Nissan Qashqai İçin Emisyon Hilesi İddiası

Ototeknikveri     16 Mayıs 2016 03:55

İngiltere’de üretilen Qashqai modeli için Güney Kore’deki emisyon testlerinde, Volkswagen’in de kullandığı “defeat device” ile hile yapıldığı iddia edildi. Nissan iddiayı yalanlıyor.

Nissan Qashqai İçin Emisyon Hilesi İddiası
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Çevre Bakanı Nissan’ın SUV modelin dizel versiyonlarında emisyon testini geçebilmek için hile yaptığını ve suçlu olduğunu açıkladı. Güney Kore hükümetinin Nissan’a 200 bin sterlin ceza kesmesi ve ülkede satılan 800 aracın geri çağırılması bekleniyor. Qashqai Avrupa Birliği yetkilileri tarafından test edildiğinde Volkswagen’in kullandığına benzer “defeat device” bulunmamıştı ancak Güney Kore’de sonuç farklı oldu. Nissan iddiaları reddetse de yetkililerle işbirliği yapacağını belirtiyor. Firmadan yapılan açıklamada “Nissan araçları ile ilgili verileri manipüle etmemektedir. Nissan Qashqai, Kore yasalarına uygun şekilde test edilip onaylanmıştır. Nissan hiç bir otomobilinde yasadışı hile yazılımları ve cihazları kullanmaz. Kore standartlarıyla benzerlik gösteren Avrupa Birliği’nde de yetkililer test ettikleri Nissan araçlarda hile yazılımı bulamamıştır. Koreli yetkililerin ulaştığı test sonuçları tutarsız olsa da Nissan bu durumu araştıracak ve üzerine düşenleri yapacaktır” denildi.

 

İngiltere’nin en çok satan otomobillerinden birisi olan Qashqai Sunderland fabrikasında üretiliyor ve Güney Kore yetkilileri tarafından VW skandalının ardından test edilen 20 dizel araçtan birisi. Japon SUV testi geçemeyen tek araç oldu.

 

Bakanlıktaki yöneticilerden Hong Dong-Kon testte emisyon kontrolleri ve motor sıcaklığında tutarsızlıklar bulunduğunu belirtti. Dong-Kon şunları ekledi: “Genelde bazı otomobiller ısı 50 dereceye ulaştığında emisyon azaltım cihazını kapatır, böylece motorun aşırı ısınması önlenir. Qashqai cihazı 35 derecede kapatan tek otomobil oldu. Tüm uzmanlar bunun açıkça emisyon değerlerini manipüle etmeye yönelik bir hareket olduğunda hemfikir oldu”.

 

Nissan geçen yılki Volkswagen skandalından sonra emisyon skandalı içine çekilen en son firma oldu. Geçen ay da Mitsubishi 20 yıldır yakıt ekonomisi değerlerini yanlış verdiğini itiraf etmişti.

 

Geçen hafta ise Nissan Mitsubishi’nin %34 hissesini satın alarak en büyük hissedarı oldu.

Son Güncelleme : 16 Mayıs 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo