Mercedes Dizel Motor Yatırımının Detayları

Ototeknikveri     29 Mayıs 2016 09:26

Dizel ve benzinli motorlar için inovatif çözüm: Mercedes-Benz yeni motor teknolojisine 3 milyar euro yatırdı

Mercedes Dizel Motor Yatırımının Detayları
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Tamamen yeni geliştitilmiş dizel motor ailesiyle, Mercedes-Benz Eylül 2017’de yürürlüğe girecek AB emisyon standartlarına uyumlu dizel taşıtları piyasaya süren ilk üretici olacak. Bu başarı, yeni kademeli yanma odacıkları ve daha da geliştirilmiş egzoz gazı resirkülasyonunu kapsayan entegre teknoloji yaklaşımıyla elde edildi. Yeni motor tasarımı bütün egzoz gazı resirkülasyonu bileşenlerinin önceden olduğu gibi otomobil zemininin altı yerine doğrudan motorda konumlandırılmasına imkan veriyor. Bu da ortam ısısı ve sürüş stilinden büyük ölçüde bağımsız olarak sistemin genel etkinliğini geliştiriyor. 

 

Tamamen yeni geliştirilmiş dört silindirli dizel motor OM 654’ün piyasaya çıkışı yeni E-Class modeli içinde olacak. E 220 d artık 100 kilometrede sadece 3.9 litre yakıt harcıyor (NEDC döngüsüne göre), çıkış gücü ise selefinden daha yüksek (125 kW/170 hp’den 143 kw/195 hp’ye). CO2 emisyonu ise kilometrede 102 gram. 

Yeni 4 silindirli motor, tüm Mercedes-Benz binek otomobil ve ticari araç portfolyosuna uygulanacak modüler motor ailesinin ilk üyesi. Farklı güç çıkışı seçenekleri planlanıyor, bunun yanı sıra önden çekişli, arkadan çekişli ve dört çekişli sürüş sistemleri bulunan otomobillerde boylamasına ve çapraz motor yerleşimi uygulanacak. Bu şekilde, Mercedes-Benz 2019’a kadar Avrupa’daki bütün dizel otomobillerini SCR teknolojili yeni nesil motorlarla donatmış olacak.

 

Ar-Ge’den sorumlu Daimler Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr Thomas Weber, yeni motorlarla ilgili şu açıklamada bulundu: “Müşteri güveni bizim için çok önemli ve çevreye karşı sorumluluğumuzu çok ciddiye alıyoruz. Bu yüzden beş yıl önce dizel teknolojisinin daha da geliştirilmesine yatırım yapma kararı aldık. Benzinli motorlarımız da sürekli daha verimli ve çevre dostu yapmak için çabalıyoruz. Yüksek teknolojili yanmalı motorlar, elektrikli otomobillerin piyasada çoğunluğu elde edeceği döneme kadar, kişisel ulaşımın belkemiğini oluşturmaya devam edecek. Bu yüzden hem gelecekte çıkartacağımız hem de şu an piyasada olan otomobillerimizde yakıt tüketimini ve emisyonları iyileştirmek için 3 milyar euro civarı yatırım yapıyoruz”. 

 

DEKRA düşük ve sınırların altında Nox emisyonlarını onaylıyor

 

İyi yakıt tüketimi değerlerinin yanı sıra, yeni dizel motorların nitrojen oksit emisyonları da düşük. Alman taşıt denetleme firması DEKRA da bağımsız testlerle bu değerleri onayladı. DEKRA uzmanları bir Mercedes-Benz E 220 d ile geniş kapsamlı test programı uyguladı. Uzmanlar gerçek sürüş emisyonlarına (RDE) odaklandı. Bu metod Eylül 2017’den itibaren (laboratuar testleri ile birlikte) Avrupa Birliği standartı haline gelecek. 

RDE dinamik test programı şehiriçi yollar, taşra yolları ve otobanlar gibi farklı yol tiplerini kapsıyor. Testler 2 – 16 derece arası farklı sıcaklıklarda, farklı sayıda yolcularla ve çeşitli seviyelerde yüklerle gerçekleştirildi. Sonuç olarak, E 220 d, tüm uygulanabilir RDE rotalarında 80 mg/km limitinin altında emisyon değeri verdi. Bazı durumlarda, düşük ortam ısılarında bile Nox emisyonları 13 – 21 mg/km gibi çok düşük seviyelerde çıktı.

 

Dizel motorlarda sürekli geliştirme

Mercedes-Benz mühendisleri yeni dizel motor ailesinden edindikleri geliştirme deneyimini mevcut modellerin emisyonlarının iyileştirilmesi için de kullanıyor. Bu kapsamda turboşarj, yakıt enjeksiyonu, soğutma gibi alanlarda optimizasyonlar yapılıyor, kromlanmış zamanlama kayışı gibi yeni materyaller kullanılıyor. Bu önlemler, yanma ve egzoz gazı resirkülasyonu ile aşınan parçaları daha dayanıklı hale getiriyor. Egzoz gazı resirkülasyonunun çalışma aralığı düşük ısılarda daha uzun hale getirildi. Bir diğer faktör ise SCR sistemlerinin arttırılmış verimliliği. Bu ise egzoz sisteminin tasarımı modifiye edilerek ve yeni katalist materyaller uygulanarak başarıldı. Bütün bu önlemler şu anda seri üretime geçirilmiş durumda. 

 

Kompakt otomobillerin giriş seviyesi motorlarıyla (A-Class, B-Class, CLA ve GLA) ve V-Class ile, Mercedes-Benz son yenilikleri müşterilerin ellerindeki otomobillerde yazılım güncellemesi olarak sunuyor. Güncellemeler, isteyen müşterilere Haziran ayından başlayarak servislerde sunulacak. 

Partikül filtreli benzinli motorlar geleceğin standartlarına uyumlu

Bir dizi yenilik sayesinde son yıllarda dizel motorların partikül madde emisyonları ciddi oranda azaldı. Modern Mercedes-Benz benzinli motorların pek çoğu da gelecekte yürürlüğe girecek limitlerin altında partikül emisyonuna sahip. Bu düşük emisyon değerleri motorlardaki modifikasyonlar ve piezo enjektörlerin kullanımı sayesinde. 

 

Çevreye duyarlılığın daha da geliştirilmesi için, Mercedes-Benz benzinli motorlarda da partikül filtreleri kullanmayı planlıyor. Firma bu uygulamayı yapan ilk üretici olacak. Mercedes-Benz S 500 ile iki yıldan uzun süre yapılan pozitif alan testleri sonucunda, S-Class’ın benzinli motorlu ilave versiyonları da bir sonraki model yükseltmesinde bu yeni teknolojiyle donatılacak. Bunu yeni modeller, model yükseltmeleri ve yeni motor nesilleri de takip edecek. Sonrasında partikül filtreleri mevcut model serilerine de uygulanacak. 

Son Güncelleme : 31 Mayıs 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo