Volkswagen tarihinin en büyük değişimi başladı

Ototeknikveri     26 Haziran 2016 11:22

Volkswagen on yıllık vizyonunu temsil eden 2025 stratejisini (TOGETHER - Strategy 2025) 56. yıllık toplantısında ilk kez hissedarlarına tanıttı.

Volkswagen tarihinin en büyük değişimi başladı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Hanover’de yaklaşık 3 bin hissedara konuşan firmanın CEO’su Matthias Müller elektrikli teknolojilere yapacakları milyarlarca dolarlık yatırımlara dikkat çekti. Otonom sürüş, dijitalleştirme ve mobilite hizmetleri gibi yeni iş alanları da yatırımın odak noktaları olacak. Volkswagen Grup, Haziran 2017’den itibaren, Volkswagen Tiguan ve Audi A5 modellerinden başlayarak benzinli TSI ve TFSI motorlarına partikül filtresi ekleyecek. Bu sayede partikül emisyonu %90 azalacak. 2022 yılı itibariyle yılda yaklaşık 7 milyon otomobil bu filtre teknolojisine sahip olacak. Dieselgate skandalının ardından çevre dostu teknolojilere yönelen, 3.7 milyon otomobilin geri çağırılma ve düzeltilme sürecini de hızlandıran firma modern ve şeffaf bir yapıya kavuşmaya çalışıyor.

 

KBA (Federal Motorlu Ulaşım Kurumu) 3.7 milyon otomobilin geri çağırılmasını onayladı

Almanya Federal Motorlu Ulaşım Kurumu çoğunluğunu Golf modellerinin oluşturduğu 1 milyon otomobilin daha geri çağırılması ve düzeltilmesi planını onayladı. Bu da VW Passat, Tiguan ve Caddy, Golf versiyonları, SEAT Exeo ve ŠKODA Superb, ayrıca A3, A4 ve Q5 gibi Audi modelleri dahil olmak üzere skandaldan etkilenen 3.7 milyon otomobilin geri çağırılması ve düzeltmesi yapılacak. 

 

Müller “Geri çağırma kampanyasının artık gerçekten hızlanmasını bekliyoruz. On binlerce araç sahibi önümüzdeki haftalarda bilgilendirilecek ve araçlarını servislere getirmeleri istenecek. Müşterilerimiz geri çağırma sürecini mümkün olduğunca en kısa sürede, profesyonelce ve başarıyla tamamlayacağımızdan emin olabilir” diye konuştu.

Müller firmanın en önemli değerinin güvenilirlik olduğunu, dizel meselesinin ardından bu güveni geri kazanmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. İçinde bulunulan mali yıla atıfta bulunarak, Müller şunları söyledi: “Bu hırslarımız gömdüğümüz anlamına da gelmiyor. Tam tersi, daha da zorlu bir rakip haline geleceğiz. 2016’da grup olarak altmıştan fazla inovasyon piyasaya çıkartıyoruz ve bu bizi daha da güçlendirecek. Bunlar arasında yeni VW Tiguan, Audi Q2, yeni Sea Ateca ve Porsche Panamera da var”.

 

VW CEO’su sözlerini şöyle devam ettirdi: “2016’da maliyetlerimize çok dikkat edeceğiz Devam eden verimlilik programlarımız grup içinde etkisini gösteriyor. Sermaye harcamalarında da gerekli öncelikler dışında katı disiplin içindeyiz. Öte yandan, zor zamanlarda bile çalışanlarımıza olan sosyal sorumluluğumuzu ihmal etmiyoruz. Bu da Volkswagen’i diğerlerinden ayıran özellik. Gelecekte de bu sorumluluğu sürdüreceğiz”. 

 

Karlı büyüme ve devrimsel dönüşüm için “Strateji 2015”

Müller 2016 yılını grup için dönüşüm yılı olarak görüyor: “Bu yıl dönüşümümüzü daha da hızlandıracağız ve grubun geleceğini belirleyeceğiz. Daha iyi ve yeni bir Volkswagen’in temellerini atıyoruz”. Otomotiv endüstrisi inovatif bir sıçramanın eşiğinde. Volkswagen Grup hala pek çok kesimin farkına varmadığı e-mobilite ve otonom sürüşün önemini, dijitalleşme devrimini yakalayarak kendini buna göre yapılandırıyor. Önümüzdeki yıllarda değişiklik yaşanacak tek alan otomobiller de değil. Ulaşım tamamen yeniden tanımlanacak. Bu devrimsel dönüşüm de Volkswagen için büyük fırsatlar yaratıyor. 

Firma 2025 stratejisi ile bu dönüşümün temellerini atıyor. Müller, hissedarlara yaptığı konuşmada yeni stratejiyle birlikte Volkswagen’in “sürdürülebilir mobilite” alanında lider olacağını belirtti. Müller bunun Volkswagen tarihinin en büyük dönüşümü olacağını ve önümüzdeki on yıl için net bir vizyon oluşturduklarını ifade etti.

 

2025 itibariyle 30 elektrikli otomobil

Strateji 2025 ile grup sektörde benzersiz bir elektrifikasyon girişimine başlıyor. Buna rağmen yanmalı motor da önemini koruyacak. Müller’in bu konuda açıklaması şöyle: “Yanmalı motorlar bir süre daha bizimle olmaya devam edecek ve 2030’da piyasanın üçte ikisini oluşturacak. Ama bu aynı zamanda kalan üçte birin elektrikli otomobiller olacağı anlamına geliyor. E-mobilite güçlü bir gerçeklik haline gelecek. E-mobiliteyi Volkswagen’in yeni ayırıcı özelliği haline getireceğiz”. 

 

Volkswagen Grup 2025 yılı itibariyle 30 tam elektrikli yeni otomobil çıkartacak. Grup yıllık 2 – 3 milyon elektrikli otomobil satmayı hedefliyor. Bu da toplam satış hacminin %25’ini oluşturacak. Yeni elektrikli otomobiller için VW milyarlarca euro harcayacağı bir yatırım programı başlatacak.

 

Müller yakıt hücresi geliştirme alanında da rakiplerinden geride kalmak istemediklerini ve zamanı geldiğinde bu alanda girişimde bulunacakları söylüyor. 

Otonom sürüş ve pil teknolojisi temel yetkinlikler olacak

Otonom sürüş VW’nin dönüşümünün temel taşlarından birisi. Firmanın hedefi otonom teknolojileri kişisel ulaşımın yanı sıra toplu taşıma ve nakliyatta da kullanılır hale getirmek. Matthias Müller kendi kendini sürebilen tam otonom taşıtların piyasaya 2020 yılı itibariyle gireceğini ve bu alanda yüklü miktarlarda yatırımlar yapılacağını ifade ediyor. 

 

Volkswagen’in bir hedefi de pil teknolojisini temel yetkinliklerinden birisi haline getirmek. Bu teknoloji e-mobilitenin de anahtarı. Elektrikli otomobillerin değerinin %30 – 30 kadarını piller oluşturuyor. VW CEO’su Müller 2025 yılı itibariyle firmanın elektrikli otomobil filosunun saatte 150 gigawatt batarya kapasitesine ihtiyacı olacağını ve bunun devasa bir tedarik hacmi oluşturacağını vurguluyor. Bunun ekonomik önemi açıkça ortada. Volkswagen bu konuda uzmanlaşmak için her türlü fırsatı değerlendirecek ve Ar-Ge çalışmalarını derinleştirecek.

 

Parça üretiminin yeniden düzenlenmesi ve gruplanması

Volkswagen Grubu’nun az bilinen bir gücü en üst kalite otomotiv bileşenleri üretmesi. Dünyanın en büyük otomobil parçaları tedarikçisi gruba dahil. Parça üretimi 67 bin kişilik iş gücü yaratıyor ve 26 farklı noktada çeşitli markalarla üretim yapılıyor. Müller’in bu konudaki açıklamaları şöyle: “Parça üretimini stratejik olarak yeniden düzenlemeye ve bu aktiviteleri grup içerisinde birbiriyle kaynaştırmaya karar verdik. Yeniden düzenleme parça üretim işine daha fazla teşebbüs özgürlüğü sağlayacak. Bunun iç rekabeti pekiştirirken şeffaflığı da geliştireceğine inanıyoruz. Ayrıca e-mobilite gibi gelecekle ilgili konulara da katkı sağlayacak. Sorumlu hareket edeceğiz ve dayanışma ruhunu canlı tutacağız. Bu dayanışma ruhunu zor zamanlarda harika bir iş çıkartan çalışanlarımıza borçluyuz”.

Strateji 2025’in ikinci ayağı yeni mobilite hizmetleri işinin yaratılması. Volkswagen Grup bu büyüyen pazardan faydalanmak istiyor. Müller’in bu konudaki açıklaması şöyle: “Gett’e yaptığımız yatırımla bu alana ilk adımı attık. 50 milyon kullanıcıya sahip bu şirketle yaptığımız stratejik ortaklık bizim için çok önemli. İlerleyen yıllarda robot taksi, otomobil paylaşımı gibi hizmetleri bu temel etrafında gruplandırabiliriz. Hızla büyüyen bu piyasada hedefimiz 2025 yılında multi milyarlık bir kar elde eder hale gelmek”.

 

Volkswagen “Bütünlük ve Hukuk” için model haline geldi

Dizel skandalı ile ilgili olarak Matthias Müller özellikle müşteriler için iyi çözümler geliştirmenin çok önemli olduğunu belirtti. Müller geçmişten ders çıkartacaklarını ve gelecekte doğru şeyler yapacaklarını söyledi. Volkswagen CEO’su şöyle konuştu: “Gerçekleşip bitmiş şeyleri geri alamayız. Önemli olan şimdi sorumlu davranmamız. Volkswagen’deki rolümüz ne olursa olsun, ister yönetim kurulu, ister müdür ya da işçi, yaptığımız herşeyi tüketicinin güvenini geri kazanmak için yapmalıyız. Son aylarda yaşadıklarımız gösterdi ki uzun vadeli başarı ancak karar verme aşamalarında ve günlük eylemlerde yasalara saygıyla mümkün olabiliyor. Bu prensip grubumuzda yerleşmeli ve günlük olarak uygulamaya geçirilmeli. Hedef, Volkswagen’i modern, şeffaf ve başarlı bir şirket yapmak. Öte yandan, yasal olan herşeyin doğru olmadığının da bilincindeyiz”.

 

ABD’li hukuk firması Jones Day’in bağımsız soruşturmasının yanı sıra, Volkswagen kendi içinde bir soruşturma da yürüttü. Bu soruşturma kararı skandal gün ışığına çıkar çıkmaz alındı. Soruşturma süreçler, raporlama, kontrol sistemleri ve altyapıya odaklandı. Matthias Müller’in konuyla ilgili açıklaması şöyle: “Soruşturmadan elde ettiğimiz bulgulara göre, geçmişte bazı teknik alt departmanlarda eksiklikler, ayrıca şahsi hatalar olmuş. Bunu özellikle motor yönetim sistemlerinin test ve piyasaya sürme aşamalarında görüyoruz. Soruşturma zayıf noktaları ortaya çıkarttı ve alınabilecek önlemleri belirlemekte faydalı oldu”. 

Firma artık daha net yapılandırılmış ve sistematik üretim süreçlerine odaklanacak. Örneğin, motor yönetim sistemlerinin yazılımlarının onaylanması ile ilgili çalışmalar ve yapılar yeniden düzenlenecek, sorumluluklar yeniden belirlenecek. Alınacak önlemler, çok aşamalı onay süreçleri, genişletilmiş “dört göz” prensibi, ayrıca geliştirme, onay ve kalite kontrolü ve problem halinde uygulanacak prosedürlerin birbirinden net bir şekilde ayrılmasını kapsıyor.

 

Emisyon testleri genel prensip olarak bağımsız üçüncü şahıslar tarafından değerlendirilecek

VW CEO’su Müller hissedarlara konuşurken geçmişten alınacak derslere dikkat çekti: “Emisyon testlerinin genel prensip olarak gelecekte bağımsız üçüncü şahıslarca değerlendirilmesine karar verdik. Otomobillerin rastgele olarak gerçek dünya koşullarında test edilmesi uygulaması da başlayacak. Sektörümüzün bu konuda daha fazla şeffaflığa, cesarete ve açıklığa ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Bu yüzden bu alandaki politik inisiyatifleri destekliyoruz”. 

 

İç soruşturma ile ortaya konulan 31 önlem sistematik olarak uygulamaya geçirilecek. Hatta bu uygulamaların bazıları şimdiden başladı. Şu anda grup içindeki diğer departmanlar da soruşturma sonucu ortaya konulan kurallara adapte olmak için çalışıyor. Çok sayıda proje grubuyla, çeşitli markaların temsilcileri optimize edilmiş ve daha güvenilir üretim süreçleri için biraraya geliyor. 

 

Müller ayrıca iç soruşturmanın sonuçlarının Jones Day hukuk firmasına da aktarıldığını ve bunun olaydan sorumlu tarafları belirlemekte katkı sağlayacağını belirtti. Jones Day tarafından yürütülen bağımsız soruşturma VW yönetim kurulundan tam destek alıyor.

Son Güncelleme : 28 Haziran 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo