Honda ve Daido’dan Hibrit Motorlar için Yeni Mıknatıs

Ototeknikveri     13 Temmuz 2016 06:28

Daido çelik firması ve Honda birlikte ağır elementler içermeyen sıcak deforme neodimiyum motor mıknatısını geliştirecek.

Honda ve Daido’dan Hibrit Motorlar için Yeni Mıknatıs
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Yeni mıknatıs yüksek sıcaklık direncine ve hibrit taşıtlarda gerekli yüksek manyetik performansa sahip olacak. Yeni hibrit motor mıknatısı ilk olarak bu sonbahar piyasaya çıkacak Honda FREED modelinde kullanılacak. Neodimiyum mıknatıslar dünyadaki tüm mıknatıslar içinde en yüksek manyetik güce sahip olanlar. Bu mıknatıslar elektrikli ve hibrit taşıtların motorlarında kullanılıyor, bu yüzden gelecekte çok daha fazla talep görmeleri bekleniyor. Elektrikli taşıtlardaki sıcak çalışma ortamında kullanılabilmeleri için neodimiyum mıknatısların yüksek ısı direncine sahip olması gerekiyor. Neodimiyum mıknatıslara disprosyum ya da terbium gibi ağır nadir elementler eklemek sıcaklık direncini sağlamak için geleneksel bir yöntem.

Öte yandan, bu elementlerin nadir ya da erişimi zor yerlerde bulunması maliyetleri arttırıyor, tedarik sıkıntıları yaratıyor. Bu yüzden, bugüne dek neodimiyum mıknatısların yaygınlaşmasının önündeki en büyük zorluklardan birisi nadir elementlerdi.

 

Yeni gelişmeler

Daido Steek çelik firmasının alt kuruluşu olan Daido Electronics mıknatısları sıcak deformasyon metodu ile seri şekilde üretiyordu. Aslında neodimiyum mıknatıslar için sıcak deformasyon değil sinterleme metodu daha yaygın. Sıcak deformasyonda nanometre boyutunda kristal taneciklerden oluşan yapı sinterlenmiş mıknatıstan on kat daha küçük boyutta oluyor ve daha iyi ısı direnci özellikleri gösteriyor.

 

Bu kez Honda ve Daido Steel güçlerini birleştirdi, Daido sıcak deformasyon teknolojisini daha da geliştirirken Honda da motor geliştirmekteki ustalığını kullandı ve mıknatısın şeklini revize etti. Bu ortak çabalar sonucu iki firma dünyada ilk kez hibrit taşıtlar için ağır nadir elementler kullanmayan, ısı direnci ve manyetik performansı yüksek bir neodimiyum mıknatıs üretti.

Ayrıca Honda bu yeni mıknatısla birlikte gelen yeni bir motor da geliştirdi. Mıknatısın şekline ek olarak Honda rotorun da şeklini revize ederek mıknatısın manyetik akışını daha iyi hale getirdi. Sonuç olarak, sıcak deforme neodimiyum mıknatıs ağır nadir elementler kullanılmadan geleneksel mıknatıslarla aynı kalitede performans verebilir duruma geldi.

 

Yeni teknolojinin faydaları

Yeni teknolojiyle birlikte ağır nadir bileşenlerin kullanımından kaynaklı sorunlar aşılıyor ve neodimiyum mıknatısların yaygınlaşmasının önü açılıyor. Bu satede kaynak bağlantılı riskler aşılacak ve tedarik kanalları çeşitlenecek.

 

Bundan sonraki adımlar

Honda ilk olarak sıcak deforma neodimiyum mıknatısı Honda Sport Hybrid i-DCD hibrit sisteminde kullanacak. Bu sistem sonbaharda çıkacak yeni FREED modelinde bulunacak. Yeni mıknatıs gelecekteki modellerde de kullanılarak yaygınlaştırılacak.

 

Daido Steel ise sinterlenmiş neodimiyum mıknatısların ağırlıkta olduğu hibrit taşıt piyasasında yeni sıcak deforme mıknatıs teknolojisiyle çığır açacak. Gelecek aydan itibaren Daido Electronics mıknatısların seri üretimine ve dağıtımına Japonya’daki fabrikasında başlayacak. Üretim için Japonya Sanayi, Ticaret ve Ekonomi Bakanlığı’ndan da destek alındı. Firma mıknatısları üretirken bir yandan özelliklerini daha da geliştirmeye devam edecek.

 

Daido mıknatısların ham maddesi olan manyetik tozu Kanada merkezli Magnequench firmasından tedarik ediyor. Bu firma ile de işbirliği içine girecek Daido manyetik tozların yeni tiplerini geliştirecek ve performanslarını arttıracak.

Son Güncelleme : 14 Temmuz 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo