Infiniti'nin Yeni Benzinli Motor Teknolojisi Dizelin Sonunu Getirebilir

Ototeknikveri     14 Ağustos 2016 05:45

Infiniti'nin verimliliği ile dizel motorları geride bırakma potansiyeline sahip değişken kompresyonlu benzinli motoru ilk kez QX50 ile birlikte gelecek.

Infiniti'nin Yeni Benzinli Motor Teknolojisi Dizelin Sonunu Getirebilir
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Renault – Nissan ortaklığı dünyanın ilk değişken kompresyonlu motorunu çıkartmaya hazırlanıyor. Motorun dizel motorlara olan ihtiyacı büyük oranda ortadan kaldırması bekleniyor. Çığır açan 2.0 litre turbo VC-T benzinli motor V6’nın performansını sunacak ancak verimliliği çok daha fazla olacak. Motor “bugüne kadar yaratılmış en gelişmiş içten yanmalı motor” olarak tanımlanıyor. Yeni teknoloji gelecek ay Paris Otomobil Fuarı'nda tanıtılacak. Infiniti, Renault – Nissan ortaklığı markaları arasında motoru ilk kullanan olacak. Yeni dört silindirli motor, eskimekte olan 3.5 litre V6 benzinli motorun yerini alacak. Bundan faydalanacak ilk model ise QX50 SUV olacak. Modelin önizlemesi niteliğindeki QX Sport Inspiration geçtiğimiz aylarda Pekin otomobil fuarında tanıtılmıştı. QX50 ise 2018’de satışa çıkacak.

 

Sonrasında, VC-T kardeş firmalar Renault ve Nissan tarafından yapılmış modellerde yer bulmaya başlayacak. Yeni nesil Kadjar ve Qashqai de yeni teknoloji için potansiyel adaylar.

 

Değişken kompresyonlu motor nasıl çalışıyor?

Bu teknoloji yanma odacığının hacmini üst ve alt piston pozisyonu arasında değiştirerek çalışıyor. Bu da 8:1 ile 14:1 arasında değişen farklı sıkıştırma oranları veriyor.

Düşük sıkıştırma oranı üstün performans verirken, daha yüksek sıkıştırma oranı yakıt ekonomisini geliştiriyor. Hacim yeni multi-link mekanizma ve kontrol kolu ile değiştiriliyor, motor optimum sıkıştırma oranını sürüş koşullarına göre otomatik uyguluyor.

 

Nissan’ın güç aktarım mekanizmalarından sorumlu baş mühendisi Shinichi Kiga, yeni teknoloji ile ilgili olarak “Bu benzersiz ve orijinal bir teknoloji, dünyada bir ilk” diye konuştu. Infiniti VC-T için maksimum 200 kW çıkış gücüne sahip olacak, bu da yaklaşık 270 hp ve 390 Nm yapıyor.

Yeni teknolojinin faydaları neler?

Yakıt ekonomisi 3.5 litre V6’dan %27, 2.0 litre benzinli rakiplerden %10 daha iyi olacak. Tüketim 2.0 litre dizeller ile kıyaslanabilir düzeyde. Performans ise 2.0 litre turbo rakiplerle karşılaştırıldığında %10 daha iyi.

 

Firmadan bir sözcü yeni motor teknolojisinin tüm dizellerin yerini almayacağını ancak bu potansiyele sahip olduğunu belirtiyor. Motor yeni dizel motorlardan daha hafif ve üretim maliyeti daha düşük.

 

VC-T, bir CVT vitesle beraber kullanıldığında maksimum verimlilik için en iyi çözümü oluşturacak. Infiniti çapraz yetleştirilen motorun hibrit sistemlerde de kullanılabileceğini belirtiyor. Motorun bulunduğu modellerde Eco ve Sports modları ile sürücülere seçme şansı da sunulacak.

Değişken kompresyonlu motor teknolojisinin tarihi

VC-T artık faaliyette olmayan Saab firmasının iptal edilmiş bir projesinin devamı niteliğinde. Firma değişken kompresyonlu motoru 9-5’te 2000’lerin başında çıkartmak istemişti. Proje maliyeti nedeniyle rafa kaldırılmıştı.

 

Infiniti ise bu teknoloji üzerinde ilk olarak 1998’de çalışmaya başladı. Firmanın başkanı Roland Krueger bu konuda “Bu, 20 yıllık bir araştırmanın sonucu ve Infiniti’nin gelecekteki emisyon standartlarına uyum yolunda attığı yeni bir adım” diyor.

 

Motor tamamen Infiniti firmasının kendi bünyesinde geliştirildi. Firmanın teknolojinin lisansını başka firmalara da verip vermeyeceği henüz belli değil.

Son Güncelleme : 15 Ağustos 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo