Küçük SUV Farları IIHS’den Düşük Not Aldı

Ototeknikveri     13 Temmuz 2016 02:43

IIHS’nin far testlerinde 21 küçük SUV farından hiç birisi iyi not alamadı. Farlardan yalnızca dördü kabul edilebilir not alabildi.

Küçük SUV Farları IIHS’den Düşük Not Aldı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Test edilen 21 otomobilin 47 farklı far kombinasyonu bulunuyor. Bunların üçte ikisinden çoğu zayıf not aldı, küçük SUV’lerin farları bu yıl test edilen orta boy otomobillerden daha yetersiz bulundu. Günümüzün otomobillerinde far performansı modelden modele çeşitlilik gösteriyor. Devlet standartları laboratuar testlerine göre belirleniyor, bunlar ise gerçek sürüş koşullarını tam olarak yansıtmıyor. Trafik kazalarının yarısı karanlıkta gerçekleştiği için far konusu son günlerde giderek daha çok dikkat çekiyor. Orta boy otomobillerde olduğu gibi IIHS değerlendirmeleri küçük SUV’lerde de bir otomobilin fiyat etiketinin far kalitesine etki etmeyebileceğini gösterdi. HID ve LED farlar, direksiyonun yönüne göre uyumlanan sistemler de çok iyi performans sunma garantisine sahip değiller.

 

IIHS baş araştırma mühendisi Matthew Brumbelow yapılan testlerle ilgili açıklamasında “Üreticiler bu temel ekipmanın gerçek yol performansına yeterince dikkat etmiyorlar. Gelişmelerin kısa sürede geleceği konusunda umutluyuz. Bu değerlendirmelerle otomobil üreticilerine gayret etmeleri gereken bir şey vermiş olduk” dedi.

 

2017’de otomobiller IIHS’nin en yüksek ödülü olan TOP SAFETY PICK+ alabilmek için iyi ya da kabul edilebilir farlara sahip olmak zorunda olacak.

 

Yapılan çalışmalar gelişmiş aydınlatma sistemlerinin avantajlarına dikkat çekse de, IIHS değerlendirme sistemi bu teknolojilerden birisini diğerine üstün tutmuyor. Bunun yerine, basitçe taşıt düz yolda ya da virajdayken uzun ve kısa farların sağladığı ışık miktarına bakılıyor.

 

IIHS mühendisleri farları Taşıt Araştırma Merkezi’nin (Vehicle Research Center) pistinde karanlıkta değerlendirdi. Özel bir cihazla taşıtın farlarının ne kadar ışık yansıttığı ölçüldü. Ölçümde beş farklı koşul kullanıldı: düz yol, sola keskin viraj, sağa keskin viraj, sola kademeli viraj ve sağa kademeli viraj.

 

Her senaryoda farların karşıdan gelen sürücülerin gözünü kamaştırma oranı da ölçüldü. Belirlenen sınırın üzerinde göz kamaştıran farlara düşük not verildi.

 

Değerlendirmelerde özellikle dikkat çekilen tek teknoloji ise uzun far asistanı oldu. Bu sistem yolda başka taşıtlar bulunup bulunmamasına göre uzun ve kısa farlar arasında geçiş yapabiliyor. Bu özelliğe sahip taşıtlar daha fazla uzun far kullanımı nedeniyle yüksek not alıyor.

Küçük SUV grubunda en iyi notu alan model ise yeni Mazda CX-3 modelinin Grand Touring donanım seviyesi oldu. Modelde viraj uyumlu LED farlar ve opsiyonel uzun far asistanı bulunuyor. Kısa farlar da sağ ve sol virajlarda iyi performans gösterirken kademeli sol virajda yetersiz ışık verdi. Uzun farlar ise hemen hemen her koşulda iyi performans verdi.

 

Kabul edilebilir farlara sahip diğer modeller ise Ford Escape, Honda CR-V ve Hyundai Tucson oldu. Bunların üçü de viraj uyumlu değil, sadece Escape uzun far asistanına sahip. Buna rağmen farların üçü de senaryoların çoğunda kabul edilebilir ya da iyi aydınlatma sağladı.

 

Küçük SUV kategorisinin en kötü farları ise 2016 Honda HR-V oldu. HR-V’nin halojen kısa farları ve uzun farları tüm viraj senaryolarında ve düz yolda yetersiz kaldı. HR-V yetersiz far seçeneği dışında opsiyonel kaliteli far sunmayan 12 küçük SUV modelden birisi.

 

Tüketicilerin iyi far performansına sahip bir otomobil seçmek için dikkat etmeleri gereken bir şey de yüksek not alan farların modelin hangi versiyonu ya da donanım seviyesinde sunulduğunu bilmek. Örneğin Tucson’ın kabul edilebilir far kombinasyonu modelin sadece Limited versiyonunda bulunuyor, diğer donanım seviyelerindeki farlar ise düşük nota sahip. Limited versiyonun farları da fazla göz kamaştırdığı için pek çok modelin yanında yine zayıf kalıyor.

 

Test edilen SUV otomobillerin 17’sinde farlarda aşırı göz kamaştırma tespit edildi. Bunlar arasında halojen, HID ve LED farlar var. Bu 17 otomobilin de farları göz kamaştırma probleminden dolayı kabul edilebilir sayılmadı.

 

Brumbelow göz kamaştırma sorununun farların yanlış hedeflendirilmesinden kaynaklandığına dikkat çekiyor: “SUV farları standart otomobil farlarından daha yüksekte konumlandırılır, bu yüzden genelde daha aşağıya hedeflendirilmelidirler. Bunun yerine test ettiğimiz pek çok SUV’de farların otomobil farlarından daha yukarıya ışık yansıttığını gördük”.

 

IIHS küçük SUV’lerden sonra pikap modellerde far değerlendirmesi yapmayı planlıyor.

 

IIHS plans to conduct headlight tests on pickups next.

 

Küçük SUV’ler için far değerlendirmeleri

 

Her model için en iyi far seçeneği (aksi belirtilmedikçe tüm modeller 2016 model yılına aittir)

 

KABUL EDİLEBİLİR:

 

2017 Ford Escape

Honda CR-V

Hyundai Tucson

Mazda CX-3

 

DÜŞÜK:

 

BMW X1

Mazda CX-5

Mitsubishi Outlander

Toyota RAV4

Volkswagen Tiguan

 

ZAYIF:

 

Audi Q3

Buick Encore

Chevrolet Trax

Fiat 500X

Honda HR-V

Jeep Patriot

Jeep Renegade

Jeep Wrangler

2017 Kia Sportage

Mitsubishi Outlander Sport

Nissan Rogue

Subaru Forester

Son Güncelleme : 14 Temmuz 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo