Yılın İlk Yarısında En Çok Satan Otomobil Markası Volkswagen

Ototeknikveri     01 Ağustos 2016 06:53

Toyota Motor yılın ilk yarısında otomobil satışlarının düşüşe geçtiğini ve zaman zaman üretimi durdurduğunu açıkladı.

Yılın İlk Yarısında En Çok Satan Otomobil Markası Volkswagen
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Toyota, emisyon skandalına rağmen yılın ilk yarısında en çok satan otomobil firması olan Volkswagen’in gerisine düştü. Toyota’nın global satışları Lexus ve Daihatsu markaları dahil Ocak – Haziran arasındaki dönemde %0.6 düşerek 4.99 milyon adette kaldı. Geçen yılın aynı döneminde firma 5.02 milyon adet araç satmıştı. Volkswagen ise Çarşamba günü yaptığı açıklamada yılın ilk yarısında 5.12 milyon adet otomobil sattığını ve satışlarını %1.5 arttırdığını açıkladı. Her iki firmanın satış rakamlarına ağır vasıtalar da dahil. Volkswagen Grup satışları bugüne kadar dizel emisyon skandalından olumsuz etkilenmedi. Skandal Eylül ayında patlak vermiş, firmanın dünya çapında 11 milyon dizel otomobilde zehirli emisyonları gizlemek için yasa dışı yazılım kullandığı ortaya çıkmıştı.

 

Grup bünyesindeki markalardan Volkswagen’in satışlarında bir miktar düşüş olsa da, grubun diğer markaları Audi ve Porsche’nin lüks modelleri, ayrıca Çek Skoda markasının satışları bu düşüşü rahatlıkla telafi etti.

 

Volkswagen’den yapılan açıklamada 2016 yılı toplam satış rakamlarının geçen yılki 9.93 milyon adetin biraz üzerine çıkmasının beklendiği belirtildi. Çin ve Batı Avrupa’daki talep artışları, Kuzey & Güney Amerika ve Rusya’daki düşüşü telafi ediyor.

 

Emisyon skandalı Volkswagen’in saygınlığını sarstı ve firmaya çok sayıda dava açıldı ancak buna rağmen firma ABD ve diğer piyasalarda tüketicilere promosyonlar sunarak satışlarını korudu. Ayrıca elektrikli otomobillere ve isteğe bağlı ulaşım hizmetlerine yatırım yaparak firma gelecek için yeni bir yöne sokuldu.

 

En büyük ABD merkezli otomobil üreticisi General Motors ise dünya sıralamasında satış bakımından üçüncü sırada yer alıyor. Firma yılın ilk altı ayında 4.76 milyon adet araç sattı, geçen yıla kıyasla %1.2 düşüşe geçti.

 

Toyota’nın sorunları

2015’e kadar dört yıl ard arda dünyanın en çok satan otomobil markası olan Toyota bu yıl özellikle Nisan ayında Japonya’daki depremde önemli bir tedarikçisinin fabrikasının zarar görmesi ve ülkede haftalarca üretimin durması yüzünden olumsuz etkilendi.

Bundan önce ise Şubat ayında firmanın çelik tedarikçilerinden birisinin tesislerinde patlama olmuş, parça eksikliği nedeniyle üretim 1 hafta durmuştu.

 

Haziran ayında Toyota satışları %1.1 düşerek 881 bin adet oldu.

 

Kamyonetler ve SUV’ler tarafından domine edilen ABD piyasasında, yeniden tasarlanan Prius hibrit için düşük bir talep var. Geliştirilmiş sürüş mesafesi ve daha teknolojik iç kabine sahip yeni sedan modelin satışları yılın ilk yarısında ABD’de %25 düştü. Petrol fiyatlarındaki düşüş kamyonet ve SUV’lere olan talebi arttırdı.

 

Toyota ABD satıştan sorumlu başkan yardımcısı Paul Holdridge “bir kamyonet endüstrisinde otomobil satmaya çalıştıklarını” söylüyor ve firmanın satışlarında yılın ilk yarısındaki %2.7 düşüşü Prius gibi hibrit araçlara ilgiyi azaltan ucuz yakıt fiyatlarına bağlıyor.

Son Güncelleme : 02 Ağustos 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo