Nissan ve Mitsubishi’den Stratejik Ortaklık

Ototeknikveri     12 Mayıs 2016 05:50

Nissan ve Mitsubishi Motors firmaları stratejik bir ortaklık anlaşması imzaladı, Nissan 237 milyar Yen karşılığında Mitsubishi’nin hisselerinin %34’ünü satın aldı.

Nissan ve Mitsubishi’den Stratejik Ortaklık
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Stratejik işbirliği Nissan ve MMC arasındaki beş yıldır devam eden ortaklığı daha da ileriye taşıyacak. Nissan ve MMC satın alma, ortak otomobil platformları, teknoloji paylaşımı, ortak fabrika kullanımı ve büyüyen piyasalar gibi alanlarda işbirliği yapacak. Nissan CEO’su Carlos Ghosn ortaklık ile ilgili şu yorumu yaptı: “Bu Nissan ve Mitsubishi için bir dönüm noktası ve tam bir kazan – kazan anlaşması. Ortaklık otomotiv sektöründe yeni bir dinamik güç yaratacak, yoğun işbirliği önemli bir sinerji ortaya çıkartacak. MMC’nin en büyük hissedarı olacağız ancak markaya ve tarihine olan saygımızı elden bırakmayacağız. Firmanın büyüme arayışlarına katkı sağlamayı umuyoruz. MMC’yi karşılaştıkları zorluklarda destekleyeceğiz ve onları büyüyen ailemizin bir üyesi olarak görmekten mutluyuz”.

 

MMC yönetim kurulu başkanı Osamu Masuko ise şunları söyledi: “Başarılı ortaklıklarla dolu uzun tarihi boyunca Nissan Motor bu ortaklıkların faydalarını azamiye çıkartmakla ilgili derin bir bilgi birikimi kazandı. Bu anlaşma iki firmanın da geleceğinde uzun vadeli bir olumlu etki yaratacak. Stratejik ortaklığımızı derinleştireceğiz ve geliştirme, satın alma gibi alanlarda kaynaklarımızı paylaşacağız”.

 

Anlaşma kapsamında, Nissan 506.6 milyon yeni MMC hissesini her biri 468.52 Yen üzerinden satın alacak. Hisse başı fiyat 21 Nisan 2016 – 11 Mayıs 2016 arasındaki hacim ağırlıklı ortalama fiyatı yansıtıyor. Bu satın alma sonucunda Nissan, MMC’nin en büyük hissedarı olacak. MMC ve Nissan, Mitsubishi Heavy Industries, Mitsubishi Corporation ve The Bank of Tokyo – Mitsubishi UFJ firmalarının da Mitsubishi Motors’da önemli orandaki müşterek mülkiyet paylarını devam ettirmelerini ve stratejik ortaklığı desteklemelerini bekliyor. Satış kapsamında, bu ay sonunda şartları belirleyen bir ortaklık anlaşması imzalanacak. Mevcut Mitsubishi Grup hissedarlarıyla da imzaların atılması ve yetkililerin onayları ile birlikte süreç yıl sonuna kadar tamamlanmış olacak.

 

Nissan’ın MMC’de stratejik hisse edinme kararı firmanın ortaklık modelindeki en yeni gelişme. Nissan’ın Renault ile de 17 yıllık çapraz hissedarlık anlaşması bulunuyor. Nissan’ın Daimler ve AvtoVaz gibi diğer otomotiv grupları da ile de ortaklıkları var. Sürecin sonunda MMC, Nissan adaylarını Nissan’ın oy hakları ile orantılı olarak kurul direktörlüklerine aday gösterecek. Bu kapsamda bir Nissan adayı yönetim kurulu başkanı da olacak.

Son Güncelleme : 13 Mayıs 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo