BMW’nin Yeni Yüksek Teknolojili Dizel Motorunun Detayları

Ototeknikveri     17 Mayıs 2016 06:27

Yüksek basınçta en iyi performansını veren yeni en üst seviye dizel, silindir başından egzoz arıtmasına çok sayıda teknolojik özelliğe sahip.

BMW’nin Yeni Yüksek Teknolojili Dizel Motorunun Detayları
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

BMW, 400 hp güç ve 760 Nm tork değeri sunan yeni 3.0 litrelik V6 dizel motorunu tanıttı. Yeni dizel BMW Grubu’nun sürüş sistemleri geliştirmedeki olağanüstü uzmanlığını ortaya koyuyor. Motorun yapısındaki inovatif özellikler dizel motorların başlıca özellikleri olan -olağanüstü yüksek basınçta yanma prensibiyle desteklenen- güç ve verimliliği tüm potansiyelleri ile daha da ön plana çıkartıyor. Spesifik ayrıntılardaki çözümler hem olağanüstü yüksek güç çıkışı ile gelen mekanik ve termal yükleri, hem de maksimum yanma basıncındaki önceki motora kıyasla 200 bar’dan 210 bar’a yükselişi karşılıyor.

 

Piyasadaki motorda olduğu gibi, yeni motorda da silindir başı ve krank muhafazası özel yüksek basınçlı sıkıştırma işlemiyle üretiliyor. Sıcak izostatik pres (HIP) alüminyum dökümlerin daha güçlü olmasını sağlıyor. Ana yatak başlıklarının ve silindir başının montajı bağlantı todu konsepti ile yapılıyor, orta vida ile ekstra sağlamlık veriliyor. Diğer özellikler arasında beş katmanlı silindir başı contası, çift elekli sprey kaplamalı silindir çeperleri, alüminyum/silikon alaşımından yapılmış pistonlar, bağlantı gözlerinde bronz gömlekler ve merkezi kontrollü soğutma sayılabilir.

 

En yeni yüksek basınçlı direkt enjeksiyon teknolojisi yakıt tedariğini yönetiyor. Maksimum enjeksiyon basıncı 2500 bara çıkartılmış piezo enjektörler yakıtın olağanüstü hassas ölçümü ve yönetimini sağlıyor. Sonuç olarak, motorun verimliliği artıyor, emisyonlar düşüyor. BMW 750d xDrive ve BMW 750Ld xDrive’da egzoz arıtma teknolojisi, (motora yakın bir ortak yuvada bulunan) dizel partikül filtresi ve NOX depolama katalitik konvertörünün yanı sıra AdBlue enjeksiyonlu seçmeli katalitik azaltma sistemini de kapsıyor.

 

Gelişmiş sürüş keyfi için, dört turboşarj koordinasyon halinde birlikte çalışıyor.

Yeni motorun verimliliği ve performans özellikleri en çok dördüncü turboşarj kullanımıyla ve turboşarj sistemindeki tüm bileşenlerin hassas bir koordinasyon içinde birlikte çalışması ile öne çıkıyor. Piyasadaki motorda da olduğu gibi, sıkıştırılmış havanın yanma odacıklarına performans arttırma amacıyla akışı çok kademeli turboşarj ile gerçekleşiyor. Yüksek basınç kademesi tek yuvaya entegre edilmiş değişken türbin geometrili iki kompakt turbo etrafında dönüyor, tek ve çok geniş düşük basınçlı turboşarj ise yerini iki küçük -dolayısıyla daha hızlı yanıt veren- üniteye bırakıyor. Yeni nesil Dijital Dizel Elektronik (DDE) motor yönetiminden sorumlu ve bağımsız turboların aktivitesini, yüksek basınç sisteminin değişken valflerini, birleştirme ve bypass flaplarının düzenlenmesini, egzoz gazı kelebek valfini, tahliyeyi ve ara soğutucuyu koşullara ve gaz komutlarına göre hassas bir dağıtım stratejisiyle koordine ediyor.

 

Düşük basınçlı turboşarjlar ve iki yüksek basınçlı turbonun birisi sürekli olarak harekette. Sadece atıl durumdan sert hızlanmaya geçişte iki düşük basınçlı turboşarj bir flap kontrol sistemi tarafından bypass ediliyor. Bu da besleme basıncının daha da hızlı üretilmesini sağlıyor. İkinci yüksek basınçlı turboşarj 2500 rpm motor hızında devreye giriyor.

 

Önceki motorda bulunmayan bir diğer yeni özellik ise turboşarj sisteminin düşük basınç ve yüksek basınç kademeleri için egzoz gazı resirkülasyonu. Bu sayede turboşarjların, dolayısıyla genel olarak motorun etkinliği artıyor. Yüksek yükler altında nitrojen oksit emisyonları da azalıyor. Verimliliği daha da geliştirmek için, motor ayrıca şarj havası soğutma için indirekt bir sisteme ve düşük basınçlı turboşarjlar için ilave kompresör arka plakası soğutmasına sahip. Bu soğutma motorun soğutma sisteminden ayrı, ısı değiştiriciler ve elektrikli soğutma pompalı bir düşük ısılı devre ile sağlanıyor.  

Son Güncelleme : 17 Mayıs 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo