Yeni Volvo Hibrit T5, Dizellerin Düşüşünü Haber Veriyor

Ototeknikveri     12 Haziran 2016 05:31

Volvo’nun yeni üç silindirli T5 plug-in hibrit güç aktarım mekanizması giderek katılaşan dizel emisyon standartlarına bir yanıt niteliğinde ve dizel otomobillerin sayısının giderek düşeceğinin habercisi.

Yeni Volvo Hibrit T5, Dizellerin Düşüşünü Haber Veriyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Yeni T5 hibrit sistemi geçen ay Gothenburg’da iki 40 serisi konseptiyle birlikte tanıtıldı. Sistem ilk olarak gelecek yıl XC40 modelinde bulunacak. Sistem 74 hp'lik elektrikli motor kullanıyor, bu motor yedi kademe çift debriyajlı otomatik vitesin şaftlarından birisine güç verebiliyor. Sistemde bir de 180 hp turboşarjlı 1.5 litre üç silindirli benzinli motor da bulunuyor. Elektrik güvü 9.7 kWh batarya paketinden geliyor. Batarya ile 50 km sadece elektrik gücüyle gidilebiliyor. Volvo Ar-Ge şefi Peter Mertens’e göre sistem rakip hibritlerden daha verimli, üretimi daha kolay ve daha düşük maliyetli.

 

Volvo CEO’su Håkan Samuelsson, Gothenburg’daki konuşmasında yeni sistemin dizel motora çok iyi bir alternatif olduğunu belirterek şunları söyledi: “Sistem çok daha düşük CO2 emisyon seviyeleri sunuyor ancak beygir gücü ve tork olarak performansı geleneksel sistemlere çok yakın. Birkaç yıl içinde dizel modellerin daha pahalı hale geldiğini, hibritlerin ise fiyatlarının ucuzladığını göreceğiz”.

 

Volvo henüz emisyon ve ekonomi verilerini açıklamadı ancak firma içinden kaynaklar T5’in resmi testlerde 95g/km sınırından daha iyi sonuç verdiğini, gerçek sürüş koşullarında da dizele rakip yakıt ekonomisi sunduğunu belirtiyorlar.

Dizel otomobillerin 10 yıl içinde hala piyasada olup olmayacağı sorulduğunda Samuelsson “Dizeller daha pahalı olacak. Daha gelişmiş arıtma sistemine sahip olmaları, ilave sıvılar kullanmaları gerekecek. Bu sıvılar yılda bir kez değil otomobile her depo dolumu yapıldığında yenilenecek. Bunlar maliyeti yükseltecek. Bu şartlar altında dizellerin sayısının azalacağını söylemek gerçekçi olacaktır. Buna karar verecek olan nihayetinde müşteriler, belki de dizel tamamen biter. Benzinli ve dizel otomobilleri aynı hatta üretebilecek kadar esnek bir sistemimiz var” dedi.

T5 sistemi tüm 40 serisi versiyonlarda kullanılacak. Samuelsson sistemin 60 serisinde de kullanılabileceğini ancak en büyük olan 90 serisi modellerde yer verilmeyeceğini belirtti. Bu modellerde Volvo dört silindirli T8 hibrit sayesinde arka aksta da elektrik gücü sunuyor.  

Son Güncelleme : 13 Haziran 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo