Mercedes Future Bus Konsepti Tanıtıldı

Ototeknikveri     20 Temmuz 2016 04:01

Mercedes-Benz’in taşımacılığın geleceğini yansıtan otonom otobüs konsepti tanıtıldı.

Mercedes Future Bus Konsepti Tanıtıldı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Mercedes Future Bus, diğer otobüslerden daha güvenli, daha çevre dostu ve daha konforlu olma iddiasıyla geliyor. Konsept, otonom otobüslerin yollardaki öncüsü olacak. Otobüs Mercedes’in BRT (Bus Rapid Transit/Otobüs Hızlı Taşıma) olarak adlandırdığı özel şeritlerde kullanılmak üzere tasarlanmış. Sistem on ayrı kamera kullanarak, ayrıca uzun ve kısa mesafe radarlardan birlikte faydalanarak bir rota belirliyor. Trafik ışıkları sistemleri ağına bağlanan sistem gereksiz durmalardan kaçınarak otobüsün her zaman optimum hızda gittiğinden emin oluyor, böylece gereksiz yakıt harcanmıyor, yolcular bekletilmiyor. Otobüsün her zaman kendi şeridinde kalması sağlanıyor, otobüsün önündeki 200 metreye kadar trafik sürekli taranıyor.

 

Actros kamyonetlerde geliştirilen City Pilot (daha önceki adı Highway Pilot) sistemiyle otobüs yarı otonom şekilde gidebiliyor, trafik ışıklarının renklerini tanıyor, yayaları tespit edebiliyor ve otobüs duraklarında santimetrelik hassasiyetle otomatik olarak duruyor.

Mercedes otonom teknoloji için otobüslerin biçilmiş kaftan olduğunu, çünkü sürekli belirli bir rotada ve belirli bir tarife ile gittiklerini belirtiyor. Bu da otobüsün çalıştığı alanın haritalandırılmasını çok daha kolay hale getiriyor. Otonom fonksiyonlar tünellerde ya da karmaşık yol kavşaklarında çalışmak üzere ayarlanabilecek. Rota sabit olduğu için kameralar çevrenin önceden yüklenen görselleri ile anlık görüntüyü kolayca karşılaştırılabilecek, böylece bu fonksiyonlar otobüslerde otomobillerden daha kolay kullanılabilecek.

 

Yasalar gereği halen direksiyon başında bir sürücünün bulunması gerekse de Mercedes kendi sisteminin gerçek bir sürücüden çok daha hassas çalıştığını iddia ediyor. Otonomi seviyesi beş seviyeden ikincisine ayarlanacak yani otobüs şerit koruma fonksiyonuna sahip olacak, boylamsal rehberlik, hızlanma ve fren desteği sunacak.

 

Future Bus prototip formunda kapalı alanlarda zaten test ediliyordu, geçtiğimiz günlerde ilk kez trafiğe açık yolda Amsterdam ve Haarlem arasındaki 30 dakikalık rotada da test edildi. Konsept şimdi de yerel yetkililerin yarı otonom testlerine izin veren yasalar çıkarttıkları Stuttgart’da trafiğe açık yollarda test edilecek.

Son Güncelleme : 20 Temmuz 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo