Brexit Otomotiv Sektörüne Milyarlar Kaybettirebilir

Ototeknikveri     27 Haziran 2016 03:09

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma yönünde karar alması otomobil sektör analistleri tarafından da değerlendirildi.

Brexit Otomotiv Sektörüne Milyarlar Kaybettirebilir
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Sektör analistleri İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararının otomotiv üreticileri için yaratacağı etkiyi değerlendirdi. Uzmanlar otomotivde milyarlarca dolar kar kaybı olacağını, otomobil satışlarının önümüzdeki üç yıl boyunca 1 milyon adet kadar azalabileceğini öngörüyor. LMC Otomotiv tarafından yapılan analize göre, İngiltere’de yeni otomobil satışları bu yıl 120 bin adet kadar düşebilir. Önümüzdeki iki yılda da satışların 400 bin adet düşmesi bekleniyor. Brexit sadece otomobil satışlarını değil yatırımları da etkileyecek. Üreticiler belirsizlik zamanlarında yatırım yapmak istemiyor. Aynı sebepten firmalar yeni işe alımları da erteleyebilir.

 

Evercore ISI tarafından yapılan bir diğer analize göre, sektörde önümüzdeki iki yıl 8 milyar euro kazanç kaybı olacak. Analiz firması İngiltere’deki otomobil satışlarının 2017 itibariyle %14 düşeceğini öngörüyor. Belirsizlik nedeniyle tüketicilerin yeni otomobil satın almaktan imtina etmesi bekleniyor. ISI, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararından en çok PSA, VW ve Ford’un etkileneceğini iddia ediyor.

 

Daimler CEO’su Dieter Zetsche ise geçen Cuma günü yaptığı açıklamada “Avrupa için iyi bir gün değil. İngiltere için hiç iyi değil. İngiltere coğrafi olarak bir ada olsa da politik ve ekonomik olarak Avrupa’nın bir parçası” dedi.

 

Jaguar Land Rover’da ise kaynaklar AB’den ayrılma kararının firmanın kazancından 2020 itibariyle yaklaşık 1 milyar sterlin götüreceğini belirtiyor.

 

Ford’da ise şu an öncelik firmanın İngiltere’deki operasyonlarını güçlü ve sürdürülebilir şekilde karlı olarak yürütmek için istikrarlı bir ticari ortamı garantilemek.

 

Ülkede satılan otomobiller için gümrük vergisi ödemekten kaçınmak amacıyla, General Motors ingiltere’nin Avrupa Ekonomik Bölgesi’nde (EEA) kalmaya devam etmesini umuyor. Aksi taktirde firmanın karı ciddi oranda etkilenecek.

 

Nissan henüz Brexit ile alakalı resmi bir açıklama yapmadı ancak referandumdan önce firmanın CEO’su Carlos Ghosn ülkenin Avrupa Birliği üyesi olarak kalmasını istediğini belirtmişti.

 

Mini ve Rolls Royce’un ana firması BMW’nin yetkilileri ise açıklama yapmaktan kaçındı ve referandum sonucunun etkilerini görmek için henüz erken olduğunu söylemekle yetindi.

 

İngiltere’nin kararının etkilerini hep birlikte yaşayarak göreceğiz ancak kesin olan bir şey var ki o da tüm büyük otomotiv firmalarının bir şekilde AB’den ayrılma sürecinden etkileneceği.

Son Güncelleme : 28 Haziran 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo