AFL LED: Yeni Opel Zafira ve Mokka X için Full LED uyumlanabilir aydınlatma

Ototeknikveri     07 Temmuz 2016 09:28

AFL LED ile Opel yoldaki diğer kullanıcıların gözünü kamaştırmayan uyumlanabilir aydınlatma ve full LED farları kompakt ticari araç ve SUV kategorilerine taşıyor.

AFL LED: Yeni Opel Zafira ve Mokka X için Full LED uyumlanabilir aydınlatma
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Yeni Opel Zafira ve Opel Mokka X ile birlikte gelen opsiyonel AFL LED farlar, geceyi gündüze çeviren ve sürüş koşullarına göre kendisini ayarlayabilen parlak beyaz ışık yayıyor. AFL LED şehir ışığı, taşra ışığı, durma modu ışığı gibi hem görüşü iyileştiren hem de enerji tasarrufu sağlayan dokuz farklı ayara sahip. Opel Avrupa mühendislikten sorumlu başkan yardımcısı William F. Bertagni “Akıllı LED teknolojisinin yaygın olarak bulunması gece sürüşünün risklerini azaltmak için en etkili yöntem. Yeni Opel Zafira ve Opel Mokka X opsiyonel AFL LED farlar ile bu potansiyeli gerçeğe dönüştürmekte önemli birer adım” diye konuştu.

 

Gece otomobil sürmek yapılabilecek en tehlikeli işlerden birisi. ADAC Almanya otomobil kulubüne göre, ölümcül trafik kazalarının %30’u gece meydana geliyor. İnsan gündüzleri aktif olan, geceleri ise biyolojik olarak uyumaya programlı bir canlı. Gece karanlıkta yolda olmak insan için doğal bir durum değil. Opel müşterilerinin güvenliğini her zaman ön planda tutan bir firma olarak uzun zamandan beri gece sürüş güvenliğini arttırmak üzerinde çalışıyordu. Firma 2003 yılında uyumlanabilir ileri aydınlatma (AFL) teknolojisini bi-xenon farlarla piyasaya çıkartan ilk üretici oldu.

 

Opel Astra 2004 yılında viraj lambasına sahip ilk kompakt otomobildi. Bunu 2005’te Zafira takip etti. 2006 yılında ise ilk kez Corsa modelinde halojen lambalarda AFL teknolojisi sunuldu. AFL artık neredeyse tüm Opel modellerinde var. Şimdi ise yeni nesil bir teknoloji başlıyor: IntelliLux LED Matrix aydınlatma. Bu sistem LED teknolojisini en üst seviyeye taşıyor. Yeni teknoloji dünya prömiyerini geçen yıl Opel Astra ile yaptı.

 

Yeni Zafira ve Mokka X uyumlanabilir ileri aydınlatma ve tüm far ve sinyal fonksiyonlarında full LED işlevselliği ile yeni bir mihenk taşı oluşturuyorlar. Astra’nın matriks sistemi gibi, AFL LED de uyumlanabilir ileri aydınlatma teknolojisini hareketli bileşenler olmadan sunuyor. Uyumlama için LED ışıklar açılıp kapatılmıyor, bunun yerine aydınlatma şablonu yol ve sürüş koşullarına göre ayarlanıyor.

Opsiyonel AFL LED farlar dokuz fonksiyona sahip. Saatte 55 km üzeri hızlarda taşra aydınlatma modu kırsal bölgelerde aydınlatma kalitesini arttırıyor. Işığın mesafesi artıyor, buna rağmen yoldaki diğer kullanıcılar rahatsız edilmiyor. Ayrıca, gelişmiş aydınlatma sayesinde yoldaki tehlikeli olabilecek objeler (hayvanlar vb.) önceden tespit edilebiliyor.

 

Virajlarda AFL viraj aydınlatması moduna geçiyor, ilave sağ ya da sol LED açılıyor, direksiyon açısı ya da dönüş sinyaline göre yol daha iyi aydınlatılıyor. Bu mod saatte 40 km altı hızlarda direksiyon açısına göre ya da dönüş sinyali çalıştığında otomatik açılıyor, sinyal durduğunda ya da direksiyon açısı düz hale geldiğinde otomatik kapanıyor. Mod saatte 70 km hıza kadar çalışabiliyor.

Saatte 55 km altı hızlarda AFL LED otomatik olarak şehir içi modunu açıyor. Bu modda taşra moduna göre ışık hüzmesi otomobilin etrafındaki daha yakın bir alanı aydınlatıyor, yanlarda ise azaltılmış yoğunlukta çalışan viraj lambaları sayesinde daha geniş. Gelişmiş aydınlatma sürücünün yolun yan kısımlarını görmesini, çocuklara, yayalara çarpmaktan daha erken kaçınabilmesini sağlıyor.

Manevra ışığı ise özellikle park alanlarına giriş çıkışlarda otomobilin çevresini aydınlatıyor. Bu modda sürücü geri vitesi seçtiğinde viraj lambaları azaltılmış yoğunlukta çalışıyor. Manevra aydınlatması geri vitesten çıkıldıktan sonra 20 saniye boyunca ya da geri viteste saatte 7 km’den fazla hıza çıkılana kadar aktif kalıyor.

 

Turist modunda (trafiğin yolun farklı tarafından aktığı ülkelerde) uzun farlar, gündüz sürüş ışıkları ve uzun far asistanı (yoldaki diğer araçların durumuna göre uzun farın otomatik aktivasyon/deaktivasyonu) AFL LED fonksiyonlarını tamamlıyor.

Yeni Opel Zafira ve Opel Mokka X’teki opsiyonel AFL LED farlar sadece güvenliği arttırmakla kalmıyor. Diğer aydınlatma teknolojileri ile karşılaştırıldığında LED teknolojisi çok daha az enerji harcıyor. Opel AFL LED farlar bu avantajı bir adım daha öteye taşıyor, durma modunun otomatik devreye girmesiyle ekstra tasarruf sağlanıyor. Bu modda kısa farlar açık kalırken viraj lambaları kapanıyor, farların enerji tüketimi azaltılıyor.

Son Güncelleme : 07 Temmuz 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo