikveri     08 Mayıs 2016 09:04

Volkswagen’in dizel skandalı henüz çözülmedi ancak marka kendini yeniden toparlayabilmek için planlar yapıyor.

Volkswagen’in Amerika'daki Yeni Ürün Planları
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Marka Avrupa ve Çin’de liderliğini ve başarılı satış rakamlarını korumaya çalışırken en çok darbe aldığı ABD piyasasında da yeniden ayakları üzerinde durabilmek istiyor. Volkswagen’in markanın gelecek modellerine ışık tutan bu ülkedeki yakın vadeli planlarını sizin için derledik. GOLF: Volkswagen’in tüm dünyada en çok satan modeli 2016 yılı sonuna doğru güncellenmiş haliyle sahnede olacak. Güncellenmiş Golf hatchback ABD’ye 2017 yılı içinde 2018 model yılına yönelik olarak gelecek. Volkswagen rekabet için Opel Astra, yeni Chevrolet Cruze ve bazı Japon ile Kore firmalarının çıkartacakları yeni modellerini hedef alacak. Modelde en önemli değişiklikler kullanıcı arayüzünde olacak. Golf Avrupa’ya yönelik Passat, yeni Audi TT ve R8’dekilere benzer full TFT kontrol paneli ile gelecek. Bu lüks özellik ile geniş, üç boyutlu navigasyon haritaları da görüntülenebilecek.

Görsel değişiklikler kısmen daha az olacak ancak otomobile taze bir hava katacak. Volkswagen zayıf görünümlü tamponları güncelleyecek, farlar ve arka lambalar da yenilenecek. Opsiyonel bixenon farlar tarihe karışacak ve yerlerine LED teknolojisi gelecek. Modelde yeni döşeme seçenekleri ve yeni materyaller de bulunacak.

 

Mekanik olarak da değişiklikler sınırlı kalacak. Tam elektrikli Golf versiyonunun sürüş mesafesinin 160 km’nin üzerine çıkması (şu an 133 km) bekleniyor. Volkswagen aynı zamanda TDI dizel versiyonu tekrar Amerika yollarına çıkartmayı da planlıyor ancak EPA’nın buna izin vermesi için daha yapılması gereken çok iş var. Yeni nesil Golf Mark VIII ile ilgili iki kapılı versiyonunun çıkmayacağı söylentilerine karşın bu versiyonun çıkma ihtimali hala var.

 

JETTA: Gelecek yıl Volkswagen MQB platformu kullanan yeni bir Jetta sedan çıkartacak. Şu ankinden daha hafif ve daha donanımlı olacak PQ35 temelli model Jetta’nın prestijini tekrar Mark IV günlerine yükseltecek. Bu otomobil o zaman VW Grup CEO’su olan Ferdinand Piëch tarafından BMW 3 Serisi’ne rakip olarak düşünülmüş ancak hayata geçirilememişti. Volkswagen yeni Jetta’yı Toyota Corolla’nın Alman versiyonundan daha öte bir araç olarak sunmayı hedefliyor. 

ABD piyasası için çok önemli olan Jetta verimli dört silindirli benzinli motorlar ve sportfif GLI ile (eğer EPA onaylarsa) TDI dizel versiyonlarıyla sunulmaya devam edilecek. Hibrit versiyonun geleceği ise belirsiz.

 

TIGUAN: Avrupa, MQB mimarisi kullanan yeni ikinci nesil Tiguan modelinin tadını çıkartırken, ABD’de ilk nesil gelecek yaza kadar piyasada olmaya devam edecek. Üretim Wolfsburg’dan Osnabrück’teki eski Karmann fabrikasına kaydırıldı. Bu arada, VW ABD için uzun aks aralıklı versiyonu hazırlıyor. Bu versiyon opsiyonel üçüncü oturma sırasıyla sunulacak ve bu özelliğe sahip tek versiyon olacak. Volkswagen uzun versiyonu Avrupa ve Çin’de standart versiyonun yanı sıra piyasaya sürecek. 

 

Üç Koltuk Sıralı SUV: Volkswagen’in henüz isimlendirilmemiş orta boy SUV modeli fiyat açısından Tiguan ile Touareg arasında bir yerde konumlanacak ancak Touareg’den daha büyük olacak. Volkswagen MQB mimarisinin limitlerini zorladı ve bu crossover SUV o kadar geniş ki Avrupa’nın dar sokaklarına sığamayacağından endişe ediliyor. Bu yüzden model Avrupa piyasasında sunulmayacak. Tennessee’de üretilecek modelin ABD’li müşterileri önden çekişli ya da dört çekişli sürüş sistemi seçeneklerine, ayrıca turboşarjlı dört silindirli motor ve doğal emişli 3.6 litre VR6 motor seçeneklerine sahip olacak. Plug-in hibrit versiyon da ihtimal dahilinde ancak henüz onaylanmadı. Büyük ve heybetli görünen modelin dünya prömiyeri bu sonbaharda Los Angeles Otomobil Fuarı'nda yapılabilir.

 

TOUAREG: Üçüncü nesil Touareg eski FL71 platformunu terk ederek off-road yetenekleri biraz daha az olan ve pek çok VW ürününde kullanılan MLB platformuna geçiyor. Bu platformu kullanan diğer SUV modeller arasında Audi Q5 ve Q7, Porsche Macan ve Cayenne, Bentley Bentayga ve yeni çıkacak Lamborghini Urus da bulunuyor. Yeni platform eskisine kıyasla çok daha esnek. Dört silindirli motorlardan plug-in hibrit güç aktarım mekanizmalarına ya da W-12’ye, MLB herşeyle uyum sağlayabiliyor.

Touareg’de altı silindirli benzinli ve dizel motorlar ve Rusya ya da ABD gibi piyasalar için V8 sunulması bekleniyor. Opsiyonel off-road paketi ile havalı süspansiyon gibi özellikler de eklenebilecek. Sadece eski Touareg’lerde sunulan düşük aralıklı transfer kutusu ise artık geri dönmeyecek. Stil açısından, Touareg geçen ay Pekin’de tanıtılan T-Prime konseptinden çok farklı olmayacak. Bu otomobilin yüzü size CC ve Phideon sedan modellerini de hatırlatabilir.

 

GOLF R400: Volkswagen’in baş mühendisi Heinz-Jakob Neußer’in dizel skandalı nedeniyle istifasının ardından Golf’ün bu ultra yüksek performanslı versiyonu öncelik sırasında gerilere düştü. Şimdilerde projenin tamamen rafa kaldırıldığı da söyleniyor. Golf R400, Golf R gibi dört çekişli sürüş sistemiyle gelecek ve 420 hp gücünde 2.0 litre turbo dört silindirli motora sahip olacaktı. Modelin karşısında Audi RS3 Sportback, BMW M135i ve Mercedes-AMG A45 gibi rakipler bulunacaktı. Projenin rafa kaldırılması rakiplerde bir rahatlamaya neden oldu ancak şimdi VW daha büyük bir balığı hedefliyor. Yeni model neslinde Golf R modelinin yeniden çıkartılması ihtimali var. Bir senaryoya göre, Golf R şu anki hali ile, 300 hp üzerinde güç çıkışı, ileri teknoloji ve lüks özellikleri ile devam edecek. Bir diğer senaryoya göre ise, VW Golf R modelinin ağırlığını önemli ölçüde azaltacak ve onu ince, yüksek teknolojili, tamamen yüksek performans odaklı bir otomobile dönüştürecek. Bu senaryoya göre Volkswagen’in yeniden altı kademe manuel vites sunma olasılığı da var. Bu vites çift debriyajlı otomatikten daha hafif. Mark VIII Golf R modelinin 2020’de piyasaya çıkması bekleniyor.

 

CC: Volkswagen lüks bir marka olma iddiasını desteklemekte zorlanıyor ve yeni nesil Touareg, Çin’e özel Phideon ve yeni CC bu iddiayı yeniden güçlendirme şansı verecek. Touareg ve Phideon, Audi tarafından geliştirilen MLB platformunu kullanıyor. CC, çapraz yerleştirilmiş motorlarla birlikte MQB platformuna geçiyor. CC modelinin önizlemesi geçen yıl Sport Coupe Concept GTE ile yapılmıştı. Üretim versiyonunda çok az farklılık olacak. Dört kapılı modeli Audi’ye geçmeden önce Marc Lichte tasarlamıştı. Yukarıda konumlandırılmış ve tampona doğru uzanan panjura bağlanmış yatay farlarla ön kısım Phideon ve yeni Touareg ile benzer. Bunun Volkswagen’in lüks modellerinin yeni yüzü olduğunu söyleyebiliriz.

Eğer piyasaya çıkarsa yeni nesil Phaeton da bu görünüme sahip olacak. Ana akım modellerde ise aynı stili göremeyeceğiz. Şu anki CC gibi, yeni model de Mercedes-Benz CLS ya da bu otomobilin doğrudan rakipleri olan Audi A7 gibi modeller ile rekabet içine girmeyecek. CC’nin en yakın rakibi ya da benzeri ise BMW 4 Serisi Gran Coupe olacak. Turboşarjlı 2.0 litre dört silindirli motor, VR6’nın 300 hp’den fazla güç çıkışına sahip turboşarjlı versiyonu ve tak-çalıştır hibrit versiyon ile model bol performans sunacak. Volkswagen mühendislerinin sınıfında lider yol tutuşu ve direksiyon hassasiyeti elde ettikleri de belirtiliyor. CC, 2016 yılının sonlarında ya da 2017 başında piyasaya çıkacak. ABD’ye 2018 modeli olarak gelecek.

 

BEETLE ve SCIROCCO: Bu modeller (şu anki Jetta, sona erdirilen Golf V ve VI için de kullanılan) PQ35 platformundan türediler, pek çok kez kaldırılacakları söylendi ancak belli bir başarıyla ömürlerini sürdürdüler. Volkswagen içinden kaynaklar Beetle ve Scirocco’yu piyasadan kaldırmakta acele etmeye hiç gerek olmadığını söylüyorlar. Yeni nesil Scirocco ABD’ye de gelecek. Önümüzdeki iki yıl için büyük değişiklikler beklenmiyor.

 

UP!: Volkswagen’in çevik ve sürüşü eğlenceli şehir otomobili Up!, ABD’de satışa sunulmuyor. Volkswagen model serisine bu yaz 90 hp turboşarjlı bir versiyon da ekleyecek. Bu sayede Up! Daha fazla güç ve tork sunacak. Asıl bomba ise yaklaşık bir yıl sonra geliyor: Volkswagen 120 hp gücünde en üst seviye bir Up! versiyonu üzerinde çalışıyor. Bu versiyon Up! GTI adını alabilir. Up! GTI standart modelin üç silindirli motor mimarisini kullanmayabilir. Geçen yıl bir SAI 1.0 litre üç silindirli ve elektrikli süperşarjlı 272 hp motorun bahsi geçiyordu.

 

PHIDEON: Volkswagen, Avrupa ya da ABD’de MLB mimarisi kullanan bir sedan modele sahip değil. Artık piyasadan kaldırılan ve çok iyi satışlar yakalayan Phaeton’un sunulduğu Çin’de ise durum farklı. VW burada Phaeton’un boşluğunu PHIDEON ile doldurmaya çalışacak. Bu tam boy sedan Audi A6 ile oldukça benzer ve VW’nin ortağı SAIC tarafından üretiliyor. Modelin en üst motoru EA837 turboşarjlı 3.0 litre VR6 olacak. Motor seçenekleri arasında daha küçük dört silindirli turbo ve tak-çalıştır hibrit te bulunacak. Orijinal Phaeton S-Class ile rakipti, Phideon ise E-Class segmentine daha yakın. Phideon sadece Çin piyasasına yönelik olarak satışa sunulacak.

PHAETON: Phaeton aynı zamanda firmanın önemli hissedarlarından olan eski VW CEO’su Ferdinand Piëch’in fikriydi. Model 15 yıl boyunca VW Grubu’nun hedeflerinin simgesi gibi oldu. Yerine yeni bir modelin geçmesi defalarca ertelendi. Şimdi ise tamamen elektrikli bir model olarak geri dönmesi planlanıyor. Bu kez tamamen farklı bir otomobile dönüşebilir ve elektrikli sistemin yanı sıra geleneksel motor seçenekleri de sunulabilir. Henüz netleşmese de Phaeton’un yerini alacak yeni model farklı bir isme de sahip olabilir. Fabrikası elektrikli otomobil teknolojilerine yönelik olarak yenilenme sürecine girdiği için modelin üretimi 18 Mart’ta durduruldu ancak daha önce talebin üzerinde üretildiği Çin piyasasında bazı bayilerde hala bulunabiliyor.  

Son Güncelleme : 09 Mayıs 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo