2017 BMW 5 Serisi'nde Özel Teknoloji

Ototeknikveri     28 Temmuz 2016 01:38

Yeni BMW 5 Serisi üretiminde benzersiz optik ölçüm teknolojisi. Alman üretici yeni kasa 5 Serisi'nin kalitesini bu şekilde daha da arttırmayı hedefliyor.

2017 BMW 5 Serisi'nde Özel Teknoloji
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

BMW Grup sektörde çığır açarak Münih’teki fabrikasında tam otomatik optik ölme hücresi kullanan benzersiz bir sistem konsepti geliştirdi. Serbest hareket eden robot kollar sensörleri kullanarak tüm otomobilin üç boyutlu bir modelini oluşturuyorlar. Yakalanan veriyle 100 mikrometreden daha düşük hata payı ile bir 3B model elde ediliyor. Bu sayede otomobildeki neredeyse görünmez küçüklükteki hatalar çok erken aşamalarda saptanabiliyor. Optik ölçme hücresi geliştirme ile seri üretim arasındaki arayüzde yer alıyor. Yeni teknoloji BMW Grubu’nun üretimde dijitalleştirme stratejisinin bir parçası ve lüks otomobillerin üretiminde yüksek kalite standartlarını destekliyor. Yeni nesil BMW 5 Serisi Sedan bu teknolojiden faydalanacak ilk model olacak.

 

Geometrik Analiz, Ölçüm Teknolojisi ve Kübaj sorumlusu Eduard Obst yeni teknoloji için şunları söyledi: “Üretim öncesi aşamasında optik ölçüm hücresiyle yeni bir dönüm noktası yakalamaktan mutluyuz. Tek ölçümle bütün taşıtın 3B modelini alabiliyoruz. Ayrıntılı münferit ölçümler ve veri karşılaştırmaları artık gerekmiyor, zaman kazanıyoruz ve seri üretime başlarken kaliteyi geliştirmiş oluyoruz”.

Optik ölçüm hücresinin her bir boy ekseninde raylar üzerindeki bir robot kol serbest şekilde hareket ederek tüm alanda taşıtı haritalandırıyor. Nispeten az yer kaplayan bu sistem iki küçük, esnek robotun optimum çalışma aralığında paralel olarak kullanılabilmesine imkan tanıyor. Daha önceki üretim süreçlerinde robotlar tek sensör kullanarak otomobilin tek tarafını kaydedebiliyor, sonra diğer kısma geçiyorlardı. Şimdi ise ölçümler çok daha kısa sürüyor ve bir kaç günde tamamlanabiliyor.

 

Robotlar referans noktalarını kaydeden iki sensöre sahip ve her biri yaklaşık 80 x 80 cm boyutunda münferit yüzey alanlarını tarayabiliyorlar. Bunlar kombine edilerek tüm otomobilin taranmış hali elde ediliyor. Verinin hızlı analizi her türlü hatayı ortaya çıkartıyor, üretim departmanındaki teknik entegrasyon uzmanlarının düzeltme için erken harekete geçebilmesine imkan tanıyor.

Üç boyutlu taşıt tarama tamamen otomatize edilebiliyor, iş yükünün az olduğu saatlerde ya da gece kullanılabiliyor. Böylece ölçme hücresi tam kapasite kullanılabiliyor. Hızlı elde edilen sonuçlarla güncelleme döngüleri daha kısa sürüyor ya da hiç ihtiyaç duyulmuyor. Ölçüm verileri ve analiz bulguları çevrimiçi şekilde üretim ağı ile paylaşılıyor, seri üretimi yapan fabrikanın da erişimine açılıyor ve üretime hazırlıkta kullanılıyor.

 

Tam otomatik optik ölçüm hücresi BMW Grup içinde giderek artan bir önem kazanıyor. Bu teknoloji Münih’te münferit metal levha parçalarının ölçümü ve alet denetimlerinde 2015’ten beri başarıyla kullanılıyor. BMW Grup optik ölçüm sistemini otomobil fabrikalarında da kullanıma geçirmek için çalışıyor.

Son Güncelleme : 28 Temmuz 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo